cover image
Egyéb

Férfi Euro Kupa: háromgólos szolnoki előny a fináléban

2021. április 24. 20:27

Zsivko Gocics együttese a döntő első mérkőzésén az ötgólos Filip Filipovics vezérletével 14-11-re legyőzte a Varga Dániel irányította OSC-t. A második összecsapást május 8-án rendezik a Nyéki-uszodában.

Melyik magyar csapat nyeri meg az Euro Kupát?
 
Jó érzés feltenni a kérdést, miután a döntőbe két magyar alakulat, a Szolnok és az OSC került.  Ezt megelőzően a 1996/97-es szezonban rendeztek magyar finálét európai kupasorozatban: akkor a LEN Kupát a Ferencváros nyerte meg az UTE előtt. A kupa utódját, az Euro Kupát kétszer nyerte meg magyar együttes, mindkét alkalommal az új fénykorát élő Ferencváros, a 2016/17-es idényben és egy idénnyel később.

A Szolnok és az OSC is nyert már európai kupát, a Dózsa 2017-ben a Duna Arénában a Bajnokok Ligáját, míg az OSC BEK-et, előző fénykorában, 1972-ben és 1978-ban. Ebben a szezonban mindkét csapat szeretett volna felkerülni a BL főtáblájára, de az utolsó mérkőzésen meghiúsult az igyekezet, még akkor is, ha játékereje alapján talán mindkét együttesnek ott lenne/lett volna a helye.
 
Ezt a felek döntős meccse is igazolta. Az első negyedet jó emberhátrányos védekezéssel úgy nyerte meg az OSC 3-2-re, hogy Radomir Drasovics góljára Burián Gergő, majd Schmölcz Norman találatára Manhercz Krisztián válaszolt, hogy aztán Hárai Balázs fórból a vezetést is megszerezze. A nyolc perc krónikájához hozzátartozik, hogy a vendégek Dala Dömét végleges kiállítása miatt elveszítették.
 
szolnokoscmtikepoegydonto.jpg A gólzuhatag a második negyedben indult be, bizony sem Nagy Viktornak, sem Lévai Mártonnak nem volt könnyű dolga a kapuban. A kilenc találatból szolnoki oldalon Filip Filipovics hírhedt balosa hármat vállalt, átellenben Csacsovszky Erik kétszer villant. Az 5-4-es etap során Manhercz, Erdélyi Balázs, Nagy Ádám és Jansik Dávid lőtt még gólt, miközben egyre több keményebb egy az egy elleni párharcot láthattunk.
 
Fordulás után a harmadik negyed Zsivko Gocics együttese akarata szerint alakult, az OSC csupán Manhercz értékesítette büntetője lévén lőtt gólt. Hazai oldalon újabb három játékos iratkozott fel a góllövők közé, hiszen Dusko Pijetlovics, Szeghalmi Zsombor és Konarik Ákos is bevette Lévai kapuját. Meg kell jegyezni, Hárait Filipovics igyekezett levédekezni, de nem sok sikerrel, hiszen kétszer is kiállították - más kérdés, a fórokkal bőkezűen bánt Varga Dániel alakulata.
 
A záró etapban Drasovics 11-8-ra alakította a részeredményt, de Erdélyi hamar válaszolt, majd Salamon Ferenc még közelebb hozta fel a fővárosiakat. Kettős fórból a fiatal Szeghalmi bizonyította sokadszorra tehetségét. Átellenben is jött egy kettős fór, ezt Burián lőtte be, 3:40-nel a vége előtt 12-11 állt a táblán.
 
A hajrában Filipovics kétszer egymás után mutatta meg, miért is a világ egyik legjobbja, a szerb klasszis vezérletével, Nagy Viktor védésével lépett el a Szolnok és nyert 14-11-re. A második felvonásra május 8-án kerül sor a Nyéki-uszodában.
 
szplokokmegharmadikkenek.jpg Férfi Euro Kupa, döntő, 1. mérkőzés
Szolnoki Dózsa-OSC Újbuda 14-11 (2-3, 5-4, 3-1, 4-3)
Gólszerzők: Filipovics 5, Drasovics 2, Szeghalmi 2, Schmölcz 1, Nagy Á. 1, Jansik D.1, Pijetlovics 1, Konarik 1, ill. Manhercz 3, Csacsovszky 2, Erdélyi 2, Burián 2, Hárai 1, Salamon 1
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
 

Vízilabda hírek
euro kupa
szolnok
osc