cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

A szerbekkel készültünk – Ausztráliára fókuszálva

2019. július 21. 16:09

Férfiválogatottunk nem lazsál a szabadnapjain sem: Märcz Tamás és stábja tornatermi, vízi és videós foglalkozásokat tartott Kvangdzsuban, az olimpiai bajnok ellen edzőmeccset vívott a csapat, gőzerővel készül a keddi, magyar idő szerint 10 órakor kezdődő ausztrálok elleni negyeddöntőre.

Ahogy a Dél-Afrika elleni összecsapás után Märcz Tamás ígérte, a szabadnapok sem telnek tétlenül, ma is kettőt edzett férficsapatunk. A szövetségi kapitányt néhány témakör kibontására kértük.

Az utolsó meccs óta…
„A dél-afrikaiak legyőzése után egynapos pihenőt terveztem, ám végül átalakult a programunk. Átalakult, mert a meccs a vártnál kevesebbet vett ki a játékosokból, frissnek láttam őket, így már aznap délután a tornateremben voltunk. Szombaton délelőtt volt pihenő, este komolyabb vízi edzést tartottunk. Ma szintén a tornateremben kezdtünk, videóztunk – ekkor még nem tudtuk, ki lesz a negyeddöntőben az ellenfelünk, így a spanyolok elleni találkozónkat elemeztük, néztük azokat a hibákat, amelyeket elkövettünk, s amelyeket ki kell javítanunk. A napokat igyekszünk amúgy megtörni különböző programokkal, mert meglehetősen ingerszegény környezetben lakunk. Ma este különleges edzésünk volt, hiszen miután kialakultak az ágak, a szerbekkel megbeszéltük, hogy találkozunk. Félórás edzőmeccset vívtunk velük, ami nagy iramú, nagy intenzitású, roppant kemény, de sportszerű volt. Mindkét fél vigyázott arra, hogy ne lépjen túl egy bizonyos határt, de így is megmaradt a keménység, amire mindkét csapatnak nagy szüksége volt két nappal a csoportmeccsek után, kettővel a negyeddöntő előtt. Szavics kollégámmal meg is beszéltük, hogy mindketten elégedettek vagyunk a látottakkal, mindkettőnk számára hasznos parti volt.”

Ausztrália lett a befutó…
„A szállásunkon néztük meg az Ausztrália-Montenegró mérkőzést. Lehet, hogy sokaknak meglepetés a végeredmény, de előzetesen benne volt a levegőben az ausztrálok sikere. Masszív, komoly csapat, amelynek nem okoz gondot a nagytestű, fizikálisan erős csapatokkal játszani. Sok múlik persze a teljesítményükön kapusok produkciója – nos, ma jól védett. Kayest nem igazán tudták semlegesíteni a montenegrói védők, nyilván erre is készülnünk kell. Tiszteletre parancsoló, figyelmet fenntartó az eredményük, nagyon komolyan kell őket venni. Eddig a lehetséges ellenfelekre általánosan figyeltünk és készültünk, most nyilvánvalóan speciálisan ők kerülnek a fókuszba. Egy hónapja Belgrádban, a Világliga Szuperdöntőjében döntetlent játszottunk velük, de mint tudjuk, mi más csapattal voltunk. Mint ahogy más csapattal győztük le őket tavaly a berlini Világkupán egyszer nehezen, egyszer könnyebben. Ilyen szempontból mi jobban ismerhetjük őket, viszont ők pedig régóta ugyanezzel a kerettel játszanak, nem véletlen a stabilitásuk. Szóval, százszázalékosa figyelni kell az elejétől a végéig! Tendenciaként látom, hogy hátrányban sem esnek kétségbe, fejben is nagyon ott vannak, eldőlni látszó csatákat képesek megfordítani.”

Varga Dénes a vízben…
„Az Új-Zéland ellen kisujját eltörő csapatkapitányunk edz velünk a merevítő kötéssel, a tornateremi részt is megcsinálja, a vízben is ott van, viszont a labdát még nem tudja megfogni. Ez nem meglepetés, hiszen nem húzódásról, hanem törésről van szó, aminek megvan a gyógyulási ideje. Nem valószínű, hogy ezen a világbajnokságon tud játszani, úgy is készülünk, hogy nélküle kell végig harcolnunk, ugyanakkor az elkövetkezendő napokban, a mérkőzések előtt orvosi kontrollt tartunk. Megnézzük, mit mond csapatorvosunk, Dr. Szigeti István, és természetesen mit mond Dumi, milyen állapotban van, adott esetben megpróbálja-e a játékot.”

2027-ben ismét budapesti vb…
„Nagyon örültem a hírnek! Saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy mennyire jó, ha hazai környezetben játszhatnak csapataink a világbajnokságon. Két esztendeje a Margitszigeten érezhettük a közönség szeretetét, amellyel a döntőig meneteltünk. Különösen értékes lehet a nyolc év múlva esedékes torna, hiszen az olimpia előtt lesz egy évvel, ezért egyben kvalifikációs lehetőség is lesz! Látjuk, mennyire nehéz olimpiai kvótát szerezni, milyen sok várományos csapat van, de 2027-ben otthon játszva a magyar női. és férfiválogatottnak erre így nagyobb esélye lesz.”

18. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU 
VÍZILABDA 
FÉRFIAK 
HELYOSZTÓK ÉS RÁJÁTSZÁS 
JÚLIUS 21., vasárnap 
Helyosztók 
Dél-Korea-Kazahsztán 4-17
Új-Zéland-Brazília 8-12
A negyeddöntőbe jutásért 
Montenegró-Ausztrália 9-9 - ötméteresekkel 2-4
Görögország-Egyesült Államok 11-9
Spanyolország-Japán 15-7
Dél-Afrika-Németország 5-25
 
További program - magyar idő szerint (Dél-Koreában hét órával előrébb járnak) 
JÚLIUS 23., kedd 
Helyosztók 
A 15. helyért 
1.00: Dél-Korea-Új-Zéland
A 13. helyért 
2.30: Kazahsztán-Brazília
A 9-12. helyért 
4.00: Montenegró-Japán
5.30: Egyesült Államok-Dél-Afrika  
Negyeddöntő 
7.00: Szerbia-Spanyolország  
8.30: Horvátország-Németország
10.00: Magyarország-Ausztrália
11.30: Olaszország-Görögország

JÚLIUS 25., csütörtök 
Helyosztók 
A 11. helyért 
10.30: 
A 9. helyért 
12.00: 
A 5-8. helyért 
7.00: 
8.30: 
Elődöntő 
10.00: 
11.30: 

JÚLIUS 27., szombat 
A 7. helyért
 
7.00: 
Az 5. helyért 
8.30: 
A 3. helyért 
10.00: 
Döntő 
11.30:
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
vb