cover image
Egyéb

Szombaton elkezdődik a női bajnokság is

2019. szeptember 28. 8:00

A női bajnokságnak csak az első és az utolsó napja biztos, de a lebonyolítástól függetlenül is nagy csata várható a dobogós helyekért - írja felvezető cikkében a Nemzeti Sport.

Szombaton útjára indul a labda az élvonalbeli női bajnokságban, amelynek rendhagyó módon csak a nyitó és a záró napja biztos (az utóbbi minden létező forgatókönyv szerint május 16. lesz), a kettő közötti menetrend rendkívül képlékeny. Az okokról bővebben a Tudnivalók címet viselő anyagban alább olvashatnak, de az olimpia előtti évben az a legkevesebb, hogy a szövetség a válogatott kvalifikációjához igazítja a bajnoki menetrendet.

Az új idényben az előzővel ellentétben ismét tíz csapat indul, a mezőnyhöz a másodosztály bajnoka, a III. Kerületi TVE csatlakozott. Bajnokságon kívül, szövetségi engedéllyel az UVSE Margitszigettel is megmérkőznek a felek, ebből elsősorban az UVSE fiataljai profitálhatnak, fejlődésüknek biztosan jót tesznek a tét nélküli összecsapások is.

A fókuszban azonban a „nagy" UVSE áll, amely sorozatban a hatodik bajnoki címét szeretné megszerezni - ezúttal külföldi pólósok nélkül. A légiósok csökkenő száma egyébként nemcsak a címvédőre, hanem az egész bajnokságra jellemző.

Az UVSE továbbra is jelentős játékerőt képvisel, így Benczur Márton együttesének reális esélye van rá, hogy sorozatban hatodszor is megkoronázzák. A kihívók közül némileg meggyengült a BVSC és a Dunaújváros is, és bár az FTC éppen a BVSC kárára erősített, az Olaszországba igazoló Bujka Barbara hiányát azért megérezheti. Kihívó lehet az Eger is, amely jelentősen megerősödött a nyáron, ráadásul a rekordbajnok Szentest sem szabad leírni.

Kiélezett csata várható tehát már a négy közé jutásért is, függetlenül attól, hogy milyen rendszer szerint bonyolítják le végül a bajnokságot.

Tudnivalók
Rendhagyó módon kétféle menetrendet tartalmaz a versenykiírás, és attól függ, melyik valósul meg, hogy a női válogatottnak sikerül-e olimpiai kvótát szereznie a januári, budapesti Európa-bajnokságon, vagy kvalifikációs tornára kényszerül márciusban.

Ha sikerül megváltani a tokiói repülőjegyet a Duna Arénában, marad minden a régiben, vagyis az alapszakasz első két helyezettje azonnal az elődöntőbe jut, a harmadik helyezett a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel vív az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharcot a négy közé jutásért. Az alsóbb régiókban ugyanez a helyzet, majd következik a rájátszás második köre, többek között az elődöntőkkel, majd a harmadik kör a konkrét helyezésekért, köztük a három győztes mérkőzésig tartó párharc a bajnoki címért.

Ha azonban márciusban kvalifikációs torna szerepel a programban, a rájátszásból kimarad két kör, az alapszakasz első és második helyezettje rögtön döntőt vív, a harmadik és a negyedik a bronzéremért küzd - és így tovább. Ezek a párharcok ráadásul minden esetben páros mérkőzések.
 
Szakértő
Azt gondolom, a bajnoki sorrend nem változik meg a nyári játékosmozgások ellenére sem. Az UVSE-ből elmentek ugyan a légiósok, de a Dunaújváros és a BVSC is gyengült, és a Fradiból is távozott Bujka Barbara. A középmezőny kezdi utolérni az élmezőnyt, most már nem csupán három-négy csapat között zajlik a vetélkedés, hiszen öt-hatra bővült azon csapatok száma, amelyek a legmagasabb színvonalon teljesítenek. Az UVSE-ben szakszerű munka folyik, az edzői stáb és Keszthelyi Rita személye miatt továbbra is favorit. Elsősorban a Dunaújváros lehet veszélyes a címvédőre, a legnagyobb kérdés, hogy a BVSC hogyan tudja magát túltenni a négy távozó okozta vérveszteségen. Szerintem neki kell a leginkább megküzdenie a négy közé jutásért, de kitűnő utánpótlása van, így megoldja a feladatot.
dr. Faragó Tamás

NŐI OB I
Az 1. forduló műsora

2019. szeptember 27., szombat
III. Kerületi TVE-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, 11:00
FTC-Telekom-Tatabánya, 17:00
BVSC-Zugló Diapolo-Szeged SZTE, 17:00
LFÁ-ZF-Eger-Hungerit-Szentes, 18:00
UVSE-Hunguest Hotels-Budapesti Honvéd SE, 18:30

Vízilabda hírek
női bajnokság