cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi
Női

Minden készen áll, vasárnap kezdődhet az Európa-bajnokság!

2020. január 10. 13:40

A magyar férfiválogatott egyértelműen győzelemre tör az Eb-n, mondta Varga Dénes csapatkapitány az esemény nyitó sajtótájékoztatóján a Duna Arénában. Ugyanitt Vári Attila, az MVLSZ elnöke közölte, minden adott, hogy a következő két hétben a legjobb színvonalon szervezett kontinensviadal szórakoztassa a nézőket. A magyar női válogatott számára is az olimpiai kvalifikáció a tét; négy éve, a szintén januárban rendezett belgrádi Eb-n ezt az aranyérem megszerzésével biztosította be.

Tíz hónap kemény munkáját dicséri mindaz, amiben hamarosan szurkolók tízezrei a helyszínen, nézők millió pedig a tévéképernyők előtt gyönyörködhetnek, közölte Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a 34. vízilabda Európa-bajnokság nyitó sajtótájékoztatóján a Duna Arénában.
 
„Úgy gondolom, a szervező-csapat mindent megtett azért, hogy minden idők egyik legjobb Európa-bajnoksága legyen a budapesti - köszönjük a magyar kormány támogatását, valamint azt, hogy a LEN ennyire bízik a magyarokban, hiszen ez lesz az ötödik, Budapesten rendezett vízilabda Eb a sportág történetében, ami rekord." Az MVLSZ elnöke hozzátette, ezt a bizalmat ki kellett érdemelni, de a sportág hazai tradíciói, az elmúlt években itt lebonyolított világversenyek sikerei, valamint az azok szervezése során szerzett tapasztalatok egyaránt méltó helyszínné teszik Magyarországot.
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-10.jpg  
Vári Attila még megjegyezte, az elmúlt években tízezerre nőtt az igazolt játékosok száma, egy sor új uszoda épült, és erre, valamint a szövetség égisze alatt zajló, folyamatosan fejlődő szakmai munkára alapozva kimondható: a magyar vízilabdázás a következő években is az évszázados hagyományaihoz méltóan fog szerepelni.
 
Egyébként ritka az olyan sajtótájékoztató, ahol öt szereplő is olimpiai bajnok, márpedig a pódiumon - mint azt Marco Birri, a LEN operatív igazgatója kiemelte - egymás mellett ült Aleksandar Sostar (Szöul 1988), a LEN Bureau vízilabdáért felelős tagja, Gianni Lonzi (Róma 1960), a LEN vízilabda-bizottságának elnöke, Vári Attila (Sydney 2000, Athén 2004), az MVLSZ elnöke, Märcz Tamás (Sydney 2000) szövetségi kapitány és Varga Dénes (Peking 2008), a magyar válogatott csapatkapitánya. „Mindez egyszerre demonstrálja sportágunk erejét, továbbá a bajnokok kvalitásait és megbecsültségét" - tette hozzá az igazgató.
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-18.jpg  
Fernando Carpena, a LEN alelnöke rövid köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Budapesten mindig is fantasztikus hangulatú vízilabda-viadalok zajlanak, és ez a mostani Európa-bajnokság újabb bizonyságul szolgálhat, miért Európa számít a legerősebb kontinensnek a vizes sportágakban, különösen pedig vízilabdában.
 
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-13.jpg Ami a várakozásokat illeti, Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya elmondta, a múlt heti, olaszországi tornagyőzelem mutatta, jó úton van a csapat, bár úgy gondolja, mind fizikálisan, mind összeszokottság terén még javulhat az együttes jövő csütörtökig, a csoport első helyéről döntő spanyolok elleni mérkőzésig. „Az az új helyzet, hogy hét játékos is egy klubból, a Ferencvárosból érkezett, mindenképp segít, hiszen ők óriási sikereket arattak az elmúlt időszakban, és a pozitív gondolkodásukat átadhatják a többi csapattásnak is" - mondta Märcz Tamás, aki Vári Attilával egyetemben tagja volt annak a csapatnak, amely meglehetősen régen, még 1999-ben utoljára nyert Európa-bajnokságot.
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-21.jpg  
Varga Dénesék ugyanakkor azon vannak, hogy 21 év után ismét a csúcsra jussanak. „Ez az olimpia éve, most azonban az Európa-bajnokságra koncentrálunk, már csak azért is, mert még nincs nem a kvalifikáció, és annak eléréséhez kell egy jó helyezés. Én azonban tovább megyek: meg akarjuk nyerni ezt az Európa-bajnokságot - én ezt már fél éve is elmondtam ugyanitt az akkori sajtótájékoztatón. Úgy gondolom, kellően felkészült a csapat ahhoz, hogy ezt elérje" - jelentette ki a csapatkapitány.
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-19.jpg  
A női válogatott utolsó sikere bőven látótávolságon belül van, négy éve Bíró Attila szövetségi kapitányként a belgrádi Európa-bajnokság megnyerésével debütált, ami egyben ötkarikás kvótát is jelentett a lányoknak. „Gyönyörű emlék, én azonban sokkal jobban szeretek a jelenben élni, úgyhogy most folyamatosan erre az eseményre koncentrálunk - mondta a kapitány. - Még nem találkoztam olyan edzővel, aki ilyenkor azt mondta volna, hogy szörnyen sikerült a felkészülésünk. Én azonban nem csak hivatalból vagyok optimista, mert tényleg úgy gondolom, hogy folyamatosan javult a csapat, és minden szempontból a legjobb összetételű válogatottal indulunk neki a tornának."
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-27.jpg  
Keszthelyi Rita csapatkapitány szintén nem a belgrádi emlékekből él, mint mondta, négy éve fel sem fogták, hogy a győzelemmel az olimpiára is kijutottak. „Sőt, ott leginkább a mérkőzés megnyerésének örültünk, minden más, az aranyérem és az olimpiai kvóta is csak plusz volt. Most is hasonlóan készülünk: mérkőzésről mérkőzésre kívánunk haladni, épülni. Azt mondhatom, a nyári világbajnokság óta minden egyes játékos sokat fejlődött, mint képességekben, mind a felelősségvállalás terén."
 

vizilabda_eb_sajtotajekoztato-25.jpg A múlt minden szempontból kötelez: a magyar válogatottak a hazai rendezésű Eb-ken rendszeresen a dobogón végeztek (férfiak: 1926: 1., 1958: 1., 2001: 3., 2014: 2. - nők: 2001: 1., 2014: 3.), illetve a januári Eb-ken szintén, a férfiak Eindhovenben (2012) és Belgrádban (2016) is bronzérmesek voltak, míg a nők az eindhoveni bronz után győztek a szerb fővárosban.
 
Az Európa-bajnokságról a két aranyérmes jut ki az olimpiára, de ha már kvalfikált ország zár az első helyen, helyeken (férfiak: Szerbia, Olaszország, Spanyolország; nők: Spanyolország), úgy a mögöttük legjobb helyezést elért csapaté lesz a kvóta. Rajtuk kívül az öt legmagasabban rangsorolt, kvótát még nem szerzett válogatott szerez jogot a márciusi olimpiai selejtezőtornán való részvételre mind a férfiak, mind a nők versenyében.
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-28.jpg  
Az Európa-bajnokság vasárnap kezdődik a Duna Arénában, a magyar női válogatott 19.30-tól a horvátokkal mérkőzik, majd másnap a szerbekkel, míg a férfiak kedden a törökök ellen mutatkoznak be. Jegyek, ha csak korlátozott számban is, de még kaphatók - a magyar főszereplők pedig nem győzték hangsúlyozni: óriási támogatást jelent nekik a szurkolók bíztatása.
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-30.jpg  
Az 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokságot 2020. január 12-26. között a Duna Arénában rendezik.
Az Eb hivatalos weblapja:
 itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
vizilabda_eb_sajtotajekoztato-35.jpg Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Női válogatott
eb 2020