cover image
Egyéb
Utánpótlás

Fókuszban az utánpótlás - tovább a jó úton

2021. november 6. 12:41

Noha minden résztvevő vallja, a cél elsősorban a játékosok képzésén van, nem elhanyagolható, hogy az idei hat nagy eseményen (négy Eb, két vb) az öt érmet szerző Magyarország mondhatja csak el magáról, hogy minden csapata négyben volt. Értékelések, finomhangolás. És jön november 22-én egy nagy Utánpótlás Konferencia!

Noha messze nem a legfontosabb része az utánpótlásnak, hogy éppen harmadik, negyedik vagy ötödik helyen végez egy-egy csapat az aktuális versenyén, a fókuszban, a kívülálló számára is láthatóan az eredmények állnak - nos, jelentjük, a magyar vízilabda ezen a téren is jelezte erejét. A szezon hat nagy viadalán öt alakalommal is dobogón állt a magyar válogatott.
 
U15 - Európa-bajnokság
Lányok: 1. helyezés
Fiúk: 1. helyezés
 
U17 - Európa-bajnokság
Lányok: 3. helyezés
Fiúk: 3. helyezés
 
U20 - Világbajnokság
Lányok: 3. helyezés
Fiúk: 4. helyezés
 
„Valóban nem feltétlen célszerű mindig mindent az eredmények szempontjából vizsgálni, sőt - mindazonáltal összességben, négy Európa-bajnokság és két világbajnokság tekintetében örömteli elmondani, és valamit biztosan jelez, hogy Magyarország nemzete az egyetlen, amelynek minden utánpótlás-válogatottja ott volt a legjobb négy között" - fogalmazott Székely Bulcsú, az MVLSZ Utánpótlás Bizottságának elnöke.
 
Sydneyi olimpiai bajnokunk az általános megjegyzés után rátért a férfivonalra, annál is inkább, mert a női szakági minősítést meghagyta bajnoktársának, Biros Péternek.
 
csucsucikkhez.jpg „Most lezárult egy szakasz, és annak ellenére, hogy természetesen menet közben is sokat egyeztettünk, eljött az értékelés, ezzel együtt az újabb finomhangolás ideje - említette Székely Bulcsú. - Ilyen eredménysor után kiváló alkalom mutatkozik, hogy nem vészharangokat kongatva, nem kényszerből változatunk. A világversenyeket Cseh Sanyival és Madaras Norbival járva rendre azt kutattuk, minden lehet, miben kell előre lépnünk, soha, még a jó eredmények dacára sem akarjuk eltakarni az esetleges hiányosságokat, sokkal inkább fontosnak tartjuk felhívni ezekre a figyelmet."
 
Szóba került, a szurkolók számára ezek nem feltétlen látványos változtatások, hiszen nem feltétlen kell mindennek markánsan látszódnia a külvilág felé. Amit az uszodák világában „Csucsu" becenévre hallgató vezető kiemelt: „Fontos kiemelni, hogy az utóbbi időkben a klubok és a szakmai vezetés között a kommunikáció látványosan sokat fejlődött, ami azért is örvendetes, mert a munka nagyrésze a klubokban folyik. Az első körben a négy legnagyobb utánpótlásnevelő klubbal ültünk, ülünk le, sok minden mellett átbeszéltük a játékosok kontrol alatti létét. Közel sem biztos, hogy mindez az adott vagy éppen a következő nyáron eredményben is megmutatkozik, ám szentül hisszük, a hosszú távú egyéni fejlődésnek rengeteget ad. Hiszen a legfontosabb - és ezt nem győzzük házon belül és kívül is hangsúlyozni -, része a kiemelt utánpótlás-nevelésnek, hogy a mindenkori felnőttválogatott számára futószalagon szállítsa azokat a játékosokat, akik képesek versenyhelyzetet teremteni a szövetségi kapitánynak. Természetesen minden edző, így nálunk is minden válogatott szakmai stábja jó eredményt akar elérni az adott viadalán, de nem szabad csak eredményben gondolkodni. Sőt nem abban kell, még ha értelemszerűen egy-egy jó eredmény visszaigazoláskét hathat. Mi elsősorban a posztokra igyekszünk képezni a játékosokat, a hiányosságokat feltárni, a pozíciós elvárásokkal a gyerekeket megtanítani, ebbe az irányba tudatosan elmozdulni. A 2021-es esztendő alapján bátran állíthatom, jó úton járunk!"
 
Az alábbi listán láthatóak a 2021 novembertől a különböző korosztályok mellé rendelt edzők nevei. Változás, hogy a Vincze Balázs alá tartozó tehetséggondozó program keretein belül létrehoztak egy úgynevezett alkatilag kiemelt csoportot, amelynek edzője a Keszthelyi Tibor, Lehmann István edződuó lesz. Miként Székely Bulcsú elmondta, ide olyan játékosok kerülnek, akik sem játékidő, sem egyéb szempontok alapján nincsenek kiemelve, ugyanakkor olyan alkati adottságokkal rendelkezek, amelyekre alapozva, pozíciós, posztspecifikus mozgásokra megtanítva jó alapjátékosok képezhetőek belőlük.
 
UTÁNPÓTLÁS BIZOTTSÁG
Elnök: Székely Bulcsú
Bizottsági tagok: Märcz Tamás, Madaras Norbert, Varga Zsolt, Cseh Sándor, dr. Vincze Balázs
Koordinátor: Tóth Zoltán

FÉRFI SZAKÁG - 2021 novembertől

Általános sportszakmai igazgató: Cseh Sándor 
A felügyelete alá tartozó edzők és korosztályok:
2003-as korosztály: Nyéki Balázs, Korényi Balázs,
2004-es korosztály: Cseh Sándor, Kovács Róbert
2005-ös korosztály: Kis Gábor, Hangay Róbert
2006-os korosztály: Dávid Zoltán, Tóth Kálmán,
2007-es korosztály: Lukács Gergely, Nagy Sándor
Kapusedzők: Bisztritsányi Dávid (2003, 2006), Jászberényi Gábor (2005, 2007), Kardos István (2004)
Videóelemző: Balázs Miklós
 
Tehetséggondozó szakmai vezető: dr. Vincze Balázs
A felügyelete alá tartozó tehetséggondozó csapatok 4 régióban (Észak, Budapest, Alföld, Dunántúl)
Észak-kelet: Popovics Miklós
Budapest: Derekas Szilárd
Alföld: Gyenes István
Dunántúl: Krizsán András
Kapusedző: Bóta Krisztián
Alkatilag kiemelt csoport edző: Keszthelyi Tibor, Lehmann István
 
UOlcikkhezkep.jpg Nem beszéltek össze, de a női szakág szakmai igazgatója, Biros Péter hasonlóképpen kezdte értékelését - nyilván nem véletlenül, hiszen a rendszer hasonlóan felépített: „Elégedettek sohasem lehetünk, valószínűleg három aranyéremmel sem lettem volna az - magammal szemben is mindig ezzel a szigorral éltem játékoskoromban, nyilván ez nem igen változik. Kezdésnek ugyanakkor abszolút sikeresnek nevezném a mögöttünk hagyott időszakot, a stábok jól végezték a munkájukat, minden korosztály új vezetéssel indult a csatába, és jó eredményekkel tért haza onnan. Nekem azonban az egy aranyéremnél és két bronzéremnél többet jelent, hogy azt láttam, semmivel sem vagyunk lemaradva az élmezőnynél, szorosan odatartozunk, ami előrelépést jelent. Köszönöm mindenkinek a fantasztikus, odaadó munkáját!"
 
Ami a női vonalon változást jelent, hogy a következő idényben a 2003-2004-es korosztály annak ellenére együtt készül majd, hogy külön-külön világverseny vár rá. A miértről így beszélt háromszoros olimpiai bajnokunk: „Tekintettel arra, hogy várhatan mindkét eseményen a csapat gerincét a 2004-es születésű játékosok adják, nincs értelme őket ketté osztani, így is kevesen vannak... A Benczur Márton, Kisteleki Dóra párosnak nem lesz egyszerű két ilyen eseményt végig menedzselnie, de egyrészt bírják a strapát, másrészt többen is igyekeznek majd segíteni, többek között természetesen jómagam."
 
biroscikkhezok.jpg Változás még, hogy az U20-as vb-n a csapatot bronzéremig vezető Varga Tamás ezúttal nem található az edzők között, aminek egyszerű az oka: a női Universiade szövetségi edzői tisztjét látja el a jövőben. (A férfiaknál továbbra is Horváth János a szakvezető.)
 
„Mihók Attila és stábja pazar munkát végzett korábban az Universiade-csapat kispadján, ám a Tehetséggondozó program szíve-csücske, annak vezetőjeként, teljes emberként alkot a magyar női vízilabda számára maradandót. A jövően a roppant erős, meggyőződésem szerint sokra hivatott 2008-as korosztállyal kiemelten is foglalkozik, ami előszele annak, hogy ez a csapat szeptembertől lép ugye feljebb, és Európa-bajnokság vár majd rá" - említette Biros Péter, aki elmondta még, hogy az U18-as válogatott péntektől hétfőig együtt készül a német válogatottal, három hivatalos mérkőzést is játszik vele.
 
NŐI SZAKÁG - 2021 novembertől

Általános sportszakmai igazgató: Biros Péter
A felügyelete alá tartozó edzők és korosztályok:
2003-2004-as korosztály: Benczur Márton, Kisteleki Dóra
2005-ös korosztály: Bóta-Tóth Andrea
2006-os korosztály: Sike József, Csicsáky Vince
2007-es korosztály: Zantleitner Krisztina, Zirighné Sós Ildikó
Kapusedzők: Béres Gergely
 
Tehetséggondozó szakmai vezető: Faragó Tamás
Tehetséggondozó szakmai koordinátor: Mihók Attila
A szakmai koordinátor felügyelete alá tartozó
tehetséggondozó csapatok 4 régióban (Észak, Budapest, Alföld, Dunántúl)
Észak-kelet: Rüll Csaba
Budapest: Petrovics Mátyás
Alföld: Oltyán Gyula
Dunántúl: Fülöp Tibor
Kapusedző: Kardos Krisztina
 
Visszatérve az utánpótlás általános történéseire: a nagy, emlékezetes napok után újabb nagy nap következhet! November 22-én, a Groupama Arénában Utánpótlás Konferenciát rendez a Magyar Vízilabda Szövetség, annak Utánpótlás Bizottsága, karöltve a Szakmai Bizottsággal - az előadók között találjuk Bíró Attilát és Märcz Tamást, a két szövetségi kapitányt, Cseh Sándort, Biros Pétert, Faragó Tamást, Varga Zsoltot, Varga Tamást és Vincze Balázst. A nagyszabású konferencia célja valóban az eszmecsere, a fejlődési támpontok rögzítése - a pontos menetrendről hétvégén külön cikkel jelentkezünk!
 
 
 
 
 

Vízilabda hírek
Utánpótlás
up
székely bulcsú
biros péter