cover image
Egyéb
Szövetség

Dr. Fekete Balázs, a JB elnöke: „Úgy látom, mindenki egy irányba halad!”

2020. augusztus 27. 9:11

A hétvégén elkezdődik az E.ON férfi OB I 2020/21-es szezonja, az idénykezdet, valamint a mögöttünk hagyott hetek, hónapok tanulságainak összegzése apropóján beszélgettünk dr. Fekete Balázzsal, a Játékvezetői Bizottság elnökével.

Miután kinevezték a Játékvezetői Bizottság élére, milyen kihívásokkal kellett leginkább szembenéznie, és összességében hogyan értékeli az azóta eltelt időszakot?
Az első nagy felismerés az volt, hogy a hazai játékvezetői és versenybírói kar létszáma - a mérkőzések számához képest - meglehetősen alacsony volt. Nagyon leterheltek voltak a játékvezetők, ezért lépni kellett, el kellett indítani a képzést, előtte pedig be kellett fejezni a félbehagyott oktatást és levizsgáztatni a kollégákat. Jó jelnek tekintem, hogy több mint hatvanan jelentkeztek, ez egyébként játékvezetői és „digititkári" képzés egyben. Még a COVID-járvány megjelenése előtt pedzegettem a meglévő játékvezetők továbbképzésének a lehetőségét, most ott tartunk, hogy igyekszem erre egy megfelelő internetes platformot létrehozni. Ha ez elindul, nagy mérföldkő lesz, hiszen így személyes értekezlet összehívása nélkül is lehet folytatni az oktatást és az egyeztetéseket.

Hány játékvezető dolgozik most az MVLSZ versenyrendszerében?
Nagyjából 110-120.

Közülük sokan valóban frissen, a BENU Magyar Kupa nyári selejtezőin vagy a nyári utánpótlás-kupákban mutatkoztak be. Milyen visszajelzések érkeztek velük kapcsolatban?
Ha nem is a mélyvízbe dobtuk a kollégákat, de egy előkészítés után fokozatosan egyre komolyabb mérkőzésekre kezdtük el beosztani őket. Így nem egyből kapták a nagy zuhanyt, hanem „fokozatosan". Azt mondhatom, hogy komolyabb probléma nélkül vették az első akadályokat, nyilván az a célunk, hogy minél magasabb szintre jussanak és tartósan vegyenek részt a játékvezetői kar munkájában. Az igyekezetünknek fontos mérföldköve volt, hogy a szövetség támogatásával sikerült elérnünk a játékvezetői díjak komoly emelését a közelmúltban. Ez bizonyos osztályoknál majdnem 50 százalékos emelést jelent.

Örök kérdés a szabályok, ezen belül az új szabályok alkalmazása, és az, mennyire lehet tartani a következetesség elvét. Mennyire világosak most az alapelvek, van-e eltérés a FINA és a LEN ajánlásai között?
A legutolsó világesemény a budapesti Európa-bajnokság volt, azon már lehetett látni az elképzelendő jövőt, főleg a torna végjátékban. Itt volt mind a FINA, mind a LEN prominens képviselője, akikkel sikerült egy-két szót váltanom a szabályokkal kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy egyre inkább egy irányba próbál menni mindenki, azaz a LEN és a FINA is hasonlóan gondolkodik. Molnár Tamás alelnök úrral folyamatosan tartom a kapcsolatot, hiszen azzal, hogy ő a FINA és a LEN technikai bizottságának (TWPC - a szerk.) is a tagja, első kézből értesül minden újdonságról. Rajta keresztül rendszeresen megkapjuk az aktuális információkat, és amikor olyan sarkalatos pont van, ami a szabályok alkalmazását érinti, egyeztetünk, és megfogalmazunk egy közös ajánlást, állásfoglalást, amit továbbadunk a hazai játékvezetőknek. Így próbáljuk egységesíteni a felfogást, hiszen a cél az, hogy mindenki egységesen bírálja el a különböző szituációkat. A COVID-járvány előtt egyébként havonta tartottunk játékvezetői értekezleteket, ezeken a régi szabályok egységes alkalmazása volt a fő témakör, a legutóbbin pedig az új bajnokságban már alkalmazandó repülőcsere szabályának a kivesézése állt a középpontban. A cél az, hogy ha egy szurkoló a LEN, a FINA vagy épp az MVLSZ valamelyik versenyrendszerének egy mérkőzését nézi, akkor egy bizonyos szituáció után mindenhol ugyanazt a döntést lássa. Kisebb egyéni különbségek azért lehetnek a játékvezető között, de az irány az ugyanaz.

spori1_uj.jpg No és mi ez az irány? Úgy értem, mit lát ebből a szurkoló? A támadó vagy a védekezőcsapatot részesítik előnyben az új szabályok?
Az új szabályok bevezetésével a támadóvízilabda elősegítése került előtérbe, a minél élvezetesebb, gyorsabb, pörgősebb, sokgólos játék támogatása. Ebben megvan az egyetértés a FINA és a LEN között.

A nemzetközi porondon, a tétmérkőzéseken Várkonyi Gabriella és Kun György képviselte a magyar játékvezetői kart. A jövőben is ők lesznek a nemzetközi „küldöttjeink"?
Várhatóan igen, egyelőre nincs új információ ezzel kapcsolatban. A magyar játékvezetői kar nemzetközi szinten megállja a helyét, ugyanakkor az ismertségét növelni. Minél több nemzetközi mérkőzésre sikerül elküldeni a kollégákat, annál inkább megismerik őket. Ennek nyilván az is feltétele, hogy amikor lehetőséget kapnak, jól vezessenek. A színvonallal általában nem volt probléma a magyar játékvezetőkkel az utóbbi időben, inkább azzal van a baj, hogy a COVID-járvány miatt még inkább visszaesik a mérkőzésszám.

Játékvezetői szempontból milyen lehet a következő pár hónap?
Minden alkalommal, minden egyes mérkőzés előtt fel kell készülni arra, hogy akár az utolsó pillanatban is elmaradhat a találkozó, ahogyan ez történt a Magyar Kupa-elődöntők előtt. Hektikussá teszi a járvány a tervezhetőséget.

A játékvezetők egyébként átestek koronavírus-szűrésen?
A napokban tesztelték le azokat a játékvezetőket, akik a Magyar Kupán érintkeztek azokkal a csapatokkal, amelyekben pozitív eseteket tártak fel. Mindannyian negatív mintát adtak.
Vízilabda hírek
Szövetségi hírek
Fekete Balázs