cover image
Egyéb

Euro Kupa: BVSC-bravúr Barcelonában, fájó szolnoki vereség

2021. október 27. 21:58

A két magyar résztvevőből az egyiknek maradt nagyobb esélye arra, hogy a második számú kupasorozatban bejusson a legjobb négy közé.

Az Euro Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén a Szolnok az Ortigia otthonába látogatott.

Főként az olasz védekezésről, benne Stefano Tempesti védéseiről szólt az első félidő a siracusai nyitott medencében, az Ortigia nem engedte kibontakozni a szolnoki támadásokat. Ezzel együtt a magyar csapat védekezése sem volt rossz (Gárdonyi András is többször hárított), talán Napolitano centerből behúzott labdáit fájlalhattuk.

3-1 után jókor jött Angyal Dániel gólja, nem lett volna jó, ha háromgólos előnyre tesznek szert az olaszok, mellesleg az egyenlítésért is többször támadhatott a Szolnok. A nagyszünetben 3-2-re vezetett az Ortigia, amely a Vasas által rendezett budapesti csoportkörből jutott tovább a legjobb nyolc közé.

Meglehetősen rosszul sikerült a harmadik negyed a Szolnok szempontjából, nem jöttek be a fórok, a hazaiak viszont mindenhonnan jól céloztak, Simone Rossi góljánál már 7-2-re vezettek az olaszok, muszáj lett volna kozmetikázni az eredményt a visszavágóra. Nagy Ádám tett erről távoli góljával, majd Kovács Gergő a dudaszó előtt egy kicsivel talált be, 7-4.

Sajnos nem lendített ez a gól a magyar csapaton, a negyedik negyedben nem sikerült betalálni, s mivel a hazaiak még kétszer eredményesek voltak, ötgólos hátrányból kellene csodát tenni a visszavágón.

A BVSC-re sem várt könnyű feladat, hiszen Kemény Kristóf csapata a Mallarach-hal, Tahullal felálló CN Barcelona vendége volt szerdán. A „kisebbik" barcelonai csapat tehát nem is olyan kicsi már, soraiban tudja egyébként a korábban Magyarországon játszó brazil Delgadót is.

Roppant furcsa meccs volt a két csapaté, hiszen a félidőben mindössze két gólt jegyezhettünk fel, egyaránt 1-0-ra nyerte az első két negyedet a spanyol csapat. Györke Zsolt védte egyébként a zuglói kaput (jól), hazai részről pedig Inaki Aguilar helyett Mario Lloret (szintén jól).

A harmadik negyed derekára aztán megtört a magyar gólcsend, Csapó Miklós talált be, majd a fiatal, junior vb-4. helyezett Batizi Benedek válaszolt Tahull góljára, az 5. percre több gól esett, mint azt megelőzően. Mészáros Csaba egyenlített a negyed végéhez közeledve, sőt, a vezetésért támadott a BVSC, Lloret kapus akadályozta meg ezt.

A negyedik negyedben Pásztor Mátyás góljával először vezetett a BVSC, majd Nagy Márton egy az egyes ziccerét védte Lloret. Mégis jobb lett aztán a kedvünk, mert Pásztor újabb hatalmas gólt ragasztott a spanyolok kapujába, kettő volt az előny - amit rögvest csökkentett Lukas Durik. Csapó Miklós válaszolt remek lövésével a jobb sarokból, majd az utolsó perc elején Valls második góljával 6-5-re jött fel a Barcelona.

Roppant ideges volt ez az utolsó perc, kapkodások mindkét oldalon, és végül úgy adódott, hogy egy hatalmas Lloret-védés után még volt ideje támadnia a Barcelonának, Delgado pedig bevágta a labdát a kapuba, a vége 6-4 helyett 6-6.

Azért idegenben ez nem egy rossz eredmény.

Euro Kupa, negyeddöntők, 1. mérkőzések:

Ortigia (olasz)-Szolnoki Dózsa 9-4 (3-1, 0-1, 4-2, 2-0)
Gólszerzők:
Napolitano 4, S. Rossi 2, Ferrero, Di Luciano, Gallo, illetve Milakovic, Angyal, Nagy Á., Kovács Gergő

CN Barcelona (spanyol)-BVSC-Zugló 6-6 (1-0, 1-0, 1-3, 3-3)
Gólszerzők
: Valls 2, Durik, Tahull, Estrany, Delgado, illetve Csapó 2, Pásztor 2, Mészáros Cs., Batizi

A további mérkőzéseken:

Astralpool Sabadell (spanyol)-Savona (olasz) 13-13 (5-3, 3-5, 2-2, 3-3)
Mladost Zagreb (horvát)-Telimar Palermo (olasz) 7-11 (2-4, 3-3, 0-2, 2-2)

A visszavágókat november 10-én rendezik.
Vízilabda hírek