cover image
Egyéb

Női OB I: az utolsó másodpercben nyerte meg a szuperrangadót az UVSE

2021. április 7. 18:00

A Garda Krisztinát nagyon hamar elveszítő Dunaújváros sokáig jól állt a Hajós-uszodában, Magyari Alda is remekül védett, de az „ideges” meccset az utolsó pillanatban megnyerte Benczur Márton csapata.

Az alapszakasz-győzelem volt a tétje az UVSE és a Dunaújváros mérkőzésének, egyszersmind a pályaelőny kiharcolása - a bajnoki döntőre. A hétvégi, utolsó fordulóban Benczur Márton csapata a Tatabányát fogadja, a Dunaújváros pedig a Szegedet, borítékolható a három pont mindkét együttes számára.

A szerdai meccs előtt egypontos előnyben volt a Dunaújváros (46-45 pont), így számára a döntetlen is elég lett volna az előny megtartásához.  

Gurisatti Gréta 5 méteresgólja nyitotta a sort, Faragó Kamilla emberelőnyből egyenlített az első negyed közepén. Jól működött a vendégek blokkja az első szakaszban, többet lőtt kapura az UVSE, de mindkét oldalon kapkodó játékot figyelhettünk - sok volt az eladott labda.

Az utolsó percben Antal Dóra adta be húzásra Parkes Rebeccának, aki kihasználta a fórt, fordított tehát az UVSE. Mégis egállal zártak a csapatok, Horváth Brigitta emberelőnyös gólja jelentette a 2-2-es részeredményt.

A második negyed is vendégbüntetővel indult (Garda Krisztina lőtte be), majd két könnyen ellőtt hazai támadás után Garda akciógóllal növelte kettőre a vendégek előnyét, 2-4. Kisvártatva Magyari Alda kivédte Faragó Kamilla büntetőjét, majd egy újvárosi fórnál időt kért Mihók Attila. Eladták aztán a labdát a vendégek, Keszthelyi Rita pedig megúszott, három gól helyett egy maradt az előnyből. Négyszer is támadhatott az egyenlítésért az UVSE aztán, Gangl Edina bravúrjai is kellettek ehhez, de nem sikerült bevinni a negyedik gólt.

A hektikus játék miatt megvolt az ötödik esély is erre, emberelőnyben kért időt Benczur Márton, Baksa Vanda kihasználta végül a fórt, 4-4. Jöhetett a hosszabb pihenő.

A fordulás után egy perccel nagy veszteséget kellett elszenvednie a Dunaújvárosnak, ugyanis Garda Krisztina kipontozódott. Keszthelyi Rita lövése után Magyari Alda ütötte ki a labdát a gólvonalról, videón is ellenőrizték a jelenetet, nem ítéltek gólt a játékvezetők.

Hogy ne szakadjon meg a sor, a harmadik negyedet is egy dunaújvárosi 5-ös indította (Gurisatti Gréta lőtte be), és ahogyan korábban, ezúttal is ideges volt a játék, megspékelve megannyi kontrafaulttal.

Brezovszki Gerda szomorította el aztán az UVSE-t, emberelőnyös góljával ismét kettővel mentek a vendégek. Nem sokáig, Rybanska Natasa lőtte meg az ötödik UVSE-előnygólt. Mucsy Mandula válaszolt, szintén előnyből, majd az utolsó támadást is az UVSE vezethette a negyedben, s bár előbb a blokk mentett, Keszthelyi Rita belőtte a kipattanót, egy góllal vezetett a Dunaújváros a záró nyolc perc előtt.

Megszakadt a sorozat aztán: az UVSE lőtte a negyed első találatát, Antal Dóra értékesítette a fórt, Magyari Alda szemét ekkor már a nap is zavarta a Hajós fedettben, ez nem a vendégeknek kedvezett (7-7).

Fontos fórt hagyott ki aztán az Újváros, előtte Mihók Attila időt is kért, majd az UVSE Parkes megúszás utáni góljával 2-1 után vezetett ismét. Fokozódtak tehát az izgalmak, Horváth Brigitta lőtt gólt (8-8), majd blokkolta Keszthelyi Rita lövését, Gurisatti Gréta pedig kapufát suhintott. Szücs Gabriella kipontozódása után Szellák Csenge dobott pimasz gólt, Rybanska Natasa a másik oldalon viszont kiejtette a kezéből a labdát, és fórba került a Dunaújváros - Gurisatti végül a blokkba lőtte. Nem úgy Parkes középről, 9-9 állt a táblán, bő három perccel a vége előtt.

Szilágyi Dorottya pontozódott ki aztán, majd Gangl Edina védett fontosat, Magyari pedig még fontosabbat, Keszthelyi Rita lőhetett tisztán. Az újvárosiak is elvesztették a labdát, jött egy rossz passz a hazaiak részéről is, tapintható volt a feszültség.

14 másodperc volt hátra, amikor jöhetett az UVSE, időt kért Benczur Márton. Gangl Edina is felment a támadáshoz, amit végül Baksa Vanda fejezett be góllal.

Ezzel nyert az UVSE, így hazai medencében kezdheti a döntőt, amennyiben jövő héten hozza a kötelezőt.

A bajnoki döntő egyébként április 18-án kezdődik, a második meccset 21-én rendezik, a harmadikat pedig, ha szükséges, április 24-én. Az egyik fél második győzelméig tart ugyanis a bajnoki finálé - hogy aztán a két csapat pár nappal később már az Euroliga budapesti négyes döntőben legyen érdekelt.

E.ON Női OB I, a 14. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

UVSE Hunguest Hotels-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 10-9 (2-2, 2-2, 2-3, 4-2)
Gólszerzők
: Parkes 3, Baksa V. 2, Keszthelyi 2, Rybanska, Faragó K., Antal, illetve Garda 2, Gurisatti 2, Horváth B. 2, Mucsy, Brezovszki, Szellák

Vízilabda hírek