cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2020: öldöklő csata után döntetlen a spanyolokkal

2020. január 16. 20:08

A Märcz Tamás irányította férfiválogatottunk második meccsén 11-11-es döntetlent játszott Spanyolországgal. Folytatás szombaton 19 órától Málta ellen.

Bemutatkozott a videobíró a budapesti Európa-bajnokságon, ennek kárvallottja Stefano Luongo volt. Az olasz pólós szabálytalan megmozdulását a görögök ellen 10-6-ra megnyert csoportrangadón nem vették észre a játékvezetők, viszont a mérkőzés másnapján a LEN technikai bizottsága a mérkőzés felvétele alapján brutalitásért egy mérkőzésre eltiltotta. A felvételen jól látszott, hogy Luongo a víz fölött megütötte az egriek légiósát, Angelos Vlachopoulost. A franciákat nyilván Luongo nélkül is megverték az olaszok (10-7), de a döntés üzenete ennél előremutatóbb: semmi sem marad észrevétlen.
 
Mindezt csak azért vetődött fel a mieink csütörtök esti összecsapása előtt, mert minden szempontból hatalmas ütközetet, nagy téttel bíró ütközetet ígért a magyar-spanyol rangadó. Meg is teltek a lelátók rendesen, így őrült hangulatban kezdődhetett a csoportelsőségről döntő csata.
 
Kifejezetten jól: az első negyedben négyből három fórt is belőtt a csapat (Vámos Márton balosa villant, Hosnyánszky Norbert középről eleresztett el egy bombát, illetve Varga Dénes varázsolt oda a falból kiemelkedő, és nem hibázó Pohl Zoltán kezére a labdát), plusz Pohl akcióból is eredményes volt. Átellenben a kapuban kezdő Vogel Soma magabiztosan tette a dolgát, köszönhetően többek között az előtte tornyosuló kézerdőnek, a jó védekezésnek. Kettős fórban Munarriz lőtt gólt, ezen kívül egy Perrone-lövés akadt be.
 
hunesp2.JPG A második etap után egyre olvadt az előny, 2-1-re nyerték a spanyolok. Ahogy várható volt, öldöklő birkózás zajlott a medencében - nem kis feszültség közepette. Ennek itta talán meg a levét Manhercz Krisztián... Történt, hogy Varga Dénes visszahúzásáért járt a büntető, és Lopez Pinedo mindezt nehezen viselte, Manhercz nem kapott jelet az elvégzésre, mert a kapus rendre előretempózott pár centit. Végül ezt megunva kiállították, és a mezőnyjátékos Munarriz állt a helyére - a közjáték után pedig a kivédte a lövést... Ami a gólokat illeti: Perrone szépített, Hosnyánszky révén volt újra kettő közte, majd Delgado tett be egy fórt.
 
Térfélcsere után a fizikailag kritikus harmadik negyed meglehetősen érdekes képet mutatott. Itt Vogel, ott Lopez alkotott maradandót (előbbi egyik védése után a VAR-t is igébybe vették) - mindkét kapus nagyokat védett még emberhátrányban is. Többször is vezethettük volna három góllal, de végül 8-6 után Perrone és Ferenandez révén egyenlített az ellenfél. Említsük meg azért Vámos parádés megúszás gólját, amikor végül emberrel a nyakán lőtt a kapuba, illetve a briliáns Zalánki Gergő-Hárai Balázs összjátékot, vagy Angyal Dániel villanását.  
 
A 8-8-ról induló záró negyedben azok után, hogy Granados góljával a vb-ezüstérmes szerzett vezetést, rendre mi szaladtunk az eredmény után. Varga, Vámos, majd Zalánki egyenlített. Kritikus szituáció volt, amikor 11-10-es vezetésüknél időkérés után támadtak a plusz kettőért, de egy rossz passzuk szerencsére keresztülhúzta a számításaikat. Mindkét együttesnek volt lehetősége megszerezni a győzelmet, de kulcspillanatokban jöttek a valószínűleg fáradtságból fakadó hibák. Így lett 11-11, ami azt jelenti, hogy az utolsó forduló, az összgólkülönbség dönt majd a sokat érő csoportelsőségről. Avagy következhet szombaton 10 órától a török-spanyol, majd 19 órától a máltai-magyar összecsapás. Momentán két góllal a spanyolok állnak jobban. 
 
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
FÉRFIAK
CSOPORTKÖR, 2. forduló       
C-CSOPORT

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 11-11 (4-2, 1-2, 3-4, 3-3)
Vezette: Alexandrescu (román), Zwart (holland)
 
Magyarország: Vogel - Zalánki 1, Vámos 3, Pohl 2, Erdélyi, Varga D. 1, Hárai 1. Csere: Angyal 1, Manhercz, Hosnyánszky 2, Jansik Sz., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
Spanyolország: Lopez - Munarriz 1, De Toro, Larumbe 1, Fernandez 1, Perrone 4, Bustos. Csere: Granados 2, Sanahuja, Delgado 1, Tahull, Mallarach 1. Szövetségi kapitány: David Martin
 
További eredmények
A-CSOPORT
Németország-Szlovákia 8-5
Montenegró-Horvátország 10-11
B-CSOPORT
Románia-Szerbia 7-15
Oroszország-Hollandia 15-9
C-CSOPORT
Málta-Törökország 10-13
D-CSOPORT
Görögország-Grúzia 17-10
Franciaország-Olaszország 7-10
 
Következik                    
2020. január 18., szombat
CSOPORTKÖR, FÉRFIAK, 3. forduló
A-CSOPORT
16.00: 
Szlovákia-Horvátország
17.30: Németország-Montenegró
B-CSOPORT
11.30: Románia-Oroszország
20.30: Szerbia-Hollandia (Tv: M4 Sport)
C-CSOPORT
10.00:
 Törökország-Spanyolország
19.00: Málta-MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
D-CSOPORT
13.00:
 Franciaország-Görögország
14.30: Olaszország-Grúzia

Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb 2020