cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

19. FINA VB: tovább az álmokért, avagy Amerika sem legyőzhetetlen!

2022. július 1. 18:07

Bíró Attila irányításával szintet lépett a női válogatott, 17 év után játszhat újra világbajnoki finálét. Ezzel persze nem elégszik meg a csapat, a fináléban is komoly céljai vannak. Szombat, 20 óra - nagy meccs lesz!

„Egyet biztos ígérhetek: nem feltett kezekkel ugrunk majd medencébe, sőt továbbmegyek: határozott célunk, hogy világbajnok legyünk!"
 
No, igen, csak így lehet, így érdemes, így kell kiállni egy világbajnoki döntőre. Még akkor is, ha a mérkőzés esélyese az olimpiai- és világbajnok Egyesült Államok csapata. A fentebb citált mondat amúgy konkrétan Bíró Attilától hangzott el, de voltaképpen a 13-as játékoskeret bármely tagja mondhatta volna. Merthogy egyöntetűen, markánsan halad a társaság a cél felé.
 
„Egy olimpián a faluban, vagy most a világbajnokságon, ahol egy szállodában laknak a csapatok, lehet látni azt, hogy kiknek van még esélye az éremszerzésre, ők veszik komolyan az egészet. Nekünk már megvan az érem, ez egy extra érzés, de ezzel nem fogunk megelégedni" - erősítette meg a szakember a Magyar Vízilabda Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján, majd külön kiemelte a világbajnokságot megelőző erdélyi csapatépítő összetartást, amely nem is konkrétan a vízilabdáról szólt, de olyan hatása volt az alakulatra, amelynek most is érzi az eredményét.
 
Bíró Attila kitért arra, hogy a döntőig hátralévő időben „nagy dolgok" már nem történnek, frissítés, regeneráció és az alap taktikai elemek gyakorlása szerepelnek a programban. A délelőtti edzésen megfigyelhető volt, hogy bizonyos játékszituációkban elhangzott több amerikai kulcsjátékos neve, az ő mozgása, ergo igyekezett a csapat mindent lemodellezni. „A szegedi egyhetes közös edzőtáborban is szereztünk tapasztalatokat, ismerjük őket, miként persze ők is bennünket. A szükséges mentális és a fizikai erővel rendelkezik a csapat, nyugodtnak, higgadtnak kell maradnunk, és akkor szoros mérkőzést játszhatunk."

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke kiemelte, hogy fantasztikus volt sokezer szurkolóval átélni a hollandok elleni elődöntőt, jó érzés volt magyarnak lenni: „Jó hangulatot teremtettünk a lányoknak, akikre rendkívül büszke vagyok!" Hozzátette, a vb ideje alatt a nemzetközi szövetség a vidéki helyszíneken is járt, Sopronban, Debrecenben és Szegeden is maximálisan meg voltak elégedve a szervezéssel, illetve a csapatok is nagyszerűen érezték magukat.
 
A hollandok elleni elődöntőben négy góljával a legeredményesebb magyar, Leimeter Dóra kitér rá, hogy ugyan sokat kivett belőlük a találkozó, de természetesen mindenki nehezen aludt el az éjszaka. A balkezes kiválóság kitért arra is, hogy jó volt közel telt ház előtt vízbe ugraniuk, ez mindenképpen a női vízilabda fejlődését jelzi. Az aranycsatával kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy nem fognak feltett kézzel menni a döntőre.
 
Vályi Vanda is kiemelte a csapategységet, a magyar válogatottban rejlő erőt, amely meglátása szerint elég lehet arra, hogy kimondottan éles meccset vívjunk a riválissal.
 
Adam Krikorian, az amerikaiak szövetségi kapitány fantasztikus hangulatra, kemény mérkőzésre készül, mint megjegyezte: „Erős a magyar válogatott, megérdemelten jutott a döntőbe, amelyben a hazai közönség támogatását élvezve biztosan igyekszik majd megnehezíteni a dolgunkat."
 
A magyar válogatott - amely a 2013-as barcelonai bronzérem után lesz újra dobogós világbajnokságon - legutóbb 2005-ben, Montrealban játszott vb-döntőt, akkor Faragó Tamás irányításával a csapat éppen az aktuális címvédő amerikai csapatot győzte le hosszabbítás után, megszerezve ezzel a női póló második vb-aranyát.
 
Az amerikaiak világbajnokságon legutóbb a 2015-ös, kazanyi torna csoportkörében az olaszoktól szenvedtek vereséget. A magyarok ugyanakkor a tokiói olimpia csoportkörében 10-9-re legyőzték a világ legjobbjait, az amerikaiak ezt megelőzően legutóbb 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékokok fináléjában, Hollandiától kaptak ki (8-9) olimpián.
 
 19. FINA Világbajnokság - VÍZILABDA
NŐK
HELYOSZTÓK (BUDAPEST)
Július 2.
A 7. helyért   
Franciaország-Görögország  13.00
A 3. helyért   
Olaszország-Hollandia          14.30
Az 5. helyért
Spanyolország-Ausztrália     17.00
DÖNTŐ          
Egyesült Államok-Magyarország      20.00
 
 
 
 
 
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Bíró Attila
Női válogatott