cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga Szuperdöntő: rajt 11:20-tól Ausztrália ellen

2022. november 2. 7:00

A Bíró Attila irányította válogatott a tenerifei viadal első meccsén újoncot avat, hiszen bekerült a csapatba az UVSE fiatal csillaga, Hajdú Kata is. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Alig több mint egy hónappal ezelőtt jelentett be a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) azt, amit a nyáron a zuhanyhíradóban már hallani lehetett: november 2-6. között Tenerifén megrendezik a Női Világiga Szuperdöntőjét.
 
A nyolcas tornán a magyar válogatott is részt vesz - ellenfelei a csoportban sorrendben Ausztrália, Spanyolország és Új-Zéland lesznek; a másik csoportban az Egyesült Államok, Olaszország, Hollandia és Kanada válogatottja csatázik a két elődöntős helyért.
 
A tornára Bíró Attila csapata másfél héttel ezelőtt húsz fős kerettel kezdte meg a felkészülését: délelőttönként a BVSC Szőnyi úti uszodájában, a Laky-uszodában, délutánonként pedig a margitszigeti Hajós-uszodában készült; a programban edzőmeccsek is szerepeltek az FTC-vel és az Universiade-válogatott keretével.
 
A szövetségi kapitány pénteken jelölte ki a tornára utazó 15-ös keretét, amellyel hétfőn utazott a helyszínre. A nyáron mesteredzői címet megkapó szakembert a mai, Ausztrália elleni nyitány előtt értük el: „Hála az égnek semmi nem várt eseményről nem tudok beszámolni. Rendben megérkeztünk, elfoglaltuk szállásunkat, minden játékosomra számíthatok. A kanadaiakkal játszottunk egy edzőmeccset, majd egy pörgős edzéssel készültünk."
 
A kapitány tartja azt, amit a felkészülés első napján mondott, avagy a fináléba jutást célozta meg csapatával. Ebből a szempontból rögvest kulcsmeccs vár a társaságra, hiszen a parti győztese hatalma lépést tesz a legjobb négy közé jutáshoz.
 
„Ez pontosan így van, ez a mérkőzés voltaképpen egy negyeddöntőnek felel meg" - erősítette meg Bíró Attila, aki emlékeztetett arra, amit természetesen senki sem feled: a parádés hazai világbajnokságon a két együttes a torna ezen fázisában vívott egy éles csatát, amelyet a háromgólos Keszthelyi Rita vezérletével nyert meg válogatottunk. A felek közel azonos összeálltásban feszülnek majd egymásnak.
 
„A SEAT Kupán látott, megfiatalított csapatuk után visszatértek a világbajnokságon látott keretükhöz, minden komoly játékosokat elhoztak ide, nagy csatára számítok. Ugyanakkor, ha gyorsabbak, pontosabbak leszünk, mint voltunk legutóbb, és az emberelőnyös játék pontosságán is javítani tudunk, akkor nagyon jó esélyünk van a győzelemre. Ha nem így lesz, ismét szenvedős ki-ki meccs vár ránk."
 
Előbbiért nyilván sokat tud tenni az Eb-t kihagyó Keszthelyi Rita, aki csapatkapitányként tér vissza - „Ez nem is volt kérdés" - említette a kapitány, aki elárulta, Ausztrália ellen Faragó Kamilla és Baksa Vanda ül a lelátóra, azaz a 16 esztendős Hajdú Kata személyében újoncot avatunk!
 
A magyar idő szerint 11:20-kor kezdődő mérkőzést (miként csapatunk összes találkozóját) az M4 Sport közvetíti élőben, amit már csak azért is érdemes lesz követni, mert jónéhány kíséreti szabályt is alkalmaznak majd - így többek között az edzők számára plusz lehetőségként kapó, meccsenként egy challenge.
 
Női Világliga Szuperdöntő, Santa Cruz (Tenerife)
 
A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Keszthelyi Rita (CN Mataro, spanyol), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (FTC), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)
Szövetségi kapitány: Bíró Attila. Edző: Tóth László. Kapusedző: Áts Bertalan
 
A PROGRAM
 
A-csoport: Hollandia, Egyesült Államok, Kanada, Olaszország
B-csoport: Ausztrália, Magyarország, Spanyolország, Új-Zéland
 
Csoportmérkőzések
2022. november 2., szerda
Hollandia - Egyesült Államok 9:40
Ausztrália - Magyarország  11:20 - tv: M4 Sport
Kanada - Olaszország 13:00
Spanyolország - Új-Zéland    14:40
 
2022. november 3., csütörtök
Kanada - Egyesült Államok   9:40
Hollandia - Olaszország         11:20
Ausztrália - Új-Zéland           13:00
Spanyolország - Magyarország      14:40 - tv: M4 Sport
 
2022. november 4., péntek
Hollandia - Kanada    9:40
Új-Zéland - Magyarország   11:20 - tv: M4 Sport
Egyesült Államok - Olaszország        13:00
Spanyolország - Ausztrália    14:40
 
2022. november 5., szombat
Az 5-8. helyért            9:40 és 11:20
Elődöntő        13:00 és 14:40
 
2022. november 6., vasárnap
A 7. helyért     9:40
Az 5. helyért   11:20
A 3. helyért     13:00
Döntő 14:40
 
 
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila