cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Íme, a tokiói olimpián küzdő férfiválogatottunk

2021. július 21. 21:55

Szubjektív gondolatok férfiválogatottunkról, amely mindenképpen az éremszerzést tűzte ki célul a XXXII. Nyári Olimpiai Játékok előtt – a sportág hagyományai alapján pedig a fiúk alighanem a legfényesebbel lennének a leginkább elégedettek.

1 NAGY VIKTOR
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


No és, mi lesz veled? - kérdezte a sorok írója Nagy Viktort a Szolnok-OSC bajnoki döntő második mérkőzése, egyben a Szolnok bajnoki címét jelentő mérkőzés után közvetlenül. „Köszönöm, minden rendben, remekül vagyok" - fogalmazott akkor Viktor, és nem folytatta a mondatot, mosolygott, ámbár előtte - az éremátadáskor - a szokottnál is jobban elérzékenyült.

Egy biztos: nagyon szeretjük, amikor ő védi a magyar válogatott kapuját (Somát nem kevésbé), az adrenalintól és az eltökéltségtől égő, izzó tekintete, gesztusai és tettre kész megnyilvánulásai sokak számára jelentik állandó „tartozékát", ha úgy tetszik egyik fő motívumát, szerethető velejáróját a magyar válogatott mérkőzéseinek.

Világ- és Európa-bajnok, BL-győztes, szinte mindent megnyert ebben a sportágban, az idei szezonjának és roppant tartalmas pályafutásának méltó pillanata lenne, ha a dobogóra, ott pedig minél magasabbra állhatna.

Talán nem bánják válogatottunk tagjai, ha kijelentjük: ő a magyar csapat legnépszerűbb tagja - bármivel kapcsolatban is adunk hírt róla, egészen biztos, hogy kiugróan magas lesz a reakciók, visszajelzések száma.

Minden bizonnyal kiakadna a mutató, ha augusztus 8-án...

2 ANGYAL DÁNIEL
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Pályafutása legjobb szezonját futotta, így betonbiztos helye volt az elmúlt hetekben a válogatottban, megkérdőjelezhetetlen tagja lett a csapatnak. Nem volt ez mindig így, de az már a múlt, a jelen sokkal fényesebb.

Minden tekintetben, hiszen júniusban megszületett kislánya, Lilien. Nem is kérdés, hogy a kis-Angyal érkezése, az ebből fakadó várakozás is hajthatta, űzhette előre a szezonban.
Öt gólt dobott a bajnoki döntő első meccsén - védőként ez pazar mutató, esetében is elmondhatjuk: megérdemelte a bajnoki aranyat.

Már a 2020-as budapesti Európa-bajnokságon is remekelt, tevékeny része volt abban, hogy a magyar csapatnak ne kelljen kvalifikációs tornára utaznia.

3 MANHERCZ KRISZTIÁN
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Az évek során a magyar válogatott legrutinosabban (és változatosan) nyilatkozó tagjává lett, diplomatikus, ám mégsem a frázisokat sorolja - merthogy színes egyéniség.

Talán nem voltak akkor kilengései az elmúlt időszakban, éppen ezért kiegyensúlyozott a játéka, teljesítménye, aminek jót tett, hogy most olyan élcsapatban játszik, ahol általában vízben is van.

Sokat változott az elmúlt években fizikai valójában, mármint sok izmot felszedett, erősödött. Ha ehhez hozzávesszük képességeit, eredményességét, megvan már a megfelelő tekintélye is - bizony ez sokat számít akár a játékvezetés tekintetében is.

Rióban őt is nagyon vigasztalni kellett a negyeddöntő 5 méteres-párbaja után, nem szívesen néznénk végig újra azokat a képsorokat.

4 ZALÁNKI GERGŐ
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Az elmúlt egy év számára is rengeteg mindent hozott medencében és azon túl is. Megházasodott, a Ferencvárossal járt a hullámok tetején és alján, majd a szezon végén aláírt a világ egyik legjobb, egyben leggazdagabb klubjához, a Pro Reccóhoz.

Tavaly nyáron súlyosan megsérült, a térdét meg kellett műteni, innen küzdötte vissza magát szép fokozatosan.

Klasszisa, bal kezének ereje vitathatatlan, az Európa-bajnokságon Montenegró elleni két olyan gólt ragasztott be, amivel lendületet kapott csapatunk, de a döntőben is kétszer betalált a spanyoloknak.

„Nem turistáskodni megyünk Tokióba" - ahogyan a repülőtéren fogalmazott, és örül annak, hogy egyre erősebb ellenfelekkel kell majd játszani a tornán.

5 VÁMOS MÁRTON
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Borzasztóan megviselték a betegségek az elmúlt évben fizikailag (benne több fertőzéssel is), a magyar csapat olimpiai formaruhájának méretre igazításakor nem festett a legjobban. Ő is tudta.

Hosszú hetekbe került, míg visszatornázta magát fizikailag arra a szintre, amin volt, ráadásul azt nyilatkozta a közvetlen felkészülés kezdetekor, hogy talán mintha még a korábbinál is jobban érezné magát a bőrében.

S valóban: ismét jó volt ránézni, jó volt látni a kis mosolyt a nyilatkozatai közben, és hát lövőerejét a vízben. A BENU Kupán szépségdíjas gólokat szerzett, világ- és Európa-bajnokként pedig nem lehet más célja neki sem, mint a kollekcióból hiányzó érmet megszerezni.

6 HOSNYÁNSZKY NORBERT
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


„Motivált vagyok" - ezt mondta a közvetlen olimpiai felkészülés elején a magyar válogatott egyik olimpiai bajnoka.

Ebben minden benne is van, látszik, hogy ő maga is örül annak, hogy így érez. Érezhetne éppen másként is, hiszen sok mindent megnyert már - történetesen Pekingben az olimpiát -, de mégis úgy gondolja, ez a válogatott sokra hivatott, jó a részesének lenni, hozzátenni azokat az apróságokat, amiket más nem tudna. Egy „cseppnyi" rutint, egy jó passzt, egy jó meglátást, egy higgadt gondolatot, de legfőképp: tartást.

Tekintélye megkérdőjelezhetetlen a csapatban, hallgatnak rá, hallgatniuk is kell, hiszen nem akárhonnan jön a jó tanács.

Élőben követtük vele az olimpiai torna sorsolását, azon a délutánon is megfontoltan, higgadtad és profi módon értékelte a csoportokat - tudja nagyon jól, hogy beszélni sok mindenről lehet, de a végén úgyis a tettek döntenek, ott, azon a bizonyos negyeddöntőn. És azután, és azután.  

7 PÁSZTOR MÁTYÁS
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Már 2009-ben válogatott meghívót kapott, akkor még Kemény Dénestől, de mérkőzést nem játszott a nemzeti csapatban. 2018-ban már igen, Märcz Tamás elvitte a Világkupára, amit meg is nyert a csapattal.

Nem volt ott az Eb-n és a vb-n sem ugyanakkor, és sokan legyintettek is a mostani bő keretbe kerülésekor, mondván meglepődnének, ha a végén neki is kiállítanának egy tokiói repülőjegyet. Végül így történt, és cseppet sem érdemtelenül.

Roppant jó formában volt, van, a horvátok elleni sibeniki mérkőzéseken parádés gólokat szerzett, felszabadultan és kellő önbizalommal játszik. A számok is őt igazolják, 2015 után ismét gólkirály lett az OB I-ben, a világ legerősebb bajnokságában. Egy olyan csapatban, a BVSC-ben, amely hosszú idő után a négy közé jutott a bajnokságban (legyőzve a Ferencvárost, döntetlent játszva a Szolnokkal).

Sokat számított neki, hogy rendeződtek a válogatotton túli mindennapjai (például a klubjában), csak a játékra figyelhetett, és ha ez így van, remek teljesítményre képes.

8 JANSIK SZILÁRD
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Ha a „csupaszív játékos" frázist is szeretnénk elsütni ebben az összeállításban, akkor most tesszük meg. Szilin nagyon látszik, hogy imádja ezt a sportot, a meccselést, a küzdelmet. Büszke ceglédi olimpikon.

Nem is volt kérdés, hogy ott lesz-e az Európa-bajnokság után az olimpiai keretben is, ahová csak kis pihenővel érkezett, hiszen a Ferencvárossal ő is BL-döntőt játszott - örült a végén a - valóban - szépen csillogó ezüstéremnek.

Maximalista is, rajta sem fog múlni, hová is jut a magyar válogatott.

9 ERDÉLYI BALÁZS
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Második olimpiájára készül Balázs, akinek Facebook-oldalán még mindig a riói játékokra emlékeztető profilkép szerepel - na jó, nem közösségimédia-felületeken éli mindennapjait.

Hogy mennyire szerették az Egyesült Államokban, jól jelzi, hogy az olimpiai keretbe kerüléséről ismét megemlékezett (külön szerkesztett fotóval) a Pacific Tigers, a kaliforniai Stockton egyetemi csapata is - ott játszott egyetemi tanulmányaiu alatt.

„Példakép voltál, vagy és leszel! Egy olyan lehetőséget kaptam Tőled, amit valószínűleg senki mástól nem kaphattam volna meg. Hitet adtál, bíztál bennem és lehetőséget biztosítottál nekem. Megváltoztattad az életemet" - 2020. június 18-án írta ezt Balázs közösségi oldalán.

Benedek Tiborról. Bár tagja volt Kemény Dénes bő keretének is, később tőle kapta meg a bizalmat igazán. Élt vele, és most újra bizonyítana.

10 VARGA DÉNES
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Itt van, örülünk, és legtöbbször ámulunk. Más kategóriát képvisel a jelenkor vízilabdázói között, kevesen érnek zsenialitása nyomába.

Így aztán ha a keretben és a vízben van, minden egy kicsit más, egy kicsit jobban fest, egy kicsit reményteljesebb (a szokottnál is).

Volt idő, amikor kérdéses volt a szereplése, nem tudtuk, mit tervez, de végül úgy döntött, hogy a válogatott rendelkezésére áll. 

Azt mondta a BENU Kupa végén, ha minden összeáll a következő hetekben, kiemelkedően jó csapat lehet a magyar válogatott.

Érdekes volt látni/hallani, amikor a torna végén Dumit kérdezgették a többiek, mi a program, fotózás vagy „mehetünk?". Csapatkapitányként más feladatai is akadnak, és elárulta, volt is olyan igény, hogy nála összpontosuljanak a szálak. Vezér.

11 MEZEI TAMÁS
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Stabilan ott van Hárai Balázs mellett a keretben, nem igazán lehet elvenni a helyét. Az olimpia után klubot vált, kérdés, hogy a Vasas elmondhatja-e majd magáról, hogy olimpiai érmest, adott esetben olimpiai bajnokot igazolt le a szezon végén.

Schultz egyszerűen jó fej, lehet rá számítani a mérkőzések, edzések végén, mellesleg még mindig csak 31 éves.

Kétszeres BL-győztesként és Európa-bajnokként megy neki első olimpiájának - így bővülhet a kollekciója.

12 HÁRAI BALÁZS
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Itt van, örülünk, és legtöbbször ámulunk. Nem, nem véletlenül szerepel ez a mondat ismét: Pufi nélkül (is) egészen máshogy állna neki rendre egy-egy világversenynek a magyar válogatott.

Még mindig rettentően hatékony ott bent középen, már büszke családapaként szórja a gólokat és szerzi a kiállításokat. Kislánya üde színfoltja a lelátóknak, amíg apa küzd az elemekkel.

Az OSC-vel remek idényt futott, sokadvirágzását éli, ahogy szokták mondani.

London és Rio de Janiero után elfeledné az 5. helyet, valami más mozog az ő fejében, úgy gondoljuk.

13 VOGEL SOMA
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Kivédte azt az 5 méterest a spanyolok ellen - akkor ment mennybe ő, Nagy Viktor (akivel azonnal megölelték egymást), a magyar válogatott és a Duna Aréna sok ezres nézőközönsége, nem beszélve a tévénézők millióival.

2020 januárjában Európa-bajnok lett a magyar válogatott a spanyolok elleni 5 méteres párbaj megnyerésével, 21 év után, ismét.

Soma persze egy párszor már eljátszotta az 5 méteres-gyilkos szerepét: akár a juniorválogatottban, akár a Ferencváros Bajnokok Ligája-menetelése vagy Magyar Kupa-szereplése alkalmával.

Erről is kérdezik általában, és ezt lehet, hogy már unja is. Talán meg is értjük, hiszen nem csak a büntetőknél áll jól a lábán. Az OSC-FTC bajnoki elődöntő egyik meccsén nagyon megijedtünk, szemsérülése alkalmával már fantáziálgattunk a legrosszabb forgatókönyvről is, de aggodalmunk akkor csak vaklárma volt.

Az már más kérdés, Märcz Tamás kinek szavaz majd bizalmat azokon a mérkőzéseken (a tervek szerint lesz belőle több), amelyeken csak egy kapust nevez a keretbe.

Soma viszont nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik, és bár még mindig a csapat legfiatalabb tagja (pár hónappal fiatalabb Manhercz Krisztiánnál), egyben az egyik legerősebb bástyája is.

Épp ezért vagyunk nyugodtak.

Märcz Tamás szövetségi kapitány
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Gyarmati Dezső után a második magyar vízilabdázó lehet, aki játékosként és szövetségi kapitányként is olimpiai bajnok lesz. Ez már önmagában jól hangzik.

Persze, a kapitány eddigi eredménysora sem piskóta. Vb-ezüst, Világkupa-arany, Világliga-ezüst, Európa Kupa-arany, Európa-bajnoki cím - csak a barcelonai Eb lóg ki a sorból, de az olimpiát megelőző nagyinterjúnkban elárulta, az a 8. hely nem baj, hogy megszületett - sokat tanult belőle.

Másból is, mástól is, és minden őt igazolja: döntései eddig „ültek", ezzel együtt a legnagyobb kihívás előtt most áll.

Egy ötéves olimpiai ciklus végén, Tokióban.

Azt mondja, remek stáb veszi körül - Mátéfalvy Csabával, Németh Zsolttal, Eszlári Gergellyel, Zala Györggyel, dr. Szigeti Istvánnal, Haris Évával, Dienes Viktóriával, Kenyeres Andrással, Tóth Szabolccsal -, velük próbál meg olyan eredményt elérni Tokióban, amire mindannyian büszkék lehetünk.

Dobos Sándor

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott