cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A NŐI VÁLOGATOTT 2020-BAN: az Eb-bronz is jelezte, sok van a csapatban!

2020. december 28. 10:57

Év végi írásunkban összefoglaljuk válogatottjaink idei szereplését. Természetesen az alábbi írás döntő hányada a januári Eb-re tekint vissza. Női válogatottunk a Duna Arénában egyszer, az elődöntőben vesztett a spanyolok ellen, de többek között legyőzte az oroszokat, a görögöket és a hollandokat is, igazolva, egyértelműen a világelit tagja.

A francia, kínai, görög trió ellen +33-as gólkülönbséggel abszolvált dunaújvárosi felkészülési torna jelentette az év eleji főpróbát a kontinensviadalra, amely előtt Bíró Attila szövetségi kapitány így fogalmazott: „Jó formában, kiváló erőben vannak a lányok, robbanékonyak, de még minden lehet javítani, speciel most a gyorsításon, a dinamizmuson van a hangsúly. Az elmúlt hónapok, hetek valóban jó eredményeinek örülünk, ugyanakkor cseppet sem altat el bennünket! A mögöttünk hagyott mérkőzések semmilyen szempontból nem érnek fel egyetlen Európa-bajnoki mérkőzéssel sem, tudjuk, hogy az ellenfeleink is sokat dolgoznak, ők is munkából játszottak. Optimisták lehetünk, elbizakodottak nem, tudjuk, mi a dolgunk. Abban biztos vagyok, hogy ez a csapat képes mindenért harcba szállni!"
 
Gurisatti Gréta sem teketóriázott, amikor felevezetés gyanánt kellett megfogalmazni a célokat: „Az ötödik hely után kétszer is negyedikek lettünk a legutóbbi világversenyeken, az egész válogatott nevében mondhatom, ki vagyunk éhezve az éremszerzésre. És akkor miért ne céloznánk meg a legfényesebbet? Tudjuk, hogy a kvótaszerzéshez vagy győznünk kell vagy másodiknak lennünk a Tokióba már kijutott spanyolok mögött. Azonban nem állhatunk úgy hozzá, hogy jaj, csak jussunk be a döntőbe mi is és a spanyolok is, azt kell kitűznünk célul, hogy nyerjünk. Csak így lehetünk eredményesek."
 
Mindezek szellemében a Duna Arénában igencsak kitett magáért a csapat, amely a szakmai stáb döntésének értelmében a Gangl Edina, Kasó Orsolya, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda kerettel igyekezett elérni céljait. A horvátokat 25-8-ra, a szlovákokat 20-2-ra győzte le, felkészülve ezzel a várva várt oroszok elleni csoportrangadóra. Ezt a szenzációs, négyet vágó Keszthelyi vezérletével 9-8-ra nyerte meg, megágyazva ezzel a könnyebb negyeddöntőre. Ehhez persze előbb még a görögöket és a szerbeket is felül kellett múlni - 13-10-zel és 27-0-val sikerült.
20200112_hun-cro-51.jpg A kieséses szakaszban az első fellenfél Franciaország volt - ideális rivális az elődöntőre készülve. A csapat ismét remekül védekezett, 16-3-ra győzött, s készülhetett az elődöntőre, amelyben Spanyolország várt rá. Tekintettel arra, hogy a rivális volt ekkor az egyetlen európai olimpiai kvótás, tudni lehetett, a mieinknek Eb arany kellett volna a tokiói részvétel budapesti kivívásához.
 
Ez végül nem jött össze, mert már az elődöntőt elveszítette a csapat. Három negyedig szoros volt a parti, a negyedik elején azonban jött egy rövidzárlat, amelyet 4-0-as etappal használt ki Spanyolország. Innen, avagy 11-7-es hátrányból hatalmas szívvel felzárkózott a magyar válogatott, a végén az egyenlítésért is támadott, de nem járt sikerrel, 11-10-es vereséggel lettek oda az álmok.
 
„Nem ezt az eredményt vártam, de gratulálok a lányoknak, mert ilyen szívvel játszani óriási dolog, amely hitet adhat a bronzmérkőzésre és az olimpiai selejtezőre is" - emelte ki a meccs után Bíró Attila, aki hozzátette, fontos lenne megszerezni a bronzérmet, mert akkor a csapat az olimpiai selejtezőre olyan érzelmi töltettel utazhatna el, amely, ha nem is garantálja az ötkarikás részvételt, de „többletet tud adni" ahhoz, hogy megszerezze a kvótát. Azt a kvótát, amelyet a csoportban a mieink által legyőzött Oroszország vitte haza Budapestről, lévén a másik elődöntőben 7-7 után ötméteresekkel legyőzte Hollandiát. A fináléban a spanyolok szerezték meg az aranyérmet.
HUN-ESP25.jpg  
A bronzmeccsen az elődöntőben ujjsérülést szenvedő, megműtött Gurisatti Gréta nélkül, mindent beleadva 10-8-ra nyert a csapat a hollandok ellen, joggal szólt neki a vastaps a lelátóról. Az Eb gólkirálynője Keszthelyi Rita lett (akit decemberben az év játékosának is megválasztottak, immáron nyolcadik alkalommal), aki nem mellesleg nem csupán támadásban, védekezésben is vezére volt a társaságnak, amelyre nem sokkal a viadal után kiderült, a trieszti olimpiai kvalifikációs torna ki-ki meccsén Olaszország vagy Hollandia várhat.
ritamaihozokesleszOK.jpg  
Bíró Attila higgadtan ekképpen értékelt: „A csapategységet tekintve rég láttam ennyire egységes válogatottat, igaz ez a játékosokra épp úgy, mint a teljes szakmai stábra. Rég éreztem ennyire közel magamhoz a lányokat. Az összhang minden edzésen, minden programon kifogástalan volt, ami köszönhető annak is, hogy az idősebb játékosok befogadó magatartásának köszönhetően a meccsről meccsre javulni képes fiatalok beilleszkedtek, sőt adott esetben nyerőemberek is lehettek. Ami hiányzik még, az talán a nagyobb rutin, ami a spanyoloknak például megvan, mindazonáltal szentül hiszem, a legfontosabb pillanatokban képesek leszünk majd nagyot alkotni. Az, hogy nehéz lesz majd a mindent eldöntő összecsapás, nem kérdés, de így van ezzel két lehetséges ellenfelünk is. Mint mondtam, külön lélektana lesz annak a mérkőzésnek, ahogy a korábbi hasonló találkozókon is volt - azt hiszem, erről a hollandok többet tudnának mesélni... Rágörcsölni nem szabad, nem is fogunk majd a mérkőzésre, a lényeg, hogy jó, nagyon jó csapatunk van, jól nézünk ki, optimisták lehetünk. Ráadásul az Európa-bajnokságon mindennel, mindenkivel nem lehettem teljesen elégedett, tehát vannak még tartalékaink. Említettem, hogy Triesztben nagy mentális erőre lesz szükség, ami tekintve azt, hogy a korábbiaktól eltérően hazai medencében, hazai világversenyen nem lettünk görcsösek, szintén bizakodásra ad okot."
20200225_magyarorszag_hollandia-24.jpg
Február végén, egy szentesi világliga-mérkőzésen 12-7-re még legyőzte a válogatott Hollandiát - nem sejthettük, hogy ez lesz a csapat utolsó mérkőzése az évben... A világban kialakult járványhelyzet miatt előbb az olimpiai kvalifikációst tornát tolták egyre későbbre, majd az olimpiát halasztották 2021 nyarára. Májusban döntöttek végül arról, hogy 2021 januárban rendezik meg Triesztben a kvalifikációs tornát, amelyre november 30-án kezdte meg közvetlen felkészülését Bíró Attila 17-es kerete.
 
„Meccsterhelés szempontjából mi állunk a legjobban, van mire építenünk, mindazonáltal sokat kell még dolgozunk, és valóban minden létező forgatókönyvre fel kell készülnünk, nem akarjuk, hogy Triesztben meglepetés érjen bennünket!" - fogalmazott a szövetségi kapitány, utalva egyrészt arra, hogy a nyári BENU Magyar Kupának, illetve a bajnokság első körének hála meccshiánnyal nem küszködnek a játékosok. Évösszegzőként Bíró Attila pedig így formálta szavait: „Az Európa-bajnokságon kezdett összeérni igazán a csapat, sajnáltam nagyon, hogy tavasszal, majd nyáron ezt nem tudtuk megmutatni, hiszen érzésem szerint nagyon jó esélyeink lettek. Viszont azt is többször elmondtam, fiatal csapatunknak ezek a plusz hónapok segíthetnek érettebbé, erősebbé válni, emiatt egyáltalán nem vagyok nyugtalan. Furcsa év volt. A megszerzett bronzéremmel miatt sikeresnek mondanám, ugyanakkor természetesen az elődöntő egygólos elvesztése is hozzátartozik az értékeléshez. Összeségében persze az a lényeg, hogy a riválisaink is pontosan tudják, van bennünk potenciál, nem is kicsi, van mire alapoznunk."
 
2021. január 23-án, azon a bizonyos ki-ki meccsen Triesztben rögvest megalapozható az új esztendő, amely kiugró éve lehet a csapatnak. 
20200112_hun-cro-11.jpg
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila