cover image
Szövetség

Kapuskonferencia: nagy érdeklődés, közös gondolkodás

2020. október 17. 17:03

Megtelt a Testnevelési Egyetem Barcelona-terme szombaton kora délután, az Utánpótlás Bizottság most elindított konferenciasorozatának első állomására.

Lapos védés gyermekkorban, ejtés, taposás, helyezkedés, ügyességi és koordinációs képzés – a többi közt ezektől a kifejezésektől volt „hangos” a Testnevelési Egyetem Barcelona-terme szombaton, merthogy szakemberek gyűltek össze az MVLSZ Utánpótlás Bizottságának felhívására.

Ahogyan arról már írtunk, a Székely Bulcsú vezette testület szeretné, ha sportágunk egyik legfontosabb posztja, a kapusposzt képzésének módszerei egységesek lennének, folytatódjanak azok a tradíciók és eredmények, amelyek jó ideje jellemzik a magyar vízilabdasportot ezen a téren.

A cél, hogy a válogatottak segítsék a klubok munkáját, leginkább azon egyesületek mindennapjait, ahol nincs lehetőség önálló kapusedző foglalkoztatására.

Több állomásból álló szakmai konferenciát hirdetett meg az Utánpótlás Bizottság, az első alkalmakra azon szakembereket várták és várják, akik közvetlenül foglalkoznak a kapusokkal.

Cseh Sándor utánpótlás szakmai igazgató szavaival indult a nap, aki később maga is tartott előadást, melynek prezentációját Gergely István videói segítették. A különböző kapuspozíciók és helyezkedések mellett szó esett a bemelegítés, az iskolázás fontosságáról is.

kapus2.jpgAz utánpótlás-válogatottaknál dolgozó szakemberek építik fel a konferenciasorozat szakmai anyagát, Kardos István, Bisztritsányi Dávid és Bóta Krisztián (ő a 11-12 évesek feladatairól és képzéséről beszélt) ennek megfelelően tartott előadást. Bisztritsányi Dávid prezentációjának alapját a májusban leadott diplomamunkája adta. Háromféle edzéstervet vázolt fel, emellett beszélt a meccsnapi rutinról, a meccs előtti közvetlen bemelegítés fontosságáról.

Gergely István a kiválasztásról és a kapuslélektanról osztotta meg gondolatait. Ő egyébként Mátéfalvy Csabával és Kósz Zoltánnal együtt felügyeli a mostani programsorozatot.

Az előadások anyagait minden jelenlévő szakember megkapja, s amint Cseh Sándor fogalmazott, mostantól egy a cél: „tanuljunk közösen”.

Elvégre a kommunikáció sokat segíthet a jövő kapusgenerációinak kinevelésében.

Legközelebb a tervek szerint két hónap múlva találkoznak a szakemberek a konferencia-sorozat második állomásán.
Szövetségi hírek