cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Íme, a tokiói olimpián küzdő női válogatottunk!

2021. július 22. 8:00

Tizenhárom játékos és a stáb, ők indulnak csatába azért, hogy megszerezzék a női szakág hőn áhított első ötkarikás érmét.

1. GANGL EDINA
 
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Európa-bajnok kapusunk mindig képes megújulni, a nagy meccsek kimondottan feldobják, ergo senki se gondolja, az, hogy az elmúlt időszakban a korábbiaknál „csendesebb" volt, hogy kvázi kicsit a háttérbe került, Tokióban is így lesz. Klasszisát nem érheti vita, és az elmúlt esztendőkben olyan rutinra tett szert, amely feljogosítja arra, hogy harmadik olimpiáján akkor mutassa majd meg igazán, amikor arra a legnagyobb szükség lesz.
 
2. SZILÁGYI DOROTTYA
 
szilagyi_tokio.jpg A 2017-es hazai világbajnokságon dobta be a szövetségi kapitány a mély vízbe, azóta kirobbanthatatlan tagja a válogatottnak. Nem véletlenül. Nem az az ijedős fajta, a legnagyobb, kiélezett csaták során sem remeg a keze, bármikor beleáll a lövésekbe. Társai is egyre jobban bíznak benne, és ugyan az első olimpiájára készült, biztosak lehetünk benne, képes főszerepet játszani. Mert ha úgy isten igazán kiemelkedik a vízből, ugye...
 
3. VÁLYI VANDA
 
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Kevés gyorsabb játékos van nála a mezőnyben, kevés fiatalabb játékos van nála a mezőnyben és kevés ilyen tehetség van egyáltalán a mezőnyben. A Dunaújvárosban vált kész játékossá, az FTC-ben már tulajdonképpen meccseket eldöntő szerepet kapott - joggal. Joggal, mert minden adott ahhoz, hogy az olimpia egyik meglepetésembere legyen - persze számunkra egyáltalán nem lenne meglepetés, ha ott lenne a legjobbak között.
 
4. GURISATTI GRÉTA
 
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

„Márpedig ott leszek Tokióban!". Már öt éve, a riói kerethirdetés után, kimaradóként mondta ezt. Végig ez a cél lebegett a szeme előtt, ennek szellemében élte mindennapjait, igazi vezérré nőtte ki magát a dunaújvárosi csikócsapatban. Bíró Attila azt várja tőle, hogy a nemzeti együttesben is hasonló szerepet töltsön be, maradjunk annyiban, nem véletlenül. Hatalmas benne a motiváció, és ha ő el akar érni valamit, akkor többnyire el is éri. Ebben is bízhatunk.
 
5. SZÜCS GABRIELLA
 
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Hogy mennyire fontos tagja az UVSE bajnokcsapatának, kristálytisztán jelzi, hogy súlyos sérülés, műtét után is képes volt visszatérni a legjobbak közé! Harmadik olimpiája következik, avagy minden rutinnal felvértezetten, nagy álmokkal készül a megméretésekre. Lehet, hogy nem a leglátványosabb a játéka, de hogy az egyik leghasznosabb, nem lehet kérdés.
 
6. PARKES REBECCA
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

 
Amikor a szövetségi kapitány Új-Zélandról kvázi magával hozta, nem biztos, hogy sokan jósoltak neki fényes jövőt. S tessék! Az évek alatt, Tóth Lászlóval is eszméletlen munkát belefeccölve, a táplálkozás-tanácsadást is megfogadva, nyugodtan mondhatjuk, a mezőny elitcenterei közé verekedte magát. A posztján talán a leggyorsabb, aki minden lepattanóra vércseként képes lecsapni, nincs gond a visszaúszásával sem, ergo valóban klasszis. Alárendeli magát a csapat érdekeinek, sokat várhatunk tőle.
 
7. ILLÉS ANNA
nusi_tokio.jpg  
Valahol talán olyan ő a csapatnak, mint amelyen Fodor Rajmund volt a klasszikus Kemény-alakulatnak: a láthatatlanul is markáns minőség, aki eközben adott esetben a gólokkal sem adós. A kapitány bátran bízhatja meg extra feladattal, például az ellen legjobbjának semlegesítésével, ő zokszó nélkül elvégzi a piszkos munkát, ráadásul ebből támadásban építkezni is képes. A legjobbak között néha a legalulértékeltebb játékos, akire mindig lehet számítani.
 
8. KESZTHELYI-NAGY RITA
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

 
Tekintettel arra, hogy jó ideje az összes létező jelzőt elhasználtuk rá, árnyalatnyi elfogultsággal maradjunk egynél: a világ legjobbja. Nem feltétlen csak a góljai bizonyítják mindezt, sőt! Élmény nézni azt, ahogy a védekezést megszervezi, ahogy blokkol, ahogy átlátja az egész medencében történéseket. Arról nem beszélve, hogy csodásan beleszokott a csapatkapitányi szerepkörbe is, minden szempontból vezére a válogatottnak.
 
9. LEIMETER DÓRA
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

 
Szerepe egyrészt nagyon sok terhet vehet le a kapásoldalon játszókról, másrészt taktika is építhető rá. Ezt nem pusztán annak köszönheti, hogy balkezes, hanem annak is, hogy megérett a legnagyobb feladatokra. A BVSC után a válogatottban is kulcsemberré vált, tanult abból, amiből tanulnia kellett, elszántsága, hozzáállása pedig meghozta a gyümölcsét. Meccseket eldöntő játékos lehet.
 
10.  GYÖNGYÖSSY ANIKÓ

gyongy_tokio.jpg Nem semmi, ahogy tűri azt, amit klasszikus centerként a vízben kap. Tűri, mert tudja, ezzel a csapatnak segít. A kiállításszerzést mesterfokon űzni, de ha úgy érzi, akcióban is képes feltalálni magát. Reflexei vitán felül állnak, ami a bejátszásoknál is kamatozik - no, igen, aki kapusként kergette őrületbe az ellenfeleket.... Nem mellesleg a mai napig taktikai fegyver ezáltal, avagy kulcsszereplője a csapatnak.
 
11. RYBANSKA NATASA
natasa_tokio.jpg  
Itt az abszolút meglepetésemberünk? Könnyen megeshet. A határ túloldaláról érkező, rendkívül megnyerő fiatal játékost gyorsan sikerült felépíteni, helye megkérdőjelezhetetlen volt a keretben. Az a játékos, akit voltaképpen minden poszton csatába küldhet a szövetségi kapitány, adott esetben centerben lepheti meg leginkább a riválisokat. A feladattól nem ijed meg, érdemes lesz fókuszba helyezni a játékát, nyerőember lehet!

12. GARDA KRISZTINA
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

 
Ott volt már a 2016-os győztes Európa-bajnoki csapatban, ám az azóta eltelt időszakban hatalmasat változott a szerepe. Játéka már nem feltétlen merül ki abban, hogy igyekszik semlegesíteni az ellenfelek centereit (pedig ez is fontos, roppant fontos feladat, tegyük hozzá!), hanem egyre többet hozzátesz a támadójátékhoz is. Klubjában betöltött kiemelt szerepét képes átmenteni a válogatottba is, átlövései élményszámba mennek, Tokióban is várhatunk tőle nagy gólokat.
 
13. MAGYARI ALDA
Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

 
Az elmúlt időszakban berobbant a magyar válogatottba, és kihagyhatatlan tagjává vált. Kimondottan hangosan irányító bravúrkapus, aki, ha elkapja a fonalat, rendkívüli teljesítményre képes. Adottságai a posztra teremtették, abszolút benne van a pakliban, hogy személyében hosszú időre megtaláltuk a kapusunkat. Természetesen ő is most rövid távon gondolkodik, és már az első olimpiáján „robbantani" készül.
 
BÍRÓ ATTILA
Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

 
A szövetségi kapitány 2016 óta irányítja a csapatot, amellyel egyetlen világversenyt leszámítva ott volt a legjobb négy között. A 2017-es világbajnokság után kezdett új csapat építésébe, a korábban jól ismert játékosok helyén fiatalabb, mindenre elszánt tehetségeket kezdett beépíteni, és a tokiói játékokra sikerült igazi csapattá gyúrni kiválasztottjait. Stábtagjaival, Tóth Lászlóval, Áts Bertalannal, Ágó Renátával, Horváth Ákossal, Buza Balázzsal, dr. Pavlik Attilával és Takács Orsolyával jó teamet alkotva ismét olimpiai éremesélyes csapatot tett össze.
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila