cover image
Egyéb

Férfi Euro Kupa: a Szolnok és a Honvéd is csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe

2022. október 27. 8:08

A második számú európai kupasorozat második selejtezőkörében Hangay Zoltán csapata Pásztor Mátyás vezérletével 10-6ra győzte le a Crvena Zvezdát, s végzett csoportjában az élen. A Honvéd kiélezett meccsen küzdött nagyot, s kapott ki egyetlen góllal a Mladosttól, de szintén elsőként lépett tovább. A BVSC becsületbeli győzelmet aratott.

ELŐZMÉNYEK: Hat helyszínen küzdenek a csapatok, igazin nagyüzem lesz ebben a kupában. A leghamarabb a Kranjból továbbjutó Endo Plus Service-Honvéd kezd, Szivós Márton csapata, amelynek egyértelmű célja a továbbjutás, fél kilenctől a montenegrói Primorac Kotor ellen játszik csütörtökön, Zágrábban.

A csoportban a házigazda mellett a görög PAOK és a spanyol Mediterrani szerepel még.

A Szolnok megrendezi az E-csoport küzdelmeit, melynek során a szerb Crvena zvezda, a francia Montpellier és a litván újonc Zaibas lesz az ellenfele.

A BVSC Bukarestben küzd a továbbjutó két helyért, a Steaua mellett az olasz Ortigia, a portugál Guiamaraes és a szerb Valis lesz a rivális.

Az eredményeket ezen a felületen lehet követni.

Euro Kupa, 2. selejtező, október 27-30.:

A-csoport, Sabac (Szerbia):
Jadran Herceg Novi (montenegrói), VK Solaris (horvát), VK Sabac (szerb), Trieste (olasz), Pays D'Aix Natation (francia)

B-csoport, Strasbourg (Franciaország):
RN Savona (olasz), Team Strasbourg (francia), ZV De Zaan (holland), Partizan Beograd (szerb)

C-csoport, Duisburg (Németország):
CN Turcoing (francia), CN Barcelona (spanyol), Telimar Palermo (olasz), ASC Duisburg (német)

D-csoport, Zágráb (Horvátország):
HAVK Mladost (horvát), VK Primorac Kotor (montenegrói), Endo Plus Service-Honvéd, PAOK (görög), CN Mediterrani (spanyol)

E-csoport, Szolnok:
Crvena Zvezda (szerb), EVK Zaibas (litván), Montpellier WP (francia), Szolnoki Dózsa

F-csoport, Bukarest (Románia):
CC Ortigia (olasz), Vitoria Guimaraes (portugál), Steaua Bukarest (román), BVSC-Zugló, VK Valis (szerb)

EREDMÉNYKÖVETÉS:

A magyar csapatok programja:

Október 27., csütörtök 

Primorac Kotor-Endo Plus Service-Honvéd 6-7 (1-1, 2-3, 2-1, 1-2)
Gólszerzők:
Paunic 2, Draskovic, Gopcevic, Stanojevic, Milic, illetve Hessels S., Hessels B., Ekler Zs., Fejős, Kiss B., Sugár, Simon H.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Szoros meccset nyert meg a nyitónapon a Honvéd, a Kotor ellen már az OSC is játszott ezen az őszön, méghozzá akkor a BL-selejtező számára sorsdöntő zárómeccsét, azt magabiztosan hozta az újbudai csapat. De nem gyenge a montenegrói együttes, és ezt igazolta csütörtökön is, meg kellett küzdeni a pontokért. 5-5 után Ekler Zsombor és Sugár Péter talált be, Vuk Draskovic már csak szépíteni tudott. Jól alakult a másik rangadó, ugyanis a Mladost és a Mediterrani 10-10-es döntetlent játszott egymással.  

Október 28., péntek 

CC Ortigia (olasz)-BVSC-Zugló 9-8 (3-1, 2-4, 3-0, 1-3)
Gólszerzők:
Ferrero 4, Condemi 2, Carnasecchi, Velkic, Napolitano, illetve Mészáros M. 3, Nagy M. 2, Gyárfás 2, Tátrai
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
A roppant erős olasz Ortigia ellen kellett rögvest bizonyítania a BVSC-nek, és Kemény Kristóf csapata helytállt, sőt, szoros meccset vívott pénteken délelőtt. Igaz ez még akkor is, ha 3-0-ra nyerte a harmadik negyedet a Tempestivel felálló rivális. Mészáros Mátyás három góllal zárt.

Steaua Bukarest-BVSC-Zugló 8-7 (2-4 1-0, 1-1, 4-2)
Gólszerzők:
Neamitu 3, Vuskovic, Georgescu, Moskov, Klikovac, Gheorge, ill. Sziládi 2, Gyárfás 2, Csapó, Mészáros M., Nagy M.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A BVSC kikapott a házigazda bukaresti csapattól… A zuglóiak szoros meccsen, de sokáig vezettek, 3-1-re, 4-2-re, majd 5-3-ra is, 6-5-re azonban már a román alakulat járt előbbre. Ezt még Mészáros Mátyás kiegyenlítette az utolsó etapban, ám a hajrá a Steaua együttesének sikerült jobban: 8-6-ra lépett el, és egy gólt megőrzött előnyéből a végére, nehéz helyzetbe hozva ezzel Kemény Kristóf alakulatát.

Szolnoki Dózsa-Zaibas 21-8 (3-0, 6-2, 7-2, 5-4)
Gólszerzők:
Pető 4, Ágh 3, Schmölcz 2, Jansik D. 2, Vismeg Zs. 2, Pásztor 2, Vámosi 2, Teleki 2, Belényesi, Kovács G. ill. Bakulo 3, Gostautas 2, Vitkauskas, Lobov, Zurza
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Szolnoknak nem okozott gondot a jó rajt – litván ellenfelét megerőltetés nélkül úgy győzte le, hogy kilenc játékosa is lőtt gólt.

CN Mediterrani- Endo Plus Service-Honvéd 6-15 (3-4, 1-3, 0-4, 2-4)
Gólszerzők:
Roca 2, Garcia, Prat, Corres, Perez, ill. Ekler B. 5, Ekler Zs. 2, Kevi, S. Hessels, Hosnyánszky, Fejős, Sugár, Simon, Nyíri, Gregor
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Parádés győzelmet aratott a Honvéd: Szivós Márton együttese a második negyedben, 5-4 után rommá zúzta a spanyol Mediterrani állásait. Az ötgólos Ekler Bendegúz vezérletével 9-0-s szakaszt produkált, és magabiztosan húzta be második összecsapásán a második győzelmet.

Október 29., szombat

Endo Plus Service-Honvéd – PAOK Thessaloniki 10-9 (6-2, 2-3, 1-3, 1-1)
Gólszerzők:
Sugár 3, Ekler B. 2, Kevi, Hosnyászky, Fejős, Ekler Zs., Nyíri, ill. Charalampoulos 4, Milardovic 2, Koopman 2, Kalargyros
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Tovább menetelt a Honvéd: Szivós Márton csapata szombaton a görög pAOK ellen Pazar 6-2-vel nyitott, és ugyan a folytatásban már csupán négy gólt szerzett, taktikus, higgadt, okos játékkal megőrizte előnyét. A végén ugyan izgulni kellett, de az utolsó hat percben nem született gól. A győzelemmel a csapat biztos továbbjutó.

BVSC-Zugló – Vitoria Guimaraes 23-3 (6-0, 5-0, 7-1, 5-2)
Gólszerzők:
Sziládi 4, Gyárfás 4, Csapó 3, Tátrai 2, Nagy M. 2, Csacsovszky A. 2, Kovács P. 2, Mészáros B. 2, Gál, Szabó B., ill. Ferreira 2 Oliveira
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A pénteki két vereség után a portugál együttes legyőzése nem jelenthetett gondot az Euro Kupából már kieső BVSC-nek – a zuglóiak edzőmeccs jellegű találkozón gyűjtötték be a pontokat.

Szolnoki Dózsa – Montpellier WP 15-7 (2-2, 7-1, 4-1, 2-3)
Gólszerzők:
Pásztor 5, Schmölcz 2, Kovács G. 2, Vismeg Zs. 2, Szeghalmi, Ágh, Jansik D., Vámosi, ill. Ivankovic 2, Piot, Dőry, Vazin, Ben Romdhane, Spilliaert
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Szolnok 2-2-es első negyed után indult be, Pásztor Mátyás vezérletével döntötte romba a francia rivális állásait – magabiztos volt a győzelem. Ami azt jelenti, hogy Hangay Zoltán csapata már biztos továbbjutó, s vasárnap a csoportelsőségért játszik a Crvena Zvezda ellen.

Október 30., vasárnap

BVSC-Zugló – VK Valis 18-8 (5-1, 4-1, 4-3, 5-3)
Gólszerzők:
Csapó 5, Sziládi 4, Nagy M. 2, Gál 2, Mészáros M. 2, Tátrai, Gyárfás. Szabó B., ill. Sofranac 3, Obradovic, Radanovic, Baucalo, Almási, J. Mitrovic
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A BVSC becsületből jelesre vizsgázott: szerb ellenfelét Csapó Miklós vezérletével, 9-2-es első félidővel tíz góllal győzte le, és lett csoportharmadik.

HAVK Mladost Zagreb – Endo Plus Service-Honvéd 12-11 (4-4, 4-2, 2-3, 2-2)
Gólszerzők:
Rakovac 4, Jelaca 3, Elez 3, Dadvani, Mijic, ill. Ekler B. 4, Ekler Zs. 2, Manhercz Á., Hosnyánszky, B. Hessels, Simon, Nyíri
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Kimondottan éles partit vívott a Honvéd Európa legeredményesebb klubjával: a Mladost a nagyszünetben 8-6-ra vezetett, a harmadik etapban pedig már 10-6 is állt a táblán, de az Ekler-testvérek hathatós közreműködésével a záró negyedben 10-10 is volt az állás, sőt Bendegúz találata után vezetett is Szivós Márton csapata. A hajrá azonban a horvát alakulaté volt, fordított, 12-11-re nyert. A csoportot így is a Honvéd nyerte meg! 

Szolnoki Dózsa – BVK Crvena Zvezda 10-6 (3-2, 2-1, 1-0, 4-3)
Gólszerzők:
Pásztor 4, Szeghalmi 2, Schmölcz, Jansik D., Kovács G., Visemg Zs., ill. Seman 2, Tankosic, Vasic, Banicevic, Milojevic
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Szolnok A Crvena Zvezda ellen a csoportelsőségért ugrott medencébe, és semmit sem bízott a véletlenre: minden negyedben jobb volt egy góllal. Az olimpiai bronzérmes Pásztor Mátyás ezúttal is csapata egyik legjobbja volt, négy gólt szerzett.
 
AZ ÖSSZES CSOPORT VÉGEREDMÉNYE: ezen a linken! 
Vízilabda hírek