cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Eb 2020: Spanyolország nyert, a bronzért játszunk, az oroszoké a tokiói kvóta

2020. január 23. 20:03

A Bíró Attila irányította válogatottunk az elődöntően 11-10-re kikapott Spanyolországtól. Folytatás szombaton, a bronzmeccsen 17:30-tól Hollandia ellen. A döntőt a spanyolok Oroszországgal vívják, akik így megszerezték az olimpiai kvótát.

Az első elődöntő kisebbfajta meglepetéssel zárult: Oroszország Gorbunova vezérletével, 7-7 után ötméteresekkel legyőzte Hollandiát! A drámai csata persze a Duna Arénában legfőképpen a két csapat maroknyi szurkolótáborát hozta lázba, hiszen szurkolóink a magyar-spanyolt várták már.
 
De mennyire!
 
A világbajnoki ezüstérmes ellen a vb-n és a két évvel ezelőtti Eb-n sem volt szerencsénk, de majd most - reménykedett mindenki.
 
Az első negyedben itt is, ott is négy fórt fújtak, mindkét csapat egyet-egyet lőtt be, ami jól mutatta, bizony, remegtek a kezek. Remegtek, túlkombinált akciók, pontatlanság volt a jellemző. Persze fordíthattuk úgy is, hogy kiválóan védekeztek a felek, ami igaz is, ha azt vesszük, hogy Keszthelyi Rita és Gurisatti Gréta is nagyot blokkolt. Mindketten gólt is jegyeztek (ami miatt aggódtunk, hogy Grétát ápolni kellett...), plusz Leimeter Dóra balja villant (ez volt a fórgólunk), odaát Tarrago lőtt kettőt a kihagyott büntetője mellett. Illetve volt egy A. Espar-találat is, amit videózás után adtak meg.
hunesp111.JPG
Ami a támadást illeti, a második negyedben sem tűnt nyugodtnak a csapat. Az első fórt belőtte (Illés Anna), ám utána hármat is kihagyott, akcióból pedig sansztalan volt. Ráadásul az egyik fórból mi kaptunk gólt, A. Espar úszott meg belőle, így lett 5-3 helyett 4-4... Majd 4-5, miután Espar akcióból is beköszönt Kasó Orsolyának. Még jó, hogy a blokkok amúgy továbbra is többször állták útját a labdának, és kapusunk is bemutatott két nagy védést. A várhatóan a centerjátékra építő spanyoloknak ebben az etapban négy emberelőnyüket védekezte ki Bíró Attila együttese - ez volt a nagy pozitívum!
 
HUN-ESP33.jpg Térfélcserét követően visszatért a medencébe Gurisatti, aki bal kézzel passzolt, ami arra engedett következtetni, hogy bizony komoly a sérülése... De bekkelni, egy hibát elvinni jó lehet, gondolhatta a kapitány - nos, kiállítás nélkül megoldotta. (De aztán nem tudott visszatárni, az első jelentések szerint eltört az ujja) Leimeter fórból egyenlített, majd vezethettünk volna, de Keszthelyi Rita a fára lőtt. Átellenben ezt Ortiz büntette, majd Bach lövése fórban csúszott be Kasó mellett - ezt a gólt is videón nézték vissza, és adták meg. Színvonalában nem feltétlen, az izgalmakat tekintve annál inkább volt nagy a meccs, óriási harc zajlott a vízben. Miután Vályi Vanda két fórt is bevágott, és Kasó is védett, a záró etap előtt 7-7 állt a táblán.
 
Ebben pedig elvéreztünk... Nagyot, hatalmasan harcoltunk, de elvéreztünk. Miközben kimaradtak a helyzetek, a fórok, odaát minden bejött, zsinórban négy góllal 11-7-re lépett el Spanyolország, és már csak 3:17 volt hátra. A kapuba Gangl Edina érkezett, Keszthelyi ejtett egy szép gólt, majd Leimeter szépített, az utolsó percben pedig Keszthelyi lőtt irtózatos nagy gólt. S miután Gangl védett, a végén az egyenlítésért támadtunk, kapusunk is előre jött, de nem jártunk sikerrel. Pedig úgy küzdöttek a lányok! De sajnos sokba került a negyed eleji kihagyás. Mindez azt jelenti, hogy csapatunk szombaton 17:30-tól Hollandia elleni a bronzért mérkőzhet, míg 19 órától az olimpiai kvótát szerző Oroszország (hiszen a Duna Arénában egy tokiói kvótát osztanak, és a spanyoloknak már megvan a vb-ezüsttel) vívhatja a döntőt Spanyolországgal. 

HUN-ESP49.jpg  
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
NŐK
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 10-11 (3-3, 1-2, 3-2, 3-4)
Vezette: Dervieux (francia), Stavridis (görög)
 
Magyarország: Kasó - Máté, Gurisatti 1, Vályi 2, Parkes, Keszthelyi 3, Garda. Csere: Szilágyi, Illés 1, Leimeter 3, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Spanyolország: Ester - A. Espar 3, Ortiz 2, Tarrago 3, C. Espar, Pena, Leiton. Csere: Bach 1, Gonzalez, Forca 1, Crespi, Garcia 1. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
 
További eredmények
AZ 5-8. HELYÉRT
Franciaország-Görögország 3-13
Olaszország-Szlovákia 16-4
ELŐDÖNTŐ
Oroszország-Hollandia 7-7 - ötméteresekkel 4-3
 
Következik
2020. január 25., szombat
A 7. HELYÉRT
14.30:
 Franciaország-Szlovákia
AZ 5. HELYÉRT
16.00:
 Görögország-Olaszország
A 3. HELYÉRT
17.30: MAGYARORSZÁG-Hollandia (tv: M4 Sport)
DÖNTŐ
19.00:
Spanyolország-Oroszország (tv: M4 Sport)

Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Női válogatott
eb 2020