cover image
Egyéb

A magyar kormány támogatja a Férfi BL budapesti megrendezését

2020. november 3. 13:22

A LEN felkérésére az MVLSZ rendezi meg a 2020/2021-es Férfi BL egyik csoportkörét, a magyar kormány garanciát vállal a sportesemény megrendezésére. A tervek szerint a Duna Arénában három fordulót rendeznek, és a befogadóképesség 30 százalékában nézők is jelen lehetnek majd. A torna megrendezése a válogatott játékosaink, az olimpai felkészülés szempontjából is fontos.

A Magyar Közlöny legfrissebb, hétfő esti száma szerint kormányhatározat döntött a LEN Férfi Vízilabda Bajnokok Ligája versenyrendezéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről. Eszerint a kormány támogatja, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség az Európai Úszó Szövetség (LEN) felkérésére megrendezze a 2020/2021-es LEN Férfi Vízilabda Bajnokok Ligája Főtáblájának egyik csoportkörét, garanciát vállal a sportesemény megrendezésére. Ehhez legfeljebb 869,2 millió forintot biztosít.
 
A LEN tervei alapján egy helyszínen több mérkőzést és fordulót is lejátszanak a csapatok: az A-csoport Ostiában, Rómában, a B-csoport Budapesten, a Duna Arénában.
 
„A tornák az aktuális biztonsági előírásoknak megfelelően lesznek megtartva. A mostani tervek szerint a sportolók, a közreműködők a buborék elven keresztül, abszolút elszeparált módon vesznek részt mindegyik versenyen. A létesítmény befogadóképességének harminc százalékát tölthetik meg nézők, természetesen esetükben is a biztonsági előírások szigorú betartása mellett. Tulajdonképpen az egész rendszert úgy kell elképzelni, mint a labdarúgó BL magyarországi mérkőzéseit illetően" - fogalmazott Gáll Péter, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára.

Vári Attila elnök hozzátette, a tokiói olimpia miatt mennyire fontos, hogy játékban legyenek a válogatott játékosok és miután a BL-ben az FTC, Szolnok, OSC hármas hozzávetőleg a válogatott keret 70%-át teszi ki, a magyar vízilabda szempontjából is kulcsfontosságú a legrangosabb európai klubtrófea megrendezése. "Köszönjük a magyar kormánynak, hogy ily mértékben is segíti az olimpiai felkészülésünket!" 
 
Jövő héten az OSC Budapesten, a Nyéki-uszodában, míg a Szolnok az olaszországi Siracusában küzd a selejtezőben azért, hogy a főtáblára kerüljön.
 
A Bajnokok Ligája-selejtezők csoportjai:

A-csoport (Siracusa):

A1:
 Ortigia Siracusa (olasz), CN Barcelona (spanyol), Steaua Bucharest (román), Jadran Split (horvát), Primorac Kotor (montenegrói)
A2: Szolnoki Dózsa, Mladost Zagreb (horvát), Paix d'Aix (francia), Ydrakos (görög)

B-csoport (Budapest):

B1:
 OSC-Újbuda, Sintez Kazan (orosz), Radnicki Kragujevac (szerb), Terrassa (spanyol), Tourcoing (francia)
B2: Vouliagmeni (görög), Brescia (olasz), CSM Oradea (román), Enka Istanbul (török)

A selejtezőt november 11. és 15. között rendezik.

FŐTÁBLA
A-csoport: Jug Dubrovnik (horvát), Pro Recco (olasz), Olympiakosz Pireusz (görög), Spandau (német), Marseille (francia), a selejtezők A-csoportjának győztese

B-csoport: FTC-Telekom Waterpolo, CNA Barceloneta (spanyol), Jadran Herceg Novi (montenegrói), Waspo Hannover (német), Dinamo Tbilisi (grúz), a selejtezők B-csoportjának győztese

Főtábla - a három torna időpontja:

December 14-17. (az első három forduló) - a B-csoport egy nappal később kezd
Március 1-5. (a 4-7. forduló)
Április 19-22. (a 8-10. forduló) - a B-csoport egy nappal később kezd

A nyolcas döntőt június 3. és 5. között rendezik Hannoverben.

Az első torna programja:

A-csoport (Ostia, december 14-17.)
1. nap:
Spandau-Jug, Recco-Marseille, Olympiakosz-a selejtező győztese
2. nap: Jug-Marseille, a selejtező győztese-Recco, Spandau-Olympiakosz
3. nap: Marseille-a selejtező győztese, Olympiakosz-Jug, Recco-Spandau

B-csoport (Budapest, december 15-18.)
1. nap:
Jadran-FTC, Tbilisi-a selejtező győztese, Hannover-Barceloneta
2. nap: FTC-a selejtező győztese, Barceloneta-Tbilisi, Jadran-Hannover
3. nap: a selejtező győztese-Barceloneta, Hannover-FTC, Tbilisi-Jadran

Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája