cover image
Egyéb

Eb 2020: az oroszokat legyőzve már a négy között - Montenegró következik!

2020. január 22. 20:04

A Märcz Tamás irányította férfiválogatottunknak a negyeddöntőben 14-10-re győzte le Oroszországot. A pénteki elődöntőben 17:30-tól a világbajnok olaszokat legyőző montenegrói válogatottal csatázik. A másik ágon spanyol-horvát ütközet lesz.

Nos, szerdán már szó sem volt izgalomhiányról!
 
Félreértés ne essék, nem a mieink oroszok elleni csatája gondoltunk - sem akkor, amikor ezeket a sorokat leírtuk, azaz Märcz Tamás csapatának meccs előtt, sem akkor, amikor közzé tettük, avagy az elődöntőbe jutás után. Merthogy bármennyire is tiszteletre méltó az orosz póló fejlődése, a magyar győzelem nem lehetett kérdéses.
ITA-MNG46.jpg  
Ellenben ami előtte történt... Kezdjük azzal, hogy alsó ágra került a világbajnok! Olaszország ugyanis nem bírt el Montenegróval, hiába loholt ellenfele után, Gojkovics mester együttese a Duna Arénában eddigi legjobb teljesítményét nyújtva, a négygólos Petkovics vezérletével 10-8-ra győzött. Egyúttal mindez azt jelenti, hogy Magyarország-Montenegró összecsapás lesz pénteken az elődöntőben!
 
Aztán jöttek a spanyolok! Jöttek, láttak, és legyőzték a zsinórban ötödik Eb-diadalára, a magyar válogatott által 1926 és 1938 között bemutatott bravúrra készülő Szerbiát! Az öldöklő csatát nehezen mentették 6-6-ra Savics játékosai, ám az ötméteres párbajban Pinedo Prlainovics és Mandics lövését is védte, ezzel Spanyolország jutott az elődöntőbe!
SRB-ESP07.jpg  
HUN-RUS01.jpg A látottakat szinte megemészteni sem volt idő, hiszen azok után, hogy Varga Zsolt és Alessando Campagna átvette a Vízilabdaedzők Világszervezetétől már korábban holtversenyben elnyert, az év edzőjének járó díjat, fantasztikus hangulatban már szólították is a magyar és orosz együttest. Mint említettük, a győztes kiléte nem volt kérdéses, ugyanakkor két negyedik pazarul tartotta magát a rivális. Higgadtan, türelmesen pólózott, négyből három emberelőnyt gólra váltott, így 4-2 és 6-4 után sem tört meg. Nálunk a jobbszárny vitte a prímet: Vámos Márton és Zalánki Gergő lőtt duplát, rajtuk kívül Manhercz Krisztián és Angyal Dániel volt eredményes. Tegyük hozzá, a félidős 7/2-es fórmutató igazolta a sok pontatlanságot, s bizony néhány blokk és Nagy Viktor-védés is kellett az előnyhöz.

hunrus2.JPG Térfélcserét követően Varga Dénes és Manhercz tett be egy fórt, majd ugyan Kiselev szépített, de Erdélyi Balázs is villant egyet, ráadásképpen Mezei Tamás harcolt ki egy büntetőt, amelyet Varga váltott gólra. Szépen domborodott ki a felek között különbség, mindazonáltal végig ébernek kellett lenniük a mieinknek, mert érződött, az oroszok a végsőkig küzdenek, kvázi megtörhetetlenek. 10-6 után 10-8-ra is felzárkóztak, és Varga második büntetőjét kiütötte Statsenko kapus, így a záró etap előtt kettővel álltunk jobban.
 
hunrus3.JPG De miután Hárai Balázs fórból a kapuba húzott, majd Manhercz lőtte harmadik gólját, egy perc alatt 12-8-ra alakított az állást, megnyugtatva azokat is, akik netán aggódtak az addigiak miatt. A biztonság kedvéért a hátralévő időben Nagy Viktor bemutatott még néhány nagy védést, a meccs 14-10-zel ért véget, mindez azt jelenti tehát, hogy pénteken 17:30-tól Montenegró ellen elődöntőt játszhat a csapat! Az utolsó meccsen aztán Horvátország magabiztosan győzte le Görögországot, így a döntőbe jutásértt Spanyolországgal csatázhat.
 
HUN-RUS02.jpg 34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
FÉRFIAK
NEGYEDDÖNTŐ                      
MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-2)
Vezette: Koryznia (lengyel), Schwartz (izraeli)
 
Magyarország: Nagy V. - Zalánki 2, Vámos 2, Pohl, Erdélyi 1, Varga D. 3, Mezei. Csere: Angyal 2, Manhercz 3, Hosnyánszky, Jansik Sz., Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
Oroszország: Statsenko - Ashaev 1, Merkulov 3, Nagaev 1, Bychkov, Lisunov, Shepelev. Csere: Suchkov, Vasilev, Dereviankin 1, Kharkov 1, Kiselev 3. Szövetségi kapitány: Sergey Evtsigneev
 
További eredmények
A 15. helyért                
Málta-Hollandia 9-19
A 13. helyért
Szlovákia-Franciaország 6-9
A 9-12. helyért
Törökország-Grúzia 6-12
Németország-Románia 15-10
Negyeddöntő
Olaszország-Montenegró 8-10
Szerbia-Spanyolország 6-6 - ötméteresekkel 3-4
Horvátország-Görögország 14-11
 
Következik
2020. január 24., péntek
A 11. HELYÉRT
11.30:
  Törökország-Románia
A 9. HELYÉRT
13.00:  Grúzia-Németország
AZ 5-8. HELYÉRT
14.30:
 Olaszország-Oroszország (tv: M4 Sport)
16.00: Szerbia-Görögország (tv: M4 Sport)
ELŐDÖNTŐ
17.30: Montenegró-MAGYARORSZÁG (tv: M4 Sport)
19.00: Spanyolország-Horvátország (tv: M4 Sport)

Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen
Vízilabda hírek
eb 2020