cover image
Szövetség

Játékvezetés: fókuszban a büntetők megítélése és a folyamatos egységesítés

2021. március 16. 18:34

A legutóbbi hónapok tapasztalatait figyelembe véve tájékoztatta az OB I-es edzőket és a két szövetségi kapitányt a szabályok alkalmazásáról dr. Fekete Balázs és dr. Molnár Tamás.

Játékvezetői értekezletet tartottak március 11-én, amelyre dr. Fekete Balázs, a Játékvezetői Bizottság elnöke és dr. Molnár Tamás, a LEN és a FINA technikai bizottságának (TWPC) tagja a női és férfi OB I-es edzőket, valamint a két szövetségi kapitányt is meghívta, ahogyan ott volt az online meetingen Székely Zoltán, az ellenőri bizottság vezetője is.

„Időről időre foglalkozunk a játékvezetőket és az ellenőröket ért kritikákkal, a visszajelzésekkel, folyamatosan képezzük magunkat, egyúttal igyekszünk a legmagasabb szintű szakmai segítséget megadni az edzőknek, a csapatoknak és a válogatottaknak is. Utóbbiak jelentik a prioritást, de egyébként is igyekszünk a nemzetközi szabályértelmezési gyakorlatot a magyar póló színterein alkalmazni, utánpótlás szinten is" - mondta dr. Molnár Tamás.

„Legfőképpen azokkal osztjuk meg a tapasztalatokat és az elemzéseinket, akik nyitottak erre, mi mindenképpen fogadókészek vagyunk az észrevételekre. Tavaly nyáron sok torna és világverseny elmaradt, mostanra viszont túlvagyunk az olimpiai selejtezőkön, elindultak az európai kupák, lement két BL-kör, a nőknél már az Euroliga-elődöntők következnek, a férfi Euro Kupában a negyeddöntők, azaz zajlik az élet, és közeleg az olimpia. A szezon elején és az azóta eltelt időszakban - a féléves szünet után - voltak eltérések a játékvezetők felfogásában, nagyon nagy volt a szórás hazai és nemzetközi téren is például a büntető kritériumainak értelmezésében. Ez az egyik legkritikusabb játékelem a vízilabdában, a játékvezetők részéről is kell egy kis idő, hogy ösztönszerűen alkalmazzák a szabályokat. Sokszor a számítógép előtt ülve, a visszajátszások alkalmával derül csak ki, jogos vagy jogtalan volt egy ítélet, sőt, még ilyenkor is akadhatnak nézeteltérések játékvezető és játékvezető között.
 
Mégis, ezek az egyeztetések fontosak ahhoz, hogy közös nevezőre jussunk, ezért is köszönjük az edzők visszajelzéseit, mert az a cél, hogy az esetek döntő részében ne legyen kérdés, hogy valami büntető volt vagy sem. Voltak vitás esetek a legutóbbi budapesti Bajnokok Ligája-tornán is egyébként. Magam is látom, egyet is értek vele, hogy a szezon indulásához képest kevesebb a megítélt büntetők száma. Most azt próbáltuk elmagyarázni az edzőknek, ez miért van így, emellett más játékelemeket is taglaltunk. A FINA által a napokban kiadott videós összefoglaló is ezt taglalja, ebből is látszik, hogy abszolút naprakészek vagyunk idehaza, követjük a nemzetközi vízilabdaélet rezdüléseit. A cél ugyanis az, hogy az olimpián és a későbbi utánpótlás világversenyeken a lehető legkevesebb meglepetés érje a magyar válogatottakat, ezt tartjuk szem előtt elsősorban" - fogalmazott dr. Molnár Tamás.

„A büntető megítélésére vonatkozó szabályok annyiban szigorodtak, hogy csak abban az esetben kell befújni az 5 méterest, ha a játékos gólhelyzetben volt, és arra is törekedett, hogy gólt szerezzen" - világít rá a lényegre dr. Fekete Balázs. - Ha csak kamuzik valaki, akkor nem kap ítéletet. Alapvetően a büntetők megítélésének témájában hoztunk fel példákat az online meeting alkalmával. Olyan videókat mutattunk be, amelyekben például olyan szituációkat látunk, amelyek egy évvel ezelőtt teljesen korrekten befújható és megadható büntetők voltak. Ma már nem azok, és ezt el kell fogadniuk az edzőknek. Több napot készültem a prezentációra, Molnár Tamással folyamatosan egyeztettünk, a példákat átbeszéltük és a FINA videóit is használtuk. Egyébként is jó kapcsolatot ápolok, ápolunk korábbi kollégáimmal, a WWR (a FINA-val és a LEN-nek együttműködő játékvezetői szervezet, a World Water Polo Referee's Association - a szerk.) vezetőivel, bármikor egyeztethetek velük aktuális és fontos kérdésben, van is erre példa."

A Játékvezetői Bizottság elnöke szerint jó úton halad az egységesítés.

„A FINA és a LEN játékvezetői szemlélete egyre inkább hasonlít egymásra, már csak azért is, mert a legjobb játékvezetők Európából kerülnek ki, így a FINA eseményeken is nagyobb számban LEN-játékvezetők tevékenykednek. Nekem, mint a Játékvezetői Bizottság elnökének az a dolgom, hogy a magyar válogatottak és a magyar klubcsapatok olyan szabályértelmezéssel találkozzanak a nemzetközi színtéren és versenyeken, amit itthon is alkalmazunk. Ebbe az irányba szeretnénk haladni, jó úton is vagyunk. Mondhatom, hogy jól sikerült az értekezlet" - tette hozzá dr. Fekete Balázs.

Szövetségi hírek