cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2022, Split: szerethető csapat, csodás ezüstérem

2022. szeptember 10. 21:49

A horvátországi kontinensviadalon Varga Zsolt együttese a fináléban 10-9-re kikapott ugyan a kilencezer szurkolója által űzött-hajtott hazaiaktól, de teljesítményét nem érhette kritika, maximális dicséret illeti.

Előre a 14. Eb-aranyért! - így vártuk a finálét. A magyar válogatott ugyanis a 14. Európa-bajnoki aranyérmét küzdött szombaton este, egyúttal 26. érmét fogja, eddig a 13 arany mellett 6 ezüst és 6 bronz került a vitrinbe. A horvátoknak egy aranya volt a meccs előtt a múltból, azt éppen Zágrábban, odahaza szerezték 2010-ben, amikor Olaszországot 7-3-ra verték. Három döntőt vívtak eddig, a zágrábi győztes meccs mellett a már korábban említett 1999-es finálét a magyar válogatott, a 2003-as döntőt Szerbia és Montenegró ellen vesztették el (8-9, hosszabbítást követően).

A legfontosabb, hogy ne söpörjük a problémákat a szőnyeg alá, fontos látnunk a hiányosságainkat, a jelszó továbbra is munka, munka, munka! Fantasztikus egyéni teljesítmények voltak védekezésben, elképesztő volt, hogy mennyit blokkoltunk, ha ezt így tovább tudjuk vinni, szombaton is nagyon jó mérkőzést tudunk játszani."

Varga Zsolt nem hazudtolta meg önmagát, higgadtan, tudatosan várta a partit, szem előtt tartva, hogy hosszú út áll még csapata előtt, ugyanakkor a már a döntő előtt is parádésnak nevezhető teljesítményt szombat este meg lehet még koronázni.

KA012659_RSS.jpg A kilencezer, főként természetesen hazai szurkoló előtt az első negyedben a védelem három káprázatos blokkal rukkolt ki, Molnár Erik pedig két szépségdíjas találattal. Ezen kívül Zalánki Gergő balosa villant nagyot még 0-1-nél - ez is kellett a 3-3-hoz, hiszen a horvátok is betaláltak ennyiszer.

A második etapban sajnos belőttük Bijacot, a horvátok jól ismert, lassan régi fényében tündöklő kapusát, nem sikerült egyetlen támadást sem pontosan befejezni - nagy gond azért nem volt, mert odaát is csupán Kharkov volt eredményes.

KA011536_RSS.jpg Fordulás után Buric révén kettő volt a hazai előny, de Német Toni centerakciója, majd kivédekezett hátrány következett, hogy aztán Manhercz Krisztián büntetőből egyenlíthessen. Buric a fától volt ismét eredményes, de Konarik Ákos elhajlásos pattintása jött válaszul. Akart, kapart, nagyon ment a csapatunk, nem ijedt meg a spliti katlanban. Kharkov harmadszor villant, majd a plusz kettőért támadott előnyben Horvátország - hiába. Sőt átellenben egy újabb fiatalunk, Vigvári Vendel lőtt egy pimaszul a kapuba. A negyed vége a hazaiaké volt, hiszen Basic volt eredményes, így egygólos hátrányból mehettünk az Európa-bajnokság utolsó felvonására.

Ebben sem volt különbség a felek között. Újfent a szenzációs csapatkapitány, Jansik Szilárd (akit teljes joggal az Eb legértékesebb játékosának választottak) állt a társaság élére, ám miután Marinic két büntetőt is értékesített, míg nálunk kimaradt egy, végül az idegek csatájából a hazaiak jöttek ki jobban. Horvátország nyerte meg az Európa-bajnokságot, de a magyar válogatott teljesítménye előtt is maximálisan le a kalappal, hiszen ez egy csodás ezüst a kontinensviadalról.
 
Varga Zsolt szövetségi kapitány értékelése:
"Maximálisan büszke vagyok a játékosaimra, nagyon messziről indultunk, a felkészülésünk is sok problémával volt terhelt. Lelkileg mélyponton volt néhány játékos, ami teljesen természetesen, hiszen egy nehéz világeseményt hagytak maguk után. Rengeteget dolgoztunk, és amit nagyon szerettem, hogy mindenki beleállt ebbe a munkába. A játékosoknak volt olyan kijelentése is, hogy nem hitték, hogy még egy lapáttal rá tudok tenni. Persze én úgy éreztem, ez csak egy alap, amit csinálunk. Végigvitték a játékosok, nagyon keményen dolgoztak, ezért örülök annak, hogy ez az eredmény ad egy visszaigazolást.

A mérkőzés után persze van egyfajta csalódottság, mert egy kicsit olyan, mintha a bírók hozzátettek volna valamit az eredményhez, és nem mi veszítettük volna el a mérkőzést. De voltak hibáink, és ez teljesen normális, így ha egy-két nap múlva lehiggadunk teljesen és elmúlik a csalódottság érzése, akkor mindenki értékelni tudja majd ezt az eredményt."

 
Az Európa-bajnoki ezüstérmes magyar válogatott

Kapusok: Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Ágh György (BVSC), Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Vadovics Viktor (Vasas), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
 (A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)


_34A1674_RSS.jpg 35. Férfi Európa-bajnokság
Döntő
 
Magyarország-Horvátország 9-10 (3-3, 0-1, 4-4, 2-2)
Gülszerzők: Molnár E. 2, Jansik Sz. 2, Zalánki, Német, Manhercz, Konarik, Vigvári Vendel, ill. Buric 3, Kharkov 3, Marinic 2, Krapic, Basic


35. Férfi Európa-bajnokság:
A-csoport: Olaszország, Georgia, Szlovákia, Montenegró,
B-csoport: Görögország, Málta, Franciaország, Horvátország,
C-csoport: Románia, Németország, Spanyolország, Hollandia
D-csoport: Szerbia, Magyarország, Izrael, Szlovénia

Csoportmérkőzések:

Augusztus 29., hétfő
Románia-Spanyolország 9-16
Georgia-Montenegró 11-14
Szerbia-Izrael 18-3
Magyarország-Szlovénia 22-7
Olaszország-Szlovákia 21-9
Németország-Hollandia 6-13
Görögország-Franciaország 12-12
Málta-Horvátország 5-19

Augusztus 31., szerda
Szlovénia-Izrael 5-9
Görögország-Málta 25-6
Hollandia-Spanyolország 10-11
Montenegró-Szlovákia 18-10
Románia-Németország 11-4
Olaszország-Georgia 18-8
Szerbia-Magyarország 7-16
Horvátország-Franciaország 13-7
 
Szeptember 2., péntek
Magyarország-Izrael 23-4
Georgia-Szlovákia 16-11
Szerbia-Szlovénia 17-6
Németország-Spanyolország 6-17
Málta-Franciaország 8-15
Románia-Hollandia 12-12
Olaszország-Montenegró 13-8
Görögország-Horvátország 5-5
 
Szeptember 4., vasárnap - helyosztók
A 13-16. helyért
Szlovákia-Németország 7-18
Málta-Szlovénia 13-9
A 8 közé jutásért
Montenegró-Románia 13-8
Georgia-Hollandia 12-8
Görögország-Izrael 22-9
Franciaország-Szerbia 10-9

Szeptember 6. kedd - helyosztók, negyeddöntő
A 15. helyért
Szlovákia-Szlovénia 11-5
A 13. helyért
Németország-Málta 14-11
A 9-12. helyért
Románia-Izrael 8-8 - ötméteresekkel 3-2
Hollandia-Szerbia 6-6 - ötméteresekkel 5-6

Negyeddöntő
Magyarország-Montenegró 11-8
16:30 Olaszország-Franciaország 16-8
19:00 Spanyolország-Görögország 9-5
20:30 Horvátország-Georgia 15-5

Szeptember 8., csütörtök - helyosztók, elődöntő
A 11. helyért
Izrael-Hollandia 7-17
A 9. helyért
Románia-Szerbia 1-17
Az 5-8. helyért
Montenegró-Görögország 12-14
Georgia-Franciaország 5-7
Elődöntő
Magyarország-Spanyolország 10-8
Horvátország-Olaszország 11-10
 
Szeptember 10., szombat - helyosztók
A 7. helyért
Montenegró-Georgia 14-11
Az 5. helyért
Görögország-Franciaország 10-8
A 3. helyért
Spanyolország-Olaszország 7-6
Döntő
Magyarország-Horvátország 9-10
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
varga zsolt