cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga Szuperdöntő: spanyol győzelem a második napon

2022. november 3. 15:29

A tenerifei második csoportmérkőzésen Bíró Attila válogatottja csak olykor-olykor tudta felvenni a ritmust a házigazdával, amely már az első - 11 kiállítást hozó - félidőben eldöntötte a meccset.

Szépen rajtolt Ausztrália legyőzésével a magyar válogatott Santa Cruzban a Világliga Szuperdöntőjében, de mindenki tudta, hogy a spanyolok ellen jóval nehezebb dolga lesz a lányoknak.

A keretben ezúttal is ott volt a 16 éves Hajdú Kata, de Baksa Vanda és Pőcze Panna is bizalmat kapott a kapitánytól - Gurisatti Gréta és Leimeter Dóra maradt most ki a csapatból. Parkes Rebecca egy megúszás után szerezte a meccs első gólját, már a 3. percben - addig jól védekezett a magyar válogatott egyébként (0-1). Emberelőnyből Beatrix Ortiz egyenlített aztán, majd szépen kivédekezett a magyar csapat egy hazai fórt.

Ez 5 méterest „ért" a másik oldalon, gyors támadás végén jutott büntetőhöz csapatunk, Keszthelyi Rita viszont a spanyol kapus kezébe lőtte a labdát. Anna Espar büntetett fórból a bal oldalról (2-1), fordított Spanyolország a negyed végéhez közeledve. Sőt, még egy spanyol emberelőnyös gól belefért Forca révén, ahogyan egy magyar is, Keszthelyi talált be.

A második negyedet azonnal egy emberelőnnyel kezdtük, de kétszer is rossz passz hiúsította meg a gyors akciót, nem úgy a túloldalon, ott Garcia volt eredményes, 3-3 helyett 4-2. Sőt, a negyed második percében Anna Espar azonnal kihasználta az újabb előnyt, Máté Zsuzsanna ment ki, 5-2 - öt spanyol gól, öt előnyből.

Aztán jött a hatodik, Ortiz messziről, Magyari Alda talán odaérhetett volna a labdára - időt kért 6-2-nél Bíró Attila. Faragó Kamilla használta ki az újabb fórt, de ezt már a magyar csapat kapta, ezzel a góllal jutottunk közelebb. Még közelebb is férkőzhetett volna a csapat, hiszen Magyari védése után egy gyors fórmegjátszás végén Parkes húzta rá a labdát - sajnos a kapufa tövére.

Bezzeg Anna Espar - 7-3, itt nem volt kapufa, nagy gól volt helyette. Lendületesebben és szellemesebben játszott a spanyol csapat, Bea Ortiz 5 méteresből lőtte a nyolcadik hazai találatot.

Nem fogja kitalálni az olvasó: fórból született a következő gól, Faragó szerezte, hogy aztán jöjjön egy Bea Ortiz-emberelőny és gól, 9-4. Ez volt a félidei állás.

Faragó Kamilla lőtte a harmadik negyed első gólját előnyből (9-5), majd a spanyolok meglőtték első klasszikus akciógóljukat. Pőcze Panna óriási bombával válaszolt aztán, kár, hogy a következő támadásnál már számított rá a spanyol kapus, nem sikerült lemásolni a bombát.

Kevesebb sípot lehetett hallani fordulás után (nem tudjuk, ebben mi a logika), de a spanyolokat nem ijesztette meg a némaság, Ruiz lőtt nagy gólt. Aztán ismét, 12-6-nál jegyezhettük fel az addigi legnagyobb különbséget. Máté Zsuzsanna válaszolt rá, de megint gyorsan jött a hazai reakció, González is meglőtte első gólját. 

Neszmély Boglárka állt be a magyar kapuba a negyedik negyedre, rögvest védéssel mutatkozott be, majd nem sokkal később Garda Krisztina lőtte meg első gólját. Feljavult a védekezés a meccs végére, ezzel együtt a hazaiak is vélhetően kiengedtek, így megvolt az esély a számszerű eredmény kozmetikázására. Máté Zsuzsanna is így gondolta (13-9), ahogyan Hajdú Kata is, mindketten szépen fejezték be a fórt.

Forca gondoskodott arról, hogy mégse zárja gól nélkül a negyedet Spanyolország, majd Hajdú meglőtte második előnyös gólját - fájó, hogy Leitón lényegében a félpályáról talált be, mégis a hazaiaké lett az utolsó szó.
 
Folytatás majd Új-Zéland ellen. A másik csoportban Hollandia 18-17-re legyőzte a rangadón az olaszokat. 
 
Bíró Attila szövetségi kapitány összegzése:

„Azt éreztem az első pár perc kivételével, a kihagyott ötösünkig, hogy ez egy szoros meccs lesz. A második negyedtől viszont épp az ellenkezőjét éreztem, nagyon könnyedén lőtték át a zónánkat a spanyolok, a hátrányaikat is jól fejezték be, nehéz ezt kompenzálni. Csak szépíteni tudtuk az eredményt a végén. Pozitívum, hogy a fiatalok jól szálltak be, Hajdú Kata, Baksa Vanda, Faragó Kamilla egész ügyesen mozogtak, ugyanakkor az idősebb, tapasztaltabb játékosok most nem tudták hozni azt, amit várunk tőlük, a kapusmunkától a blokkokig, a támadójátékig – ez most nem állt össze. De hosszú még ez a hét, van előttünk három meccs, mindegyiket szeretnénk megnyerni, ezért fogunk dolgozni.”


Világliga, Szuperdöntő, 3. játéknap:

Spanyolország-Magyarország 15-11 (3-2, 6-2, 4-3, 2-4)
Gólszerzők
: B. Ortiz 4, A. Espar 3, Ruiz 2, Forca 2, Garcia, Perez, González, Leitón, illetve Faragó 3, Máté 2, Hajdú 2, Parkes, Keszthelyi, Pőcze, Garda

Női Világliga Szuperdöntő, Santa Cruz (Tenerife)
 
A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)

Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Keszthelyi Rita (CN Mataro, spanyol), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (FTC), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)

Szövetségi kapitány: Bíró Attila. Edző: Tóth László. Kapusedző: Áts Bertalan
 
A PROGRAM
 
A-csoport: Hollandia, Egyesült Államok, Kanada, Olaszország
B-csoport: Ausztrália, Magyarország, Spanyolország, Új-Zéland
 
Csoportmérkőzések
2022. november 2., szerda
 
Ausztrália - Magyarország 7-9 (1-2, 2-2, 2-1, 2-4)
Gólszerzőink: Keszthelyi 3, Parkes 2, Máté 2, Vályi, Gurisatti
 
További eredmények
Hollandia - Egyesült Államok 6-9
Kanada - Olaszország 9-16
Spanyolország - Új-Zéland 21-4

2022. november 3., csütörtök
Kanada - Egyesült Államok 5-11
Hollandia - Olaszország 18-17
Ausztrália - Új-Zéland 14-5   
Spanyolország - Magyarország 15-11
 
2022. november 4., péntek
Hollandia - Kanada    9:40
Új-Zéland - Magyarország   11:20 - tv: M4 Sport
Egyesült Államok - Olaszország        13:00
Spanyolország - Ausztrália    14:40
 
2022. november 5., szombat
Az 5-8. helyért            9:40 és 11:20
Elődöntő        13:00 és 14:40
 
2022. november 6., vasárnap
A 7. helyért     9:40
Az 5. helyért   11:20
A 3. helyért     13:00
Döntő 14:40
Vízilabda hírek
Női válogatott