cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Ott leszünk Tokióban! Kiharcolta az olimpiai részvételt női válogatottunk is!

2021. január 23. 21:02

A trieszti olimpiai kvalifikációs torna elődöntőjében a Bíró Attila irányította női válogatottunk a hatgólos Keszthelyi Rita vezérletével 13-10-re legyőzte Olaszországot, így kvalifikálta magát a nyári olimpiára!

Előbb kivártuk, amíg a Hollandia 7-4-re legyőzi Görögországot, és kiharcolja a tokiói olimpiai részvételt, majd fújtunk egy hatalmasat, és izgatottan vártuk az Olaszország elleni ki-ki meccset. A ki-ki meccset, amelyre egy éve várunk, s amely az álmok megvalósulását jelenthette.
 
Nem várt senki szép meccset, feszültséget annál inkább.
watch?v=pd9lmSX46M8&feature=youtu.be  
S hogy mit lehetett leolvasni a játékosok arcáról a meccs előtt? Itt is, ott is érződött a felhevült állapot.
watch?v=vWODa0UgzkA  
watch?v=Y9JLkBxXSxs Jól kezdődött: rögtön fórt kaptunk, Szilágyi Dorottya pedig kíméletlenül zúdított a kapuba. Aztán blokkolt Gurisatti Gréta, avagy a labda el sem jutott a kapuban szerepet kapó Magyari Alda. Aztán egy remek Garda Krisztina tértölelő átadást Keszthelyi Rita lőtt be - három perc után 2-0-ra vezetett csapatunk! Magyari emberhátrányban védett nagyot, majd Keszthelyi 3-0-ra alakította az állást, minden álomszerűnek tűnt. A 6. perc végén Garibotti a jogos büntetőt a fára lőtte, átellenben Illés Anna hagyott ki egy nagy helyzetet. Tabani blokkról bepattant lövéssel szépített, majd még kimaradt egy fór nálunk, így 3-1-gyel kezdett válogatottunk.
 
A második negyed elejére sem lehetett panasz: az emberhátrányt kivédekezte csapatunk, a Parkes Rebecca által kiharcolt fórt Szücs Gabriella belőtte, majd szintén fórban már az 5-1-ért támadtunk - eredménytelenül. Palmieri centerben ötöst brusztolt ki, de Marletta büntetőjét kivédte Magyari, aki aztán újra nagyot fogott. A jó kapusteljesítményt és a jó védekezést meglovagolva aztán Illés Anna pontos lövése következett, 5-1-es magyar vezetés állt a táblán. Lehetett volna 6-1 is, de fórban Szilágyi mellé lőtt. Lett viszont 5-2, mert Marletta távolija beakadt. Újabb fórunk maradt ki, ami után Bianconi hozta még közelebb Olaszországot. Ismét kimaradt egy fórunk, de a negyedben már több érdemlegest nem jegyezhettünk fel, 5-3-as vezetést könyvelhettünk el a nagyszünetben.

Fordulás után Keszthelyi lőtte harmadik gólját, majd Tabani húzott fórban a kapuba, és Marletta ejtett pontosan. De 6-5-nél sem ijedt meg a csapat fórban Parkes alakította 7-5-re az állást. Egy 6-5-ös lefordulást Bianconi váltott gólra, majd Gyöngyössy Anikó harcolt ki kiállítást, a fórt pedig Szilágyi lőtt be kíméletlenül. Az újvárosiak játékosa labdát is szerzett, a lefordulást Keszthelyi lőtt be: 9-6! Két emberhátrányos helyzetet védekezett ki válogatottunk, Magyari védett az egyiknél nagyot, egyértelműen ellenfele fölé nőtt csapatunk. De még persze sok volt hátra...
 
Palmieri fórban húzott a kapuba, így 9-7-tel zárul a harmadik negyed. Az utolsóban higgadt, okos játékkal, az ellenállhatatlan Keszthelyi Rita vezérletével révbe ért a csapat, 13-10-re nyert. Mindez azt jelenti, hogy női válogatottunk kiharcolta a részvételt a tokiói nyári olimpiai játékokra, és vasárnap tét nélküli finálét vívhat a selejtezőben a másik boldog csapat, Hollandia ellen! 

Női olimpiai selejtező, Trieszt - 2021. január 19-24.
A-csoport:
 Hollandia, Franciaország, Olaszország, Szlovákia
B-csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Kazahsztán
 
Csoportmérkőzések
Január 19., kedd - 1. forduló
Magyarország-Izrael 27-2
Görögország-Kazahsztán 13-5
Franciaország-Olaszország 6-19
Hollandia-Szlovákia 22-2
 
Január 20., szerda - 2. forduló
Magyarország-Kazahsztán 23-6
Görögország-Izrael 20-1
Hollandia-Olaszország 7-7
Franciaország-Szlovákia 17-9
 
Január 21., csütörtök - 3. forduló
Magyarország-Görögország 5-8
Franciaország-Hollandia 6-15
Olaszország-Szlovákia 26-4
Izrael-Kazahsztán 7-7
 
A végeredmény
A-csoport: 1. Olaszország 5, 2. Hollandia 5, 3. Franciaország 2, 4. Szlovákia 0
B-csoport: 1. Görögország 6, 2. Magyarország 4, 3. Kazahsztán 1, 4. Izrael 1
 
Január 22., péntek - Negyeddöntő
Franciaország-Magyarország 7-19
Szlovákia-Görögország 3-22
Olaszország-Izrael 15-6
Hollandia-Kazahsztán 19-6
 
Január 23., szombat - Helyosztók
Elődöntő
Magyarország-Olaszország 13-10 (3-1, 2-2, 4-4, 4-3)
Gólszerzők: Keszthelyi 6, Szilágyi 2, Illés 2, Szücs 1, Parkes 1, Leimeter 1, ill. Marletta 4, Tabani 2, Bianconi 2, Palmieri 2
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
A másik elődöntőben: Hollandia-Görögország 7-4
 
Az 5-8. helyért
Kazahsztán-Szlovákia 11-10
Franciaország-Izrael 11-4
 
Január 24., vasárnap
A 7. helyért
Szlovákia-Izrael, 14:00
Az 5. helyért
Kazahsztán-Franciaország, 16:00
A 3. helyért
Görögország-Olaszország, 18:00
Döntő
Hollandia-Magyarország, 20:00
 
A női válogatott olimpiai selejtezős kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)
 
Tartalék
Kapus: Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékos: Antal Dóra (UVSE)
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila