cover image
Egyéb

Országos Program a Covid-fertőzés utáni visszatérésről

2020. december 15. 10:24

A koronavírus-fertőzésen átesett sportolók egészségi állapotának utánkövetését segíti egy olyan kezdeményezés, amelyhez most a Magyar Vízilabda Szövetség is csatlakozott.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága Sportfizioterápiás munkacsoportja online megbeszélést tartott december 10-én a Covid-19 fertőzésen átesett sportolók sportba való visszatérésével kapcsolatos országos programról.

A találkozón számos hazai szaktekintély vett részt, köztük Prof. Dr. Merkely Béla, Prof. Dr. Mocsai Lajos, de jelen volt a Sportért Felelős Államtitkárság részéről Sárfalvi Péter, míg a Magyar Vízilabda Szövetséget Madaras Norbert alelnök képviselte.

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a sportolók biztonságos visszatéréséhez elengedhetetlen a körültekintő, komplex állapotfelmérés és a széleskörű, hosszú távú, országos utánkövetés, mely segíti a protokollok folyamatos aktualizálását is.  

„Bőven benne vagyunk a második hullámban és egyre többet tudunk a betegség mellékhatásairól. Folyamatosan jönnek arról információk, hogy nem csak kardiológiai követkeményei és szövődményei lehetnek a vírusnak, hanem pulmonológiai, idegrendszeri és egyéb mellékhatásai" - utalt a mostani program fontosságára Madaras Norbert, az MVLSZ alelnöke. - Nagyon örülünk, hogy meghívást kaptunk ebbe a mostani programba, köszönjük, hogy gondoltak ránk. Ezzel lehetővé válik, hogy utánkövessék a fertőzésen átesett vízilabdázókat hat-nyolc-tíz hétre vagy akár több hónapra.
 
Alapvetően utánpótláscsapatokról van most szó, először megfigyelésről, és ha valamit észrevesz magán a játékos, tudja jelezni a szakembereknek. Ez nagy segítség nekünk, de legfőképp a szülőknek, akik így tudnak kihez fordulni, lesz kit hívniuk. Tisztán kell látnunk, hogy az csak egy részinformáció, hogy egy klubban hány pozitív mintát mutattak ki az elmúlt időszakban. Lehetnek rejtett, fel nem tárt esetek, fontos, hogy vigyázzunk és figyeljünk egymásra."

Vízilabda hírek
covid
madaras norbert