cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2020: megvan a döntő, megvan az olimpiai kvóta!

2020. január 24. 20:05

A Märcz Tamás irányította férfiválogatottunknak az elődöntőben 10-8-ra győzte le Montenegrót. A vasárnapi döntőben 19 órától a már kvótás, a másik elődöntőben Horvátországot legyőző Spanyolországgal mérkőzik!

„Biztos vagyok benne, hogy nehezebb dolgunk lesz a magyarok ellen, mint az olaszok ellen volt, mert nincs gyenge pontja a csapatnak. Nekünk már az elődöntő is nagy siker, de jó lenne érmet is nyerni... Nagy rangadó lesz, az biztos!"
 
A montenegróiak jól ismert játékosa, a hosszú idők óta Magyarországon szereplő, a Vasasban, majd az OSC-ben húzóember Drasko Brguljan fogalmazott így. Mintha kicsit altatni próbált volna - bár kétségtelen, nem sokan számítottak arra, hogy legyőzik a világbajnok olaszokat...
 
Nálunk a „Maradt még bennünk mind támadásban, mind védekezésben!" kijelentés jelentette a fő szempontot, avagy mindenki azzal számolt, hogy több kell majd, és több is lesz, mint az oroszok elleni negyeddöntőben.
 
Tekintettel arra, hogy a parádésan védő Lopez Pinedo vezérletével 9-8-ra legyőzte a már olimpiai kvótás Spanyolország a nagyot küzdőm, ám pontatlanabb Horvátországot, eldőlt, hogy a mienk összecsapása a tokiói kvalifikációról is dönt!
 
Dupla tét mellett vonultak tehát be színpadra közel telt ház előtt a játékosok!
 
Ami a felek egymás elleni Eb-mérlegét illeti: négy meccs, négy montenegrói győzelem (2008, 2012, 2016, 2018) - „Ideje lesz ezt a rossz szériát megszakítani!", jött az ukáz.
 
Nos, az első negyed rögvest jelezte, nem számíthatunk könnyed menetre. „Nagyon nehéz lesz!" - nem véletlenül igyekezett a kezdés előtti percekben a lelátón lehűteni a kedélyeket Varga Dániel, olimpiai- és világbajnok kiválóságunk, akin érezhető volt a feszültség. Ahogy a medencében szereplő urakon is, de hát nincs mit csodálkozni rajta, valóban hatalmas volt a tét. Négy percig fel-le úsztak a csapatok, minden kísérlet elhalt, majd jött az első kiállítás (Angyal Dániel), és az első gól (Draskovics). Majd miután nálunk kimaradt az emberelőny (Manhercz Krisztián lőtte hasba Lazovicsot), odaát Radovics nem hibázott, így kettővel vezetett Gojkovics mester együttese. Egy előny végén/után Pohl Zoltán szépített, majd Nagy Viktor védte Radovics ziccerét - így maradt a mínusz egy.
hun_mne_1-2.jpg  
A második negyedben a statikus játék után jött a varázslat: Varga Dénes csavargóllal egyenlített! A kamara pedig jó érzékkel rögvest Vári Attilát, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökét mutatta a kivetítőn - ki ne tudná, Sydney, 2000...
 
A harmadik fórjukat már sikerült kivédekezni, Nagy Viktor biztos pont volt a kapuba - Radovics lövését aztán nem védhette. De Erdélyi Balázs kettős fórban egyenlített. Ahogy beindultak a csapatok, megtették ezt a bírók is, sok volt az ítélet, sok volt a kontra. A feszültség csak nőtt és nőtt. Időkérés után Montenegró kihagyta a fórját, átellenben ugyanilyen szituációban Varga Dénes kapás szélről lőtt a hosszúba, így 4-3-ra vezettünk! Vezettünk, mert gyönyörűen összeállt az emberhátrányos védekezés (is)!

hun_mne_2-76.jpg Térfélcserét követően talán még az addigiaknál is brusztosabb lett a parti, levegőt nemigen hagytak egymásnak a csapatok. Petkovics, majd Mezei Tamás volt eredményes emberelőnyből, Obradovics máris kipontozódott. Kivédekeztük egy fórt, belőttünk egy fórt (Zalánki Gergő), így a 21. percben 6-4-re vezettünk! És amit Nagy Viktor művelt, az a minőségi jelzőt érdemelte ki egyértelműen! 
 
Pjesivac szépített ugyan, de Mezei ötöst harcolt ki, amit Varga értékesített, majd Zalánki villant egyet, és kivédekeztünk még egy hátrány - így a záró etapra 8-5-tel mentünk!
 
Ezt higgadtan, türelmesen játszott csapatunk, Durdics fórgóljára kisvártatva Vámos Márton válaszolt, magabiztosan haladt célja felé. Amit el is ért, hiszen a közönség által imádott Nagy Viktor továbbra is hatalmasak védett, megbabonázta a lövőket. Pjesivacs közelről szépített (fórban természetesen), Radovics felhozta Montenegrót egyre, de a maradék időt lehozta válogatottunk, sőt Varga még lőtt egy gólt 10-8-ra győzött! Mindez nem csak azt jelenti, hogy szombaton 19 órától döntőt vívhat a csapat Spanyolországgal, hanem az olimpiai kvótát is megszerezte! Dupa öröm, nagy öröm!
hun_mne_3-35.jpg  
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
FÉRFIAK
ELŐDÖNTŐ
MONTENEGRÓ-MAGYARORSZÁG 8-10 (2-1, 1-3, 2-4, 3-2)
Vezette: Alexandrescu (román), Colombo (olasz)
 
Montenegró: Lazics - Brguljan, Radovics 3, Petkovics 1, Csucskovics, Vidovics, Ivovics. Csere: Obradovics, Durdics 1, Spaics, Draskovics 1, Pjesivacs 2. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
 
Magyarország: Nagy V. - Zalánki 2, Vámos 1, Pohl 1, Erdélyi 1, Varga D. 4, Mezei 1. Csere: Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz., Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
További eredmények
A 11. HELYÉRT
Törökország-Románia 3-20
A 9. HELYÉRT
Grúzia-Németország 8-9
AZ 5-8. HELYÉRT
Olaszország-Oroszország 14-12
Szerbia-Görögország 12-9
ELŐDÖNTŐ
Spanyolország-Horvátország 9-8
 
Következik
Január 26., vasárnap
A 7. HELYÉRT 
14.30:
 Oroszország-Görögország
AZ 5. HELYÉRT 
16.00: 
Olaszország-Szerbia
A 3. HELYÉRT 
17.30:
 Montenegró-Horvátország (tv: M4 Sport) 
DÖNTŐ 
19.00:
 MAGYARORSZÁG-Spanyolország (tv: M4 Sport)
 
Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb 2020