cover image
Egyéb

Nekem a vízilabda – Liu Shaolin Sándor

2021. július 16. 9:22

Interjúsorozatunkban – a tokiói olimpiát felvezetendő – közismert személyiségeket kérdezünk a vízilabdához fűződő viszonyukról. Eheti vendégünk Liu Shaolin Sándor.

Olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázónk igazi közösségi „arc", gyakran látjuk más sporteseményeken, így vízilabdameccsen is találkozhattunk már vele. Már csak azért is, mert jelenlegi klubjában, a Ferencvárosban jó kapcsolatot ápol a pólócsapat több tagjával.

De válogatott mérkőzéseken és világversenyeken is lekaphattuk a lelátón, ott volt például a 2017-es budapesti vb-n a Margitszigeten - emlékezetesre sikeredett a lelátón ejtett tánca is.

A vízilabdához fűződő kapcsolata persze korábban kezdődött, és majdnem egészen szorosra sikeredett. De csak majdnem.

„A hármas olimpiai széria bennem is megmaradt, függetlenül attól, hogy akkor még nagyon kicsi voltam, de követtem a sportágat, és érdekelt a felhajtás. A szüleim vízilabdázónak szántak egyébként, talán a válogatott sikerei miatt is, de az úszást korán abba kellett hagynunk, mert betegek lettünk a klórtól. Talán jobb is így, mert nem hiszem, hogy végig tudnám csinálni azt, ami a vízben folyik" - fogalmaz Liu Shaolin Sándor.

„Aztán 2014-ben, a szocsi téli olimpia után kimentem az Eb-re a Margitszigetre, és nagyon nagy élmény volt, ahogyan a 2017-es vb is. Ezeken a meccseken láttam igazán testközelből, és ekkor tudatosult, mi mehet a vízben. Ha engem lenyomnának, biztosan megfulladnék egy pillanat alatt, hihetetlen, hogy mire képesek a vízilabdázók. Ettől függetlenül szeretem a víz közelségét, strandra is szeretek járni, de a többit meghagyom a profiknak."

Sanyi szerint ezután kicsit megszakadt a kapcsolata a vízilabdával, de a Ferencvároshoz igazolása után újra erősebb lett a kapocs.

liushaolin.png „Nagyon jóban lettem Jansik Szilivel, valamint általa több játékossal, így Vámos Marcival, Zalánki Gergővel is megismerkedtem, és többször voltam Fradi-meccsen a Népligetben, a Komjádiban, de ott voltam a BL-döntőn is, amit megnyertek. Mondhatom, hogy közel áll hozzám a sportág" - mondja Liu Shaolin Sándor, aki Manhercz Krisztiánnal is jó kapcsolatot ápol, és aki nagyon örül annak, hogy saját sportága egyre népszerűbb, és így közelebb került a tradicionális magyar sportágak - így a vízilabda - ismertségéhez.

Kérdés, mit üzen a sportolóknak Tokió előtt.

„Nagyon várom már, hogy elkezdődjön az olimpia, ha tehetem, megpróbálok minden magyar meccset élőben nézni majd, ahogyan a többi magyar érdekeltségű eseményt is. Ha nem tudom élőben, akkor visszanézem azokat a versenyeket, ahol magyarok indulnak. Nagyon szurkolok a vízilabdacsapatoknak is" - mondta olimpiai bajnokunk, aki a napokban egyhetes pihenőjét tölti egfy keményebb időszak után. És előtt is, merthogy 24-én három hétre megy vissza a válogatottal a hagyományos olaszországi edzőtáborba.
Vízilabda hírek
nekem a vízilabda