cover image
Egyéb

Női Euroliga: brutális hétvége közelít

2013. november 27. 9:54

Három magyar csapat is játszik a hét második felében esedékes Euroliga-selejtező-tornákon – és mindháromnak egy-egy irdatlan hegyet kell megmásznia. Iszonyatosan kemény lesz valamennyi, még az egrieknek is, hazai medencében.

Mivel a női pólóban sehol sem dúskálnak az anyagiakban mostanság, a LEN jelentősen leegyszerűsítette az európai klubtornákat. Elvileg már lett volna egy selejtezőkör, mivel azonban csak 21 csapat jelentkezett, végül egy kvali-víkendet tartanak – ez jön most –, amely után a legjobb nyolc marad versenyben. Ezek negyeddöntőt játszanak, a négy győztes aztán az Euroliga négyes döntőjébe jut, míg a négy vesztes a LEN Kupáért játszik, szintén Final Four-formula szerint.

Minthogy azonban mindenkit beöntöttek egy kondérba, már a negyeddöntőbe jutás kiharcolása is szörnyű nehéz lesz csapataink számára. Négy orosz, három olasz, két-két görög és holland vetélytárs számít a legkeményebb riválisnak – ráadásul itt is, ott is felbukkan egy-egy vb-bronzérmes magyar klasszis. És ne feledjük, mindenünnen csupán két gárda jut tovább!

Az A-csoportban az UVSE előtt az alábbi akadályok tornyosulnak: a címvédő CN Sabadell, mely a világbajnok spanyol válogatott színe-javát adja, megspékelve Szücs Gabival; az olasz válogatott egyik részét felvonultató Imperia, ahol Stieber Mercedesz még mindig kulcsember; valamint az oroszok legnagyobb hagyományokkal bíró női csapata, az Uralocska. A francia Lille elleni meccs szolgálja a levegővételt – a torna amúgy Imperiában esedékes.

A B-csoporttal kapcsolatban egy pozitívum mondható el: kimaradtunk belőle. Két bitang erős orosz gárda, a Kinyef Kirisi és az Ugra, a holland házigazda, a Het Ravijn, a Kisteleki Dórival felálló olasz Rapallo alkotja a krémet, a brit London Otter tagjai alighanem a kapott gólok összeszámolásával lesznek leginkább elfoglalva.

Szépen jutott a jóból a Hungerit-Szentesnek is: ők speciel az egyetlen hatos csoportban csatáznak Manchesterben. Öröm, hogy nem focitornán szerepelnek, így a Manchester és a Liverpool verhető, ám a továbbjutáshoz még legalább kettőt kellene legyőzni ebből a háromból: ZVL Leiden (gyakorlatilag a teljes holland válogatott), Orizzonte Catania (az olaszoknál játszik Keszthelyi Rita), Vuliagmeni (ez meg a görög válogatott minőségibb fele).

És végül a magyar bajnok ZF-Eger csapata, amelyik hazai medencében meccselhet, ám ez az egyetlen jó hír. Oké, van még egy: a francia Nancy visszalépett, így kvartetté szelídült a D-csoport – ám innentől fogva csak a verítékezés... Elvégre legalább két rivális olyan erőt képvisel, hogy még a végső győzelemre is esélyesnek mondhatók: a LEN-kupa-címvédő orosz Izmailovo és a Bujka Barbarával soraiban érkező Olympiakosz Pireusz egyaránt bitang erős csapat, az NGM Firenzét pedig azért kell komolyan venni, mert egy olasz együttes – még ha nem is a legjobb talján pólósok alkotják – bármikor boríthatja a papírformát.

Egy biztos, ha sikerülne háromból három csapatnak továbbjutnia, akkor bízvást mehet egy telefon a Kossuth térre, hogy azonnal vonják fel a nemzeti lobogót.

Euroliga, selejtezők: 

A csoport (Imperia)
CN Sabadell (spanyol), Uralocska Zlatuszt (orosz), Mediterranea Imperia (olasz), UVSE, Lille Universite (francia)

B csoport (Het Ravijn)
Het Ravijn Niverdal (holland), Kinyef Szurgutnyeftegasz Kirisi (orosz), Ugra Hanti-Manszijszk (orosz), Rapallo Pallanuoto (olasz), London Otter (brit)

C csoport (Manchester)
Geymonat Orizzonte Catania (olasz), ZVL Leiden (holland), Vuliagmeni (görög), Hungerit-Szentes, City of Manchester (brit), City of Liverpool (brit)

D csoport (Eger)
ZF Eger, Olimpiakosz Pireusz (görög), NGM Firenze (olasz), Szkif CSP Izmailovo (orosz)
Vízilabda hírek
euroliga
zf eger
eger
uvse
szentes
hungerit szentes