cover image
Egyéb

Gyászol a vízilabdacsalád: elhunyt Méhes Jenő

2021. december 31. 14:52

A Vasas SC hivatalos honlapján tudatta, hogy életének hatvanharmadik évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt a klub vízilabda-szakosztályának igazgatója, Méhes Jenő.

Életének hatvanharmadik évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Méhes Jenő, vízilabda-szakosztályunk igazgatója, a Vasas család egyik leghűségesebb tagja. Méhes Jenő játékosként 7 alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot a Vasassal (1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1989), 6-szoros Magyar Kupa-győztesnek mondhatta magát. Kétszer lett BEK-győztes, és kétszer a KEK-ben is csúcsra ért. Ezt követően szakosztályvezetőként lehetett részese öt bajnoki címnek, hat Magyar Kupa-sikernek, két Szuperkupa-győzelemnek, egy KEK-győzelemnek, és két Euroliga-négyes döntőnek.

Nélküle nem kezdődhetett Vasas-meccs sehol az országban, halála óriási veszteség a sportág számára. Két évvel ezelőtt. 60. születésnapján interjút adott a klub honlapján, ebben így fogalmazott: „A szerencse is kellett hozzá, hogy így alakuljon a karrierem. Az a közeg a 70-es évek végén a sporttal, mellette a tanulással, az életre való neveléssel meghatározó volt. És ez alapvetően Rusorán Péternek köszönhető, aki gyakorlatilag az apukám volt, többet voltam vele, mint otthon. Ő volt az, aki mindenről tudni akart, a suliról, a vizsgákról, a magánéleti nehézségekről, mindenre fordított energiát, minden problémára próbálta megtalálni a megoldást is. 83-ban végeztem a műegyetemen gépészmérnökként, és jelentkeztem mérnök közgazdásznak, nem vettek fel. Észrevette rajtam az egyik edzésen, hogy le vagyok törve, megkérdezte, mi a bajom. Elmondtam, és szinte kikérte magának, hogy nem szóltam neki a felvételiről. Aztán megnyugtatott, legközelebb felvesznek. Mindenről tudni akart, és hálásak voltunk ezért. És aztán fel is vettek, pedig akkor ez nem volt olyan egyszerű.”

A pályafutását így foglalta össze: „Először türelmetlen voltam, hogy nem játszok. Rusorán Peti csak annyit mondott: „nyugi, fogom tudni, hogy mikor jön el a te időd. Ha most beteszlek, van 20 százalékod, hogy ebben a közegben helytállj, és 80 százalékod, hogy nem.” Nem volt könnyű fiatalként megragadni a keretben, de aztán sikerült, és nagyon szép éveket töltöttem a csapatban, később Bobory György, Goór István, Markovits Kálmán, Vindisch Kálmán, Kenéz György, Csapó Gábor edzősködése idején is. Akkor a válogatottba szinte lehetetlen volt bekerülni, azt viszont nagy ajándéknak tartom, hogy a nemzetközi porondon is sikerült maradandót alkotnunk, és ennek én is részese lehettem. Azt hiszem, a nemzetközi klubsikereknek is köszönhetem, hogy külföldön is kipróbálhattam magam, ráadásul szinte egyszerre ajánlott be a Romának Faragó Tonó, Kemény Dénes és Sudár Attila. Három idényben játszottam Rómában, de volt lehetőség visszajátszani a Vasasba is. Aztán Meszéna Miklós, a Vasas akkor elnöke hazahívott, mert szüksége volt egy létesítményvezetőre. 2005-ig töltöttem be ezt a feladatot a klubban, mellette pedig megmaradt a vízilabda, eleinte még a vízben is, aztán már a parton.”

Méhes Jenőt a Vasas Sport Club saját halottjának tekinti. A Magyar Vízilabda Szövetség osztozik a vízilabdacsalád gyászában, emlékét örökké őrizzük!
Vízilabda hírek
gyász
Méhes Jenő