cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„Az a lényeg, hogy nyertünk!” - jöhet az elődöntő!

2019. július 23. 15:01

Az ausztrálok elleni győztes negyeddöntőt követően Märcz Tamás, Varga Dénes, Nagy Viktor és Vámos Márton is elégedett nyilatkozott. Naná, hiszen csütörtökön magyar idő szerint 11:30-tól elődöntő következhet Olaszország ellen.

A meglehetősen izgalmas negyeddöntő (Magyarország-Ausztrália 10-9) után a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának érthetően elégedetten nyilatkozott Märcz Tamás szövetségi kapitány:
 
„Ausztrália nem véletlenül jutott Montenegrón keresztül a negyeddöntőbe, nagyon stabil és kellemetlen csapat, biztos volt, hogy nem lesz könnyű meccs. Manapság a vízilabda nem három-négy válogatottról szól: a világbajnok horvátok megszenvedtek a németekkel, a bombaerős szerbek kikaptak a spanyoloktól, Montenegró nyolc közé sem jutott, az oroszok itt sincsenek, mindenkit nehéz legyőzni. Kellemetlen volt az ausztrálok centerjátéka, rengeteg ítéletet kaptak, sokszor kellett hátrányban védekezni. Az biztos, hogy nagy ritmusban zajlanak a mérkőzések, az ausztrálok is nagy iramban kezdtek, lehet, hogy ez is benne van. Igyekezünk tartani a ritmust, erős kétkaput játszottunk a szerbekkel, de nem könnyű. A négynapos kihagyás akár valóban visszaüthet, ám szerintem nem volt a hátrányunkra, magas hőfokon kell égni. Nem volt rossz a kezdés, inkább azt mondom, az ausztrálok játéka volt kellemetlen, amelyet jól honoráltak a játékvezetők, sok előnyt ítéltek nekik, ám szerencsére jó sok emberhátrányt kivédekeztünk."
 
Varga Dénes beállásáról, illetve Zalánki Gergő sérüléséről is szót ejtett: „Úgy gondoltuk, hogy amíg meg tudjuk oldani a cseréket, nem annyira fáradtak a játékosok vagy eléggé vezetünk, akkor nem küldjük be, és próbálunk spórolni vele a következő meccsre, ám éreztem, kell a játéka. Nemcsak a gólja lendített, hanem a plusz cserelehetőség, olyan szinten elfogytunk a végére, hogy ez is segítség volt, plusz még betalált és irányított a vízben. Igen, félig-meddig tervezve volt a játéka. Zalánki Gergő valószínűleg ütést vagy rúgást kapott a fejére, elég nagy dudor alakult ki. Csattantak a pofonok, nagyon kemény meccs volt."
Fotók: Derencsényi István/FINA

Fotók: Derencsényi István/FINA

 
Az utolsó támadásunk pedig: „Nem véletlenül volt Vámos Marci hátul, benne mindig megvan a gólszerzés lehetősége, illetve Zalesz szabaddobásaiban is - most Marci került oda. Nem először láttunk ilyet tőle, gondolom senki sem csodálkozott azon, hogy be tudja dobni, de azért ez most nagyon jókor jött" - mondta Märcz Tamás.
 
A csapatkapitány Varga Dénes így nyilatkozott az interjúzónában: „A meccs előtt abban maradtunk, hogy bármire használhat engem a kapitány. Ha arra, hogy három kiállítást összeszedjek a védők helyett, akkor arra. Szerencsére most úgy néz ki, ennél többre vagyok képes, valamennyire tudok lőni, így jobban is tudom segíteni a csapatot. Semmiből sem csináltunk titkot, az ausztrálok szándékosan nem csaptak oda - ők általában véletlenül csapnak oda. Van olyan csapat, amely szándékosan odaütne, remélem, ez a fair play jegyében nem történik meg. Azt éreztem, abban tudok segíteni a többieknek, hogy ne kapkodjanak, mert az első félidőben az emberelőny-kihasználásunk nem volt túl jó. Szerintem idő előtt próbálkoztunk a lövéssel, nem alakultak még ki helyzetek. Az első számú célom az volt, hogy ezen változtassak, ha bemegyek. Valamelyest sikerült is, de összességében talán egy kicsit összeszedettebb lett a játékunk onnantól, hogy tudtam a csapatnak a vízben segíteni."
 
1-58.jpg  
A remekül védő Nagy Viktor szerint: „A hátrányvédekezésünk nem igazán működött. Nagyon sok gólt kaptunk fától úgy, hogy átívelték rajtunk, és meg volt beszélve, hogy így nem kaphatunk gólt, aztán mégis lőttek. Nehéz volt túltennem magamat ezen, mert nem szeretem, ha nem tudok segíteni a védekezésen. Roppant büszke vagyok arra, hogy mindenki bírta végig, mert nagyon kemény csatát vívtunk az ausztrálokkal. Ha visszanézünk a múltba, sok ilyet játszottunk, mindig nagyon brusztolós csapat volt, most is az. Egyikünk sem gondolta, hogy könnyű és lefutott meccs lesz, és beigazolódott, kínkeserves, kínlódós, vért izzadós mérkőzés volt. Innentől készülünk az elődöntőre, bízom benne, mindenki ki tudja pihenni magát, és a lövéseink meg a védekezésünk frissebb lesz. Természetesen a végén nem volt büntető (nevetve mondja - a szerk.), mivel a bírók nem adták meg. Bele lehet menni, az volt-e vagy sem, talán, mi is kaptunk gólt nem jogosan, mi is kaphattunk volna akár kétszer is ötöst. Az a lényeg, hogy nyertünk."
1-70.jpg  
A mindent eldöntő gólt szerzője, Vámos Márton így nyilatkozott: „Félig-meddig úgy volt megbeszélve, hogy ellövöm. Kevés volt hátra, mindenképpen lőni kellett. Szerencsére meg tudtam verni a védőmet, faultoltattam magamat és belőttem. Igazából, ha más van ott, ugyanezt tette volna. Most én kerültem oda, én lettem a nyerő ember, boldog vagyok, de a csapatot is kiemelném. Egyik negyedben sem játszottunk jól, ennek ellenére nagy szívvel és Viktor nagy védéseivel, illetve az okos góljainkkal meg tudtuk fordítani a mérkőzést. Dumi beszállása óriási segítség volt, nagyon kevesen vagyunk nélküle. A gólja zseniális volt, törött ujjal ilyet... Sok terhet levett a vállakról, illetve a vízben is hozzá tudott szólni egyet-kettőt, ami a kapásoldalon nagy segítség volt."
1-57.jpg  
18. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU 
VÍZILABDA 
FÉRFIAK 
Negyeddöntő
MAGYARORSZÁG-AUSZTRÁLIA 10-9 (3-3, 2-3, 3-1, 2-2)
Vezette: 
Vojevogyin (orosz), Putnikovics (szerb)
 
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Manhercz K. 1, Zalánki G. 3, Vámos M. 3, Sedlmayer 1, Jansik Sz. 1, Bátori. Csere: Angyal, Mezei, Pohl, Varga D. 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

AUSZTRÁLIA: Dennerley - Ford G. 1, Kayes 2, Edwards L. 2, Roach 2, Younger, Howden. Csere: Campbell, Power 2, Ford A., Putt, Edwards B. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
1-24.jpg 
További eredmények
Negyeddöntő

Szerbia-Spanyolország 9-12
Horvátország-Németország 10-8
Olaszország-Görögország 7-6
Helyosztók
A 15. helyért 

Dél-Korea-Új-Zéland 12-12 - ötméteresekkel 5-4
A 13. helyért 
Kazahsztán-Brazília 8-9
A 9-12. helyért 
Montenegró-Japán 14-7
Egyesült Államok-Dél-Afrika 20-3

A további program - magyar idő szerint (Dél-Koreában hét órával előrébb járnak) 

JÚLIUS 25., csütörtök 
Helyosztók 
A 11. helyért
 
10.30: Japán-Dél-Afrika
A 9. helyért 
12.00: Montenegró-Egyesült Államok
A 5-8. helyért 
7.00: Szerbia-Németország
8.30: Ausztrália-Görögország
Elődöntő 
10.00: Spanyolország-Horvátország
11.30: Magyarország-Olaszország

JÚLIUS 27., szombat 
A 7. helyért 

7.00: 
Az 5. helyért 
8.30: 
A 3. helyért 
10.00: 
Döntő 
11.30:
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
vb