cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Vl-selejtező, európai döntő, vb, Vl-Szuperdöntő, Eb - minden egymásra épül

2021. november 17. 20:32

Märcz Tamás és Bíró Attila, válogatottjaink szövetségi kapitányai a világliga-sorsolás után elmondták, a 2022-ben kezdődő sorozat remekül illeszkedik a programba.

Mint beszámoltunk róla, a Nemzetközi Úszószövetség szerdán kisorsolta a 2021/2022-es világliga-sorozat beosztását - férfiválogatottunk Montenegró és Románia, női válogatottunk Hollandia és Görögország mellé került.
 
Tekintettel arra, hogy a 2022 tavaszán világbajnokságot (Fukuoka), őszén Európa-bajnokságot (Split) rendeznek, meglehetősen sűrű a menetrendje legjobbjainknak, ezért kíváncsian vártuk, hogy milyen lebonyolítással írják ki az új világliga sorozatot.
 
„Több szövetség visszajelzése alapján a FINA úgy módosította az eredeti kiírását, hogy egy rövidített változatban rendezik meg az európai selejtezőt, ami hasonlatos lesz a tavalyi rendszerhez. A szokásos oda-visszavágós meccsek helyett a hármas csoportokban minden válogatott egy-egy meccset játszik ellenfelivel, így mindenkire összesen két-két meccsnap jut, ami jóval kedvezőbb a feszített bajnoki menetrendünk miatt, mint a megszokott változat" - fogalmazott a játékosként olimpia bajnoki aranyérmet, szövetségi kapitányként olimpiai bronzérmet szerző Märcz Tamás.
 
20210804_hun-cro100.jpg Férfiválogatottunk szövetségi kapitánya hozzátette: „Nagyjából hasonló erősségű csoportok alakultak ki.  A mi csoportunkban montenegrói válogatott papíron erősebb, mint a román, ám amíg az előbbivel otthon játszunk majd, Románia ellen idegenben ugrunk medencébe, ami szintén nem feltétlen számít könnyű összecsapásnak. Ez a két meccs remek felkészülési lehetőség lehet az európai döntőre, amelyben nyolc csapat játszik az Európa Kupáért, és onnan négy kvalifikálja magát a Világliga Szuperdöntőre. Persze előbb sikerrel kell venni a két mérkőzést, de mindenképpen reális célnak gondolom a továbbjutást. Az áprilisi európai döntő a világbajnokságra való felkészülés kiemelt állomása lehet, azaz így végül is egymásra épülhetnek a mérkőzések."
 
Majdani keretről, nevekről értelemszerűen korai volna beszélni, ugyanakkor Märcz Tamás elmondta: „Január elején néhány napot szeretnék egy nagyobb összetételű kerettel dolgozni, hiszen a világliga-meccsek előtt minden bizonnyal egy-egy napunk lesz csak készülni. A mérkőzésre szánt keretek a megszokott módon közvetlenül a mérkőzés előtti hetekben kerülnek majd kihirdetésre. Egyelőre a soron következő edzések, meccsek lesznek majd fókuszban. A majdani világbajnoki keret a közvetlen tapasztalatok és természetesen az klubban mutatott teljesítmények alapján állhat majd össze."
 
Női válogatottunk szövetségi kapitánya, Bíró Attila is amondó, a világliga, így, ebben a formában remek felkészülési állomás a még nagyobb feladatokra: „Szűkebb olimpiai ciklusról beszélhetünk, a három év alatt kell beépíteni az esetleges új játékosokat, fiatalokat. Pozitív, hogy nem lesz világkupa, így ez a sorozat pont jó arra, hogy az olimpia utáni évben tesztelhessek egy-egy játékost. A hollandok új kapitánnyal, a görögök átalakított csapattal várják a jövő évet, biztosan jó meccsek elé nézünk ellenük. Természetesen célunk, hogy előbb az európai döntőbe, majd a világliga szuperdöntőbe jussunk, hiszen tétmeccsekkel lehet a legjobban készülni. Azt gondolom, a mi fiatal csapatunk magja adott, ezáltal remélhetőleg a legtöbb riválisnál előbbre tartunk, és bizakodva várhatjuk már a 2022-es eseményeket is."
 
hun-ned-72.jpg Csapatunk november 29-30-án kétnapos budapesti összetartáson vesz részt, majd december 20-22. között a japán válogatottal készül együtt, amely ellen - hasonlóan a férfiakhoz - fellép majd a december 23-ai BENU-gálán.
 
----
A sorsolást az előző idényben elért eredmények mentén végezték el, a nőknél a magyar válogatott az athéni ezüstérmének okán az első kalapban szerepelt, a férfiak a másodikban.

Bíró Attila együttese a görög és a holland válogatottal került egy csoportba, míg Märcz Tamás csapata a címvédő Montenegróval és Romániával találkozik.
 
A csoportokból két-két csapat jut tovább az európai döntőbe, amelyeket áprilisban rendeznek. Onnan négy európai válogatott jut a Szuperdöntőbe. A Világliga győztesei 100 000 dollárral lesznek gazdagabbak, a második helyezett 70 000, a harmadik 50 000 dollárt kap, de még a Szuperdöntő nyolcadik résztvevője szövetségének is utalnak 15 000 dollárt.
 
Világliga-sorsolás, 2021:

Nők:


1. kalap: Magyarország, Oroszország
2. kalap: Spanyolország, Görögország
3. kalap: Hollandia, Olaszország

A sorsolás eredményeképp az európai csoportok:

A-csoport
: Görögország, Magyarország, Hollandia
B-csoport: Oroszország, Olaszország, Spanyolország

Férfiak:

1. kalap:
 Montenegró, Görögország, Spanyolország, Olaszország
2. kalap: Szerbia, Magyarország, Horvátország, Franciaország
3. kalap: Oroszország, Németország, Románia, Szlovákia

A sorsolás eredményeképp az európai csoportok:

A-csoport:
 Magyarország, Montenegró, Románia
B-csoport: Németország, Franciaország, Spanyolország
C-csoport: Szerbia, Olaszország, Szlovákia
D-csoport: Görögország, Horvátország, Oroszország

A Világliga játéknapjai:

Férfiak:

2022. január 18.: 
Magyarország-Montenegró
2022. február 15.: szabadnapos a magyar válogatott
2022. március 8.: Románia-Magyarország

Európai döntő: 2022. április 14-16.

A Világliga Szuperdöntője a férfiaknál: 2022. július 25-30. (később kijelölendő helyszínen)

Nők:

2022. január 25.
2022. február 22.
2022. március 15.

Európai döntő: 2022. április 8-10.

A Világliga Szuperdöntője a nőknél: 2022. július 12-17. (később kijelölendő helyszínen)
 
 
 
 
 
 
 
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
vl