cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Magas figyelem, magas intenzitás, utazás Olaszországba

2019. december 30. 20:38

A Märcz Tamás irányította, a januári, hazai Európa-bajnokságra készülő férfiválogatottunk az elmúlt négy napban is keményen tréningezett. A kapitány este szűkítette keretét, 15 játékos utazik a kétnapos szünet után a hétvégi, cuneói nemzetközi tornára.

A helyzet fokozódik: igaz ugyan, hogy ma este edzett az évben utoljára a csapat (avagy most két nap szünetet kapnak a játékosok), de egyrészt péntektől úgymond nagyüzemben zajlottak a tréningek, másrészt csütörtökön az olaszországi Cuneo felé veszi az irányt, ahol kimondottan rangos nemzetközi torna vár rá.
 
Märcz Tamás kérésünkre ekképpen foglalta össze a mögöttünk hagyott napokat: „Amit előzetesen elterveztünk, azt nyugodtan mondhatom, maradéktalanul elvégeztük. Kimondottan jó intenzitású edzéseken vettek részt a játékosok, helyenként az izomláz is jelentkezett, ami ebben az időszakban be volt kalkulálva. Kicsit az erőfejlesztéssel is foglalkoztunk, nem ez volt a fő szempont, ugyanakkor voltak olyan súlyzós edzések, amelyek még a közeljövőben is visszaköszönnek. Az elmúlt hetek, hónapok erőltetett menete miatt sok játékos sem tudott ezzel annyit foglalkozni, mint amennyi ideális lett volna, ezeket próbáljuk óvatosan pótolni. A taktika szinte minden edzésen terítékre került, úgy a támadást, mint a védekezés illetően. Jó volt látni, hogy az egymás közötti kétkapuk során ezekből milyen sok visszaköszönt - hogy a mérkőzéseken miként jönnek elő, a jövő zenéje, mindenesetre az előttünk álló tornán nem feltétlen ezekre helyezzük a hangsúlyt, hiszen mindenkinek nyitva van ugye a szeme..."
 

A szövetségi kapitány szerint ott tart a válogatott, ahol ebben az időszakban tartania kell, a csúcsformától messze, ámde az arra kijelölt úton szépen haladva. Ezt segítette elő a viszonylag alacsony, 17-es létszám is: „A kétkapus edzések egy-egy cserével mindig rendkívül intenzívek voltak. A negyedek között az intenzitás megtartása miatt hosszú szüneteket tartottunk, ezek alatt átbeszéltük az előforduló hibákat, kéréseket. Éles párharcokat láttunk, mindenki keményen odatette magát, érződött mindvégig az erős motiváció. Összességében elmondhatom, hogy az összes kerettaggal elégedett vagyok, mindenki jól dolgozott, magas figyelemmel, magas intenzitással."
20191220_vizilabda_edzes78.JPG  
Märcz Tamás a hétvégi tornára 15 játékost vihet, így szűkített a kereten: a kapus Kardos Gergely és a center Német Toni marad itthon. Miként a szakvezető elmondta: „Azt kértem tőlük, hogy továbbra is legyenek készenléti állapotban, hogy bármikor számíthassunk rájuk. Kardos Gergő klubcsapatával, az Egerrel egy nemzetközi tornán szerepel majd, ezt megbeszéltem edzőjével, Dabrowski Norbival, míg Német Toni olyan egyéni programot kapott, amely segít abban, hogy nem várt esetben azonnal bevethető legyen."
 
A csapat átszállással repül kedden Torinóba, ahonnan busszal folytatja útját a tornának otthont adó Cuneóba. A megérkezés estéjén már edz egyet az uszodában, másnaptól pedig 2020 első meccseit vívja. A TORNA MÉRKŐZÉSEI ITT NÉZHETŐEK ÉLŐBEN: https://www.federnuoto.it/live/
 
„A végeredmények ezúttal kevésbé foglalkoztatnak, elsősorban a jó ritmust és a játékoskapcsolatok fejlődését szeretném viszontlátni. Nyilvánvalóan a szakmai stábbal végig azon leszünk, hogy kiderüljön, a játékosainkat miként tudjuk a leghatékonyabban használni, kivel, kikkel lehetünk a legerősebbek. A sok gyakorlás azon elemeit, amelyeket nem kell úgymond eldugunk, remélhetőleg jól tudjuk majd alkalmazni - ha nem, akkor pedig látjuk majd, miben kell fejlődni az elkövetkezendő rövid időszakban" - hangsúlyozta Märcz Tamás, aki így zárta gondolatait: „A válogatott sikerekben és boldogságban gazdag új esztendőt kíván mindenkinek!"
20191220_vizilabda_edzes61.JPG  
A férfiválogatott 15-ös cuneói kerete
Kapusok
: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 
 
Nemzetközi felkészülési férfitorna, Cuneo (Olaszország)
Január 3., péntek
Egyesült Államok-Magyarország, 19:00
Olaszország-Görögország, 20:30
Január 4., szombat
Görögország-Magyarország, 19:00
Egyesült Államok-Olaszország, 20:30
Január 5., vasárnap
Görögország-Egyesült Államok, 10:30
Olaszország-Magyarország, 12:00
 
Az 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokságot 2020. január 12-26. között a Duna Arénában rendezik.
Az Eb hivatalos weblapja:
 itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
2020-21 up-bajnokságok