cover image
Egyéb

UVSE: továbbvinni, megőrizni, előretekinteni

2020. július 21. 10:04

Sajtónyilvános edzést tartott hétfőn az UVSE a Hajós Alfréd Sportuszodában.

 
Két meghatározó, emblematikus csapat volt az UVSE férfi és női együttese az elmúlt időszakban az élvonalban, más és más okból. Benedek Tibor rendkívül fiatal, lényegében ifikorú játékosokkal felálló kerete nagyszerűen szerepelt az utóbbi két évben, olyannyira, hogy a másodikban - a tavasszal véget ért csonka szezonban - a nyolc közé jutás is sikerült a csapatnak, míg a hölgyek „folyamatosan" gyűjtötték be a bajnoki címeket az OB I-ben.
 
A klubban most arra törekednek, hogy amennyire csak lehet, megmaradjon a folytonosság, annak ellenére, hogy mindegyik főszereplő elismeri, ez lényegében nem lehetséges.
„A klub vezetése maximálisan támogat abban, hogy nem nekem kell az UVSE új Benedek Tiborjának lennem. Sem én, sem más nem képes erre az UVSE-ben, sem a magyar vízilabdában, de akár azt is mondhatnám, hogy az egész magyar sportéletben sem. De azt a feladatot, amit itt el kell végeznem, azért is vállaltam, mert úgy érzem, képes leszek rá" - fogalmazott Vincze Balázs, a férficsapat vezetőedzője, szakmai igazgatója az Újpest Médiának.
 
Fájdalmasan korán hagyott itt minket Benedek Tibor, aki maga választotta ki utódját Vincze Balázs személyében, a szakember ezzel hatalmas örökséget, hagyatékot vesz át az UVSE-ben. Több helyütt is úgy fogalmazott, nem lehetett nemet mondani elődje felkérésnek, már csak a közös újpesti évek miatt sem - számított tehát a lila színek iránti elkötelezettség.
 
A Mester örökségét nem feltétlenül az eredményesség hajszolásában kell továbbvinnie Vincze Balázsnak, sokkal inkább az UVSE-re jellemző nevelőmunkában, miközben természetesen nem bánják majd a klubban, ha a jövőben is úgy - vagy ahhoz hasonlóan - ficánkolnak, villognak, robbannak majd be a fiatalok az élvonalban, ahogyan tették azt az elmúlt két évben.   
 
Ezzel együtt nagyon átalakult az OB I-es keret, hiszen a legjobb játékosokat elhappolták, Vigvári Vendel a Ferencvároshoz, Dala Döme, Sziládi Kristóf és Tóth Kristóf az OSC-hez, Konarik Ákos Szolnokra, Korbács Gábor a Vasashoz igazolt. Lehetett volna bővebb is a távozók névsora, de nem lett, ezt Vincze Balázs már egy komoly eredménynek tekinti. Szerinte egyébként 8-10 csapat egyszerre küzd majd a kiesés ellen és a legjobb nyolc közé kerülésért az elkövetkezendő bajnokságban, és kedvező lehet számukra az is, hogy más csapatok is fiatal kerettel és jóval kevesebb légióssal vagy anélkül állnak majd fel.
 
watch?v=RaEdHDLqIEk Vigvári Vincére, a csapat fiatal játékosára komolyabb feladatok várnak majd, a vele készült interjúnkban arról (is) beszélt, hogy a klub nagyjából megőrizte az identitását, és szeretne a csapat ugyanolyan üde színfolt lenne az új bajnokságban is, ahogyan eddig.
 
A férficsapat a hétvégén Kaposváron kezdi el a tétmeccsek sorát a BENU Magyar Kupa csoportkörében, ahol a házigazda mellett a Szolnok és a BVSC lesz az ellenfele.
 
Az UVSE férfi csapatának névsora:
Bisztritsányi Dávid, Prágay Botond, Füri Ákos - kapusok
Korényi Balázs, Szieben A. László, Aranyi Máté. Eppel Barnabás, Bencz Rolf, Vámosi Bertold, Hegedűs Csanád, Kardos Alexander, Molnár Erik, Seeler Botond, Szentesi Ádám, Vigvári Vince
Vezetőedző: Vincze Balázs. Másodedző: Varga Viktor
 
A fiúkhoz hasonlóan a lányok is nagyon várják már a mérkőzéseket, nehéz volt a karanténidőszak, de ahogyan Benczur Márton, a csapat vezetőedzője nyilatkozott a klub Facebook-oldalán, a csapat problémái eltörpülnek azokhoz a problémákhoz képest, amiket azok éltek át, akik a munkájukat vesztették vagy éppen az egészségüket érte komoly trauma. A szakember köszönetet mondott a klub vezetőségének, hogy az elmúlt hónapokban mindenben segítette a csapatot.
 
Megtudtuk, hogy az edzésmódszerekben egy kicsit változtatott a szakvezetés, az úgynevezett laktát teszt alkalmazásával.
 
„Elkezdtünk egy kicsit szisztematikusabban, egy kicsit másként dolgozni. Minél több adatunk van azzal kapcsolatban, hogy hogyan reagálnak a játékosok a különböző terhelésekre, annál jobb döntéseket tudunk hozni, akár a napi munka felépítésében, akár egy-egy mérkőzésen. A lányokat eddig is teszteltük, de a tesztek számát növeltük, illetve többfajta módon mérjük őket. Ők ezt nagyon jól fogadják, partnerek az új edzésmódszerben" - mondta Benczur Márton.
 
Ami a keret összetételét illeti: nincsenek légiósok a csapatnál, a magot továbbra is a válogatott játékosok alkotják, Gangl Edina, Antal Dóra, Keszthelyi-Nagy Rita, Rebecca Parkes, Rybanska Natasa és Szücs Gabriella mellett ugyanakkor törnek fel az utánpótlás-válogatottakban szerepet kapó lányok, akik oroszlánkörmeik megmutogatására törekedhetnek majd az elkövetkezőkben.
A BENU Magyar Kupában az UVSE a Ferencvárossal, az Egerrel, a Szentessel és a Tatabányával került egy csoportba.
 
Az UVSE női csapatának névsora:
Kakas Krisztina, Gangl Edina - kapusok
Antal Dóra, Aubéli Tekla, Baksa Vanda, Dávid Cila, Faragó Kamilla, Keszthelyi-Nagy Rita, Forgács Lili, Rebecca Parkes, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa, Szegedi Panni, Szücs Gabriella, Telek Dorottya
Vezetőedző: Benczur Márton. Másodedző: Csicsáky Vince. Kapusedző: Áts Bertalan
 
 
Vízilabda hírek
uvse