cover image
Szövetség

Az MVLSZ a „Szabadság kapuja” díjat vehette át Gdyniában

2021. október 4. 14:34

A Gdynia-i Történelmi Filmek Fesztiválját (NNW Fesztivál) tizenharmadik alkalommal rendezték meg.

Arkadiusz Golebiewski fesztiváligazgató meghívására Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Bokor Balázs, az MVLSZ nemzetközi és protokoll igazgatója részt vett a fesztivál zárónapján rendezett programokon.

Ezen a napon a melbourne-i olimpia vízilabdatornájának magyar-szovjet mérkőzéséről, illetve tágabb értelemben az 1956-os forradalomról rendeztek panelbeszélgetést, majd a fesztivál gálaünnepségét tartották meg.

Az észak-lengyelországi városban Európa filmtérképének egyedülálló eseményét rendezik immár több mint egy évtizede, az NNW Fesztivál a történelmi tematikát vállalta fel. A világ minden részéről bemutat filmeket, amelyek a nemzetek szabadság iránti vágyáról és harcáról, valamint az egyéni szabadságvágy témaköréről szólnak. Az idei fesztiválon - amelyet szeptember 29.  és október 2. között rendeztek meg - a magyar versenyfilm Deák Kristóf Foglyok című alkotása volt.

gdynia_3_film.jpg Az NNW Filmfesztiválon minden évben egy nagy presztízsű retrospektív különdíjat is átadnak, a „Szabadság kapuja" néven. Ez a díj a bátorság, a mindennapok hőseinek elismerése, azoké, akik töretlenül harcoltak a szabadságért. Idén az 1956-os melbourne-i olimpiai játékokon aranyérmes, az 1956-os forradalom hősies ellenállásának szimbólumává vált magyar vízilabda-válogatott emlékét ismerte el a díj.

A fesztivál zsúfolásig megtelt dísztermében, a gálaünnepségen Vári Attila és dr. Kovács Orsolya Zsuzsanna, hazánk varsói nagykövete vette át az értékes díjat, a „Drzwi do Wolnosci" szobrot, valamint a díszoklevelet:

„NNW Filmfesztivál, a Szabadság kapuja díj a Magyar Vízilabda Szövetségnek, a történelem bátor tanújának, aki megnyitotta számunkra a szabadság kapujait".

gdynia_2_film.jpg Vári Attila köszönőbeszédében kiemelte, hogy a magyar vízilabda hatalmas történelmi, erkölcsi kárpótlásként élte meg azt, hogy a válogatott Melbourne-ben békés módon vissza tudott vágni a szovjeteknek és legyőzte vízilabdacsapatukat. A „melbourne-i vérfürdő" néven elhíresült magyar-szovjet mérkőzés történései, s főképp végeredménye a világ szimpátiáját is kivívta.

Szövetségi hírek