cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga Szuperdöntő: fontos győzelem a nyitányon!

2022. november 2. 12:28

A Bíró Attila irányította válogatott a tenerifei viadal első meccsén 9-7-re legyőzte Ausztráliát, így nagy lépést tett a négy közé jutást felé. Folytatás csütörtökön 14:40-től Spanyolország ellen.

Alig több mint egy hónappal ezelőtt jelentette be a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) azt, amit a nyáron a zuhanyhíradóban már hallani lehetett: november 2-6. között Tenerifén megrendezik a Női Világiga Szuperdöntőjét.
 
A nyolcas tornán a magyar válogatott is részt vesz - ellenfelei a csoportban sorrendben Ausztrália, Spanyolország és Új-Zéland lesznek; a másik csoportban az Egyesült Államok, Olaszország, Hollandia és Kanada válogatottja csatázik a két elődöntős helyért.
 
„... ha gyorsabbak, pontosabbak leszünk, mint voltunk legutóbb, és az emberelőnyös játék pontosságán is javítani tudunk, akkor nagyon jó esélyünk van a győzelemre. Ha nem így lesz, ismét szenvedős ki-ki meccs vár ránk" - fogalmazott a kezdés előtt Bíró Attila.
 
Nos, tekintettel arra, hogy az emberelőnyös játék sajnos nem lett pontosabb (így nem lett például 4-2 után 5-2, ami megnyugvást adhatott volna...), sokáig maradt a szenvedős összecsapás. Az első negyedben Parkes Rebecca és Keszthelyi Rita, a másodikban Keszthelyi és Vályi Vanda talált be. Miután a védekezés dominált, és ez rendkívül jól ment a csapatnak, az ausztrálok lövésekig is alig jutottak el, így csupán három találatot jegyeztek az első félidőben.
 
Térfélcserét követően egy lefordulás után hamar egyenlített a rivális, majd Palm kapus eszén nem tudtunk többször sem túljárni. Ausztrália ötméteresből fordított, elszőr vezetett a meccsen - nagyot fordult a csata, 3-0-s szériában volt a tengerentúli alakulat. Mahieu Geraldine "hozta" a soros fórt, de ez is kimaradt - hála az égnek, Máté Zsuzsa szélről javított, így 5-5 állt a táblán. Magyari Alda nagy védésével tartotta ezt, így döntetlenről indult a záró etap.
 
Ebben aztán alaposan összekapta magát a csapat: remek fórmegjátszás végén Parkes talált be, majd jó védekezést meglovagolva Máté lőtt bombagólt. Labdalopás (Vályi) után kettő az egyes lefordulást fejezett be pontosan a Keszthelyi Rita-Gurisatti Gréta páros, 8-5-re vezettünk. Ausztrál gólra Mahieu szerzett büntetőt, amelyet a mérkőzés legjobbjának joggal megválasztott Keszthelyi lőtt be, kézben tartotta a válogatott a partit, amelyen a 16 esztendős Hajdú Kata személyében újoncot is avattunk!
 
Remek kezdés, nagy lépést tett a csapat a négy közé jutás felé! Folytatás csütörtökön 14:40-től Spanyolország ellen. 

„Olyannyira felgyorsult a világ, hogy voltaképpen rögvest egy negyeddöntővel indítottuk a tornát. A körülményekre, a szokatlan reggeli időpontra nyilván nem hivatkozhatunk semmilyen tekintetben. Hullámzó volt a teljesítményünk, akadtak jó és kevésbé jó pillanataink, időszakaink. Ami viszont a győzelem mellett a legfontosabb, hogy betartották a lányok a legfontosabb utasítást, ami így szólt: azt szeretném látni a meccsen, hogy minden szegmensében, védekezésben, támadásban is lássam, jobban akarjuk a győzelmet. És ez így volt! Örülök annak is, hogy volt tartásunk, és a negyedik negyedben ellenfelünk fölé nőtünk. Örömteli, hogy a fiatal Hajdú Kata ennyire jól szállt be a meccsbe, és hasznos játszott, miként Pőcze Pannával is elégedett vagyok. Délután edzünk, készülünk a spanyolok elleni mérkőzésre, amelyen természetesen ismét győzelemre törünk” – értékelt a mérkőzés után Bíró Attila.
 
Női Világliga Szuperdöntő, Santa Cruz (Tenerife)
 
A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Keszthelyi Rita (CN Mataro, spanyol), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (FTC), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)
Szövetségi kapitány: Bíró Attila. Edző: Tóth László. Kapusedző: Áts Bertalan
 
A PROGRAM
 
A-csoport: Hollandia, Egyesült Államok, Kanada, Olaszország
B-csoport: Ausztrália, Magyarország, Spanyolország, Új-Zéland
 
Csoportmérkőzések
2022. november 2., szerda
 
Ausztrália - Magyarország 7-9 (1-2, 2-2, 2-1, 2-4)
Gólszerzőink: Keszthelyi 3, Parkes 2, Máté 2, Vályi, Gurisatti
 
További eredmények
Hollandia – Egyesült Államok 6-9
Kanada – Olaszország 9-16
Spanyolország – Új-Zéland 21-4

2022. november 3., csütörtök
Kanada - Egyesült Államok   9:40
Hollandia - Olaszország         11:20
Ausztrália - Új-Zéland           13:00
Spanyolország - Magyarország      14:40 - tv: M4 Sport
 
2022. november 4., péntek
Hollandia - Kanada    9:40
Új-Zéland - Magyarország   11:20 - tv: M4 Sport
Egyesült Államok - Olaszország        13:00
Spanyolország - Ausztrália    14:40
 
2022. november 5., szombat
Az 5-8. helyért            9:40 és 11:20
Elődöntő        13:00 és 14:40
 
2022. november 6., vasárnap
A 7. helyért     9:40
Az 5. helyért   11:20
A 3. helyért     13:00
Döntő 14:40
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila