cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Világliga: vereség a világbajnok olaszoktól, az 5-8. helyért játszhatunk

2021. január 8. 21:02

Nem sikerült jól a negyedik negyed a debreceni világliga-negyeddöntőben, így a magyar válogatott a Montenegrótól vereséget szenvedő Horvátországgal folytatja szombaton 20 órától a helyosztók első fordulójában.

Vigvári Vendel személyében újoncot avatott a magyar válogatott az olaszok elleni negyeddöntőben, ezzel együtt mindkét csapat meghatározó játékosokat nélkülözött ezen a hétvégén és ezen a mérkőzésen is, különböző okokból.

Märcz Tamás szövetségi kapitány a torna előtt azt mondta, markáns csapatot szeretne látni a vízben, a hiányzók ellenére is.

A 4. percben Manhercz Krisztián távoli, szépségdíjas gólja jelentette a találkozó első találatát, addig jobbára kóstolgatták egymást a csapatok. Dolce egyenlítőtalálata után Kovács Gergő licitált rá Manhercz góljára, remek löket volt, egygólos vezetéssel vonultunk az első kisszünetre.

Nagy Viktor remek védése volt a második negyed első szép jelenete, emberhátrányban kellett bemutatnia Di Fulvio közeli próbálkozása után. Echenique ejtésénél nem volt mit tennie, szorosan alakult a meccs, főleg a két csapat védekezése miatt.

Hosnyánszky Norbert a magyar válogatott harmadik akciógóljával jelentkezett a negyed 6. percében, Di Somma viszont emberelőnyből volt eredményes, és mivel a mieink fórja kimaradt a szakasz végén, 3-3 állt a nagyszünetben az eredményjelzőn.

Az olaszokat a kapufa segítette ki Sedlmayer Tamás lövése után, a mieinket viszont a jól védő Nagy Viktor Echenique lövése nyomán, a harmadik negyed eleje így indult. Manhercz Krisztián második góljával ismét a magyar válogatott vezetett aztán, majd kétszer is támadhattunk a plusz kettőért, de nem sikerült élni a lehetőséggel, Di Fulvio pedig büntetett (4-4).

Fotó: Derencsényi István

Fotó: Derencsényi István

Märcz Tamás forgatta csapatát, mindenki lehetőséget kapott a kapitánytól, Angyal Dániel sokat például és a harmad egy fontos emberelőnyénél be is lőtte a figurát (5-4), de összességében nyitott maradt a meccs az utolsó negyedre.

Nem indult jól aztán a vége, előbb Di Fulvio, majd Figari lőtt gólt, fordítottak az olaszok, és 6-5-nél először vezettek. Sőt, Dolce is eredményes volt, és alig telt el két perc a negyedből, 5-7.

Jansik Szilárd kettős emberelőnyből hozta közelebb a magyar csapatot, majd remek védekezés jött, és egy újabb fór, amit végül elpuskáztunk. Alexandrescu játékvezető piros lappal „jutalmazta" aztán az olaszok kapitányát, Alessandro Campagnát (némileg váratlanul), a fórunk viszont kimaradt, és megúszott Di Fulvio. Az 5 méterest Figari belőtte, 8-6-ra vezettek az olaszok két és fél perccel a vége előtt.

Manhercz Krisztián gyorsan ejtett egy parádésat, de Napolitano kihasznált egy fórt, másfél perc maradt, hogy döntetlenre mentsük a meccset.

watch?v=8aAKwwEmPnw Angyal még betalált, s bár a végén megvolt a lehetőségünk egy olasz kontra után, a vége maradt 9-8, a világbajnok javára.
 
"Az első két negyeddel elégedett voltam, és annak ellenére, hogy hiányoztak többen is mindkét csapatból, ez egy nagyon jó meccs volt. Kevés gólon tudtuk tartani a világbajnok olaszokat, akik inkább a mi támadóhibáinkból jöttek vissza, és fordultak le minket, két vagy három alkalommal is. Kicsit magunknak köszönhetjük, hogy átvették az irányítást, és aztán kapaszkodtunk, megvolt az esélyünk a döntetlenre is. Örülök, hogy ilyen jó meccset játszottunk. A harmadik negyedben láttam fáradtságot a csapaton, fejben is, ez döntőnek bizonyult" - fogalmazott Märcz Tamás szövetségi kapitány a meccs végén.

watch?v=4ecQFF7S_DYFérfi világliga európai selejtező, negyedöntő:

Olaszország-Magyarország 9-8 (1-2, 2-1, 1-2, 5-3)
Debrecen, zárt kapuk mögött. Vezette: Alexandrescu (román), Naumov (orosz)

Magyarország: Nagy V. - Erdélyi, Angyal 2, Hosnyánszky 1, Manhercz 3, Kovács Gergő 1, Mezei. Csere: Sedlmayer, Német, Vigvári, Nagy Á., Jansik Sz. 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Az olasz gólszerzők: Di Fulvio 2, Echenique 2, Figari 2, Dolce, Di Somma, Napolitano

Teljes jegyzőkönyv: itt.

További eredmények:

Szerbia-Spanyolország 17-18 (1-1, 4-3, 2-3, 1-1 - 5 méteresekkel: 9-10)
Teljes jegyzőkönyv itt.

Franciaország-Görögország 3-12 (1-3, 2-4, 0-3, 0-2)
Teljes jegyzőkönyv: itt.

Montenegró-Horvátország 15-14 (1-2, 1-1, 3-4, 5-3 - 5 méteresekkel: 5-4)
Teljes jegyzőkönyv: itt.

További program
Január 9., szombat
Helyosztók
Az 5-8. helyért:

14:45: Franciaország-Szerbia
Elődöntő:
16:30: Montenegró-Olaszország
18:15: Spanyolország-Görögország
Az 5-8-helyért
20:00: Horvátország-Magyarország

Január 10., vasárnap
Helyosztók

14:45: A 7. helyért
16:30: Az 5. helyért
18:15: A 3. helyért
20:00: Döntő
Vízilabda hírek
Férfi válogatott