cover image
Egyéb

Komjádi Bélára emlékeztünk - koszorúzás a legenda szobránál

2020. március 13. 14:06

A magyar póló úttörője, az első olimpiai bajnok vízilabda-válogatottunk kapitánya, Komjádi Béla 1892. március 15-én született Budapesten. Rá emlékezett a róla elnevezett uszodában Vári Attila és Gáll Péter, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és főtitkára.

Komjádi Béla először úszó volt, 1914-ben lett vízilabdázó is, igazi csapatembernek tartották. Megjárta az I. világháborút az önkéntes frontszolgálat tagjaként, de súlyos sérülésekkel tért vissza.

komjadibela2.jpg A Császár-fürdőben lábadozott, ott döntötte el, hogy a gyerekekkel kíván foglalkozni, az utánpótlás-neveléssel. Sorra fedezte fel a majdani felnőtt válogatott meghatározó tagjait az uszodákat járva.

Létrehozta az MTK gyermekcsapatát is, majd a III. kerületi TVE-hez került edzőnek. Ő vezette be a tornatermi edzéseket. Szövetségi edzőként a sportág első sikereinek letéteményese volt. Már 1924-ben kivezette a csapatot az olimpiára (ott győztünk a britek ellen!), 1926-ban és 1927-ben Európa-bajnok lett a magyar válogatottal. 1932-ben olimpiai bajnoki címet szerzett csapatunk Los Angelesben.

Fájóan fiatalon, 41. életévében hunyt el agyvérzés következtében, 1933-ban. Az ő nevét viseli a magyar vízilabda egyik bölcsője, a Komjádi-uszoda.

Vízilabda hírek
Komjádi Béla
koszorúzás