cover image
Egyéb
Utánpótlás

Női U18-as vb: bronzérmes a magyar válogatott!

2022. augusztus 8. 19:59

A netanyai U19-es Európa-bajnokság után (ahol ezüstérmes lett a csapat) újabb éremmel gazdagodott a magyar női utánpótlás, Belgrádban az olaszok újbóli legyőzésével állhat dobogóra a magyar válogatott.

A görögök elleni, kissé fájó elődöntős vereség után fogadkoztak a lányok (így a 18. születésnapját épp hétfőn ünneplő Kóka Zelma is), hogy mindent beleadnak majd az utolsó játéknapon, amikor az Egyesült Államoktól 18-9-es vereséget szenvedő olaszok ellen a bronzérem volt a tét.

A két válogatott találkozott már egymással a belgrádi világbajnokságon, a csoportrangadót 12-8-ra nyerte a Benczur Márton, Kisteleki Dóra és Béres Gergely által irányított magyar csapat, már csak emiatt is bizakodhattunk - vagy például az elődöntő zárónegyedében bemutatott feltámadás miatt.

Nos, Hajdú Kata megúszás után szerezte az első gólt a mérkőzésen, majd három percet kellett várni az újabb találatra. Jól védekezett ugyanis a magyar válogatott, amely tehát Fekete Flóra góljával vezetett 2-0-ra szűk három perccel az első negyed vége előtt. Maradt a kétgólos előny a szakasz végére, Tiba Panna gondoskodott erről - 3-1.

Hajdú Kata a második negyedben is „első" volt, szépen haladt a céljai felé a magyar csapat. Golopencza Nóra és Lendvay Zoé találata is ennek volt a jele, 6-2-nél ráadásul egy csavart is hatástalanított Golopencza Szonja - nem kellett idegeskedni a félidőben.

Nem kellett körmöt rágni a fordulás után sem, legalábbis 7-3-ig nem. Utána viszont két olasz gól következett, és felsejlett egy más előjelű feltámadás, 2:28 volt ekkor hátra.

Fotó: Slobodan Sandić

Fotó: Slobodan Sandić

Lendvay Zoé viszont harmadik góljával jelezte, ez nem az a nap, amikor szomorkodás lesz a vége. Ehelyett jó volt látni a mosolyokat, az utolsó időkérésnél például (1:23-mal a vége előtt), amikor már lényegében biztos volt a győzelem. Aubéli Tekla állította be a végeredményt, bár Tiba Panna még az utolsó másodpercben kapufás lövéssel jelentkezett (végül nem adták meg hivatalosan).

A meccs legjobbja Golopencza Szonja lett.

Szép volt, lányok, megvan a bronzérem! Gratulálunk a vb magyar játékvezetőjének, Debreceni Nórának is, aki a görög-amerikai döntő egyik játékvezetője lesz.

U18-as női világbajnokság, Belgrád

Bronzmérkőzés

Magyarország-Olaszország 9-5 (3-1, 3-1, 1-1, 2-2)
Gólszerzők:
Lendvay 3, Hajdú 2, Aubéli, Fekete, Tiba, Golopencza N., illetve Longo 2, Di Maria, De March, Boldrini
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az U18-as magyar leány válogatott világbajnoki kerete:

Aubéli Tekla (UVSE), Fekete Flóra (BVSC), Golopencza Nóra (UVSE), Golopencza Szonja (UVSE), Hajdú Kata (UVSE), Irmes Rozália (UVSE), Kóka Zelma (UVSE), Lendvay Zoé (UVSE), Mácsai Eszter (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Tiba Panna (UVSE), Torma Luca (Győri VSE), Varró Eszter (OSC)

Tartalék: Bonca Vivien (Szentes), Jonkl Csenge (Dunaújváros)

A szakmai stáb:

Biros Péter női utánpótlás szövetségi kapitány, Benczur Márton vezetőedző, Kisteleki Dóra edző, Béres Gergely edző, Almási-Szabó Marcella masszőr, dr. Golopencza Péter orvos, Hesz Máté csapatvezető. Erőnléti felkészítő edző: Tóth Andrea

A vb magyar játékvezetője: Debreceni Nóra
 
A döntőben: Görögország-Egyesült Államok 8-10
 
A torna legjobb kapusa Golopencza Szonja lett (56 védéssel).
Vízilabda hírek
Utánpótlás