cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Rajt! Női válogatottunk megkezdte felkészülését az olimpiai selejtezőre!

2020. november 30. 8:17

Bíró Attila 17 játékost hívott meg keretébe, amely az olaszországi Triesztben esedékes kvalifikációs tornára (2021. január 17-24.) készül. Miként a szövetségi kapitány elmondta, játékosai jó állapotban vannak, és igyekeznek minden eshetőségre felkészülni.

A sok bizonytalan tényező mellett egy biztos: a mai napon megkezdte közvetlen felkészülését női válogatottunk az olimpiai kvalifikációs tornára! Természetesen mindezt úgy teszi, hogy nem számol további változással, halasztással, avagy 2021. január 17-én megkezdődik az egyhetes torna az olaszországi Triesztben a két fennmaradó tokiói indulási jogért.
 
Hozzávetőleg egy héttel ezelőtt a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) vezetői, orvosi- és többi bizottságának tagjai, az érdekelt országok sportdiplomatái, képviselői, edzői számára online konferenciát rendeztek, amelynek a témája a férfi- és női olimpiai kvalifikációs tornája volt. Miként Bíró Attila elmondta: „A FINA határozottan kimondta, sem az időponton, sem a helyszíneken nem szeretne változtatni, így az eredeti terveknek megfelelően a női selejtező januárban Triesztben, a férfi februárban Rotterdamban lesz. Természetesen hozzátették, a helyzetet befolyásolhatja az egészségügyi helyzet, ugyanakkor semmiképpen sem zöld asztalnál szeretnének dönteni az indulókról. Szóval úgy készülünk, hogy januárban játszunk a tokiói részvételért."
 
A konferencián nagy hangsúlyt kapott a tornák protokollja; mondani sem kell, szigorú szabályok vonatkoznak majd a viadalokra. Többen felvetették a csapatok nevezhető kereteinek bővítését, ám momentán a FINA ragaszkodik a 13+2-es létszámhoz, avagy a jelenlegi szabályok alapján (a szakemberek közül sokan bíznak abban, ez még változik) két játékost lehetne a torna alatt cserélni, de azt csak pozitív vírusteszt esetén.
 
A szövetségi kapitány 17-es keretet hirdetett: a januári Európa-bajnoki bronzérmes csapat minden tagja benne van, mellettük Magyari Alda, Antal Dóra, Horváth Brigitta és Szücs Gabriella kapott meghívót. Az összes játékos negatív teszttel érkezett. „Természetesen a világban kialakult helyzet miatt arra is fel kell készülnünk, hogy változtatunk kell, az érintettek és mi is tudjuk, kik azok, akik, ha úgy alakul, szerepet kaphatnak - tette hozzá a szövetségi kapitány. - A játékosok a klubmérkőzések után egy hét szünetet kaptak, így kezdtük meg a munkát. Tekintettel arra, hogy a Magyar Kupát és a bajnokság első szakaszát is lejátszották a csapatok, a játékosok jó szinten vannak mind fizikálisan, mind taktikai értelemben, ezáltal nem a nulláról kell indulnunk - sőt! A hathetes programan a megszokottak szerint napi két vizes edzéssel, szárazföldi és mentális tréningekkel készülünk. A program még képlékeny, azon dolgozunk, hogy edzőpartnert találjunk."
 
A stáb változatlan, jól összeszokott, avagy Bíró Attila munkáját edzőként Tóth László, kapusedzőként Áts Bertalan, szárazföldi edzőként Ágó Renáta, masszőrként Horváth Ákos, mentális felkészítőként dr. Csernus Imre, videoelemzőként Buza Balázs segíti.
 
Válogatottunk Triesztben voltaképpen biztosra vehető, hogy Olaszország vagy Hollandia ellen vívja majd az elődöntőt, az olimpiai indulást eldöntő ki-ki mérkőzést. Erről a két ellenfélről momentán annyit tudni, hogy az olaszok a kupa selejtezőit játszották le, illetve nálunk néhány hete indult el a bajnokság, míg a hollandok együtt készülnek egy ideje, leszámítva a Spanyolországban játszó játékosait. „Meccsterhelés szempontjából mi állunk a legjobban, van mire építenünk, mindazonáltal sokat kell még dolgozunk, és valóban minden létező forgatókönyvre fel kell készülnünk, nem akarjuk, hogy Triesztben meglepetés érjen bennünket!"
 
A női válogatott kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)
 
Női olimpiai selejtező, Trieszt - 2021. január 17-24.
A-csoport:
 Hollandia, Franciaország, Olaszország, Üzbegisztán, Szlovákia
B-csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Új-Zéland, Kazahsztán
 
Vízilabda hírek
Női válogatott
női bajnokság