cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

LEN Award 2013: Varga Dénes Európa legjobbja!

2013. december 2. 10:05

Az első szavazást megnyerte Varga Dénes: a LEN hétfőn délelőtt nyilvánosságra hozta Európa 2013-as legjobbjainak névsorát, és a férfi vízilabdázók között Dumié lett a LEN Award – „pár centivel” Nagy Viktor előtt.

Az európai szövetség 2008 óta választja meg a kontinens legjobbjait valamennyi vizes sportágban – magyar pólós eddig egyszer nyerte el a LEN Award-ot jelképező szobrot: Biros Péter, még a pekingi győzelem után. Az ugyanakkor az elmúlt fél évtizedben általánossá vált, hogy ez a különdíj általában azé a játékosé lesz, aki az adott esztendő legnagyobb világversenyén győztes csapat tagja, és azon belül nyújt kiemelkedő produkciót.

Ezek után a barcelonai világbajnokság MVP-jének választott Varga Dénes sikere már-már papírforma – leszámítva azt, hogy akadt egy igen komoly riválisa: az ugyanott a legjobb kapus címet elnyerő Nagy Viktor. És a szavazás eredménye mutatja, a két magyar között „zajlott” az igazi csata, végül minimális különbséggel (információink szerint két szavazattal) Dumi lett a befutó.

Ez egyébként két éven belül egy újabb rangos elismerés a sportág egyik legnagyobb varázslójának, hiszen 2012-ben már őt választották a nagyváradi Final Four MVP-jének, jóllehet akkor „csak” másodikok lettek a Rijekával a Recco mögött, az elődöntőben szerzett nyolcméteres csavargól azonban minden szavazóban mély nyomokat hagyott.

Most is hasonló emlékek dolgozhattak a voksolókban – az összes európai ország szakszövetsége, a LEN Büro és technikai bizottságok tagjai, szövetségi kapitányok, játékvezetők, szakújságírók –, hiszen Dumi fenomenális megmozdulások sorozatát mutatta be a nyáron, a világbajnokságon, különösen a második héten extázisban játszva vált főszereplőjévé a fantasztikus magyar sikernek. (Itt jegyezzük meg, hogy a hölgyeknél Szücs Gabi holtversenyen harmadik lett a magától értetődő módon taroló két spanyol játékos mögött – míg „társsportágunk”, az úszás is igen büszke lehet, hiszen a női úszók mezőnyében Hosszú Katinkáé lett az elismerés, míg a férfiaknál Gyurta Dani a második helyen végzett.)

Mondhatjuk tehát úgy is, Dumi 1/1-nél tart, de hátra van még a klasszikus „Aranylabda”, a FINA Best Athletes-szavazás, ahol szintén igen jó esélyei vannak a cím elnyerésére – az ottani végeredményről azonban csak januárban fogunk értesülni.

LEN Award 2013
A vízilabda-szavazás eredményei

Férfiak
Varga Dénes – Magyarország 36,1%
Nagy Viktor – Magyarország 33,3%
Vanja Udovicsics – Szerbia 15,3%
Alekszandar Ivovics – Montenegró 12,5%
Sandro Sukno – Horvátország 2,8%

Nők
Jennifer Pareja – Spanyolország 50,7%
Laura Ester – Spanyolország 35,2%
Alexandra Antonova – Oroszország 5,6%
Szücs Gabriella – Magyarország 5,6%
Jekatyerina Prokofjeva – Oroszország 2,8%

A többi diszciplina győztesei
Úszás: Yannick Agnel (francia), Hosszú Katinka
Műugrás: Patrick Hausding (német), Tania Cagnotto (olasz)
Szinkronúszás: Szvetlana Romasina (orosz)
Nyíltvízi úszás: Thomas Lurz (német), Martina Grimaldi (olasz)

Az eddigi győztesek – vízilabda

Férfiak
2008: Biros Péter
2009: Filip Filipovics (szerb)
2010: Vanja Udovicsics (szerb)
2011: Stefano Tempesti (olasz)
2012: Miho Boskovic (horvát)
2013: Varga Dénes

Nők
2008: Danielle De Bruijn (holland)
2009: Iefke van Belkum (holland)
2010: Szofia Konuh (orosz)
2011: Alexandra Aszimaki (görög)
2012: Anni Espar (spanyol)
2013: Jennifer Pareja (spanyol)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
len award
varga dénes
Nagy Viktor
hosszú katinka