Bemutatkozás

Bemutatkozás
A vízilabdasport Magyarország legeredményesebb csapatsportja. Férfiválogatottunk kilenc olimpiai aranyérme mellett három világbajnoki és tizenkét Európa-bajnoki első helyezést is magáénak mondhat. Női csapatunk két alkalommal nyert világbajnokságot és három alkalommal Európa-bajnokságot. Sportágunkat „nemzeti” sportágként tartjuk számon.

A Magyar Vízilabda Szövetség több mint 170 egyesületet tömörítve a sportág hazai fejlődését céljául kitűző kiemelkedően közhasznú szervezet, országos sportági szakszövetség. Az MVLSZ 1989 előtt a Magyar Úszó Szövetség részeként, azóta önálló szervezetként segíti a hazai vízilabdázás népszerűsítését.

Nemzetközi perspektíva
„A hagyományok ápolása legfontosabb feladatunk. Ehhez azonban nem elég kifényezni bajnokaink márványtábláját a „Hajósban”, tennünk kell azért, hogy újabb táblák kerüljenek a régiek mellé és sportolóink újabb aranyakkal gazdagodjanak. Legalább ennyire fontos, hogy a hagyományos magyar sikersportágat és az iránta érzett szenvedélyt úgy adjuk át a következő generációnak, ahogyan mi is kaptuk szüleinktől azért, hogy minél többen osztozzanak a sportág iránti elkötelezettségben pólósként vagy szurkolóként” – Dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.
A hagyományok ápolása legfontosabb feladatunk. Ehhez azonban nem elég kifényezni bajnokaink márványtábláját a „Hajósban”, tennünk kell azért, hogy újabb táblák kerüljenek a régiek mellé és sportolóink újabb aranyakkal gazdagodjanak. Legalább ennyire fontos, hogy a hagyományos magyar sikersportágat és az iránta érzett szenvedélyt úgy adjuk át a következő generációnak, ahogyan mi is kaptuk szüleinktől azért, hogy minél többen osztozzanak a sportág iránti elkötelezettségben pólósként vagy szurkolóként” – Dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Az MVLSZ a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és az Európai Úszószövetség (LEN) társult tagjaként jeleníti meg sportágunk érdekeit a nemzetközi pólós társadalom előtt, kiemelt szerepet vállalva a sportág globális és hazai fejlődésében, népszerűsítésében. Szövetségünk stratégiai célja, hogy Magyarország rendszeresen lehessen a sportág legjelentősebb nemzetközi eseményeinek házigazdája, így utánpótlás és felnőtt Európa- és világbajnokságok rendezésével kívánja bizonyítani, hogy itthon a póló is otthon van. Ennek szellemében rendeztünk junior világbajnokság 2013-ban Szombathelyen, felnőtt Európa-bajnokságot Budapesten 2014-ben. Ez a sorozat folytatódik majd, hiszen 2016-ban és 2017-ben is Budapest lesz a házigazdája a férfi Bajnokok Ligája hatos döntőjének, míg 2017-ben – hazánk történetének legnagyobb sporteseményeként – a főváros rendezi a FINA világbajnokságot, amelynek során a sportvilág figyelme újra ránk összpontosul majd.

Hazai versenyrendszer
Idehaza az MVLSZ szervezi a sportág nyílt versenyrendszerét, női és férfi-, utánpótlás- és felnőtt bajnokságokat. A nagy hagyományokkal rendelkező Országos Bajnokság és Magyar Kupa küzdelmeinek lebonyolításában közel 200 játékvezető, versenybíró és közreműködő vesz részt, munkájuk összehangolásával válik lehetővé az évről évre növekvő létszámú egyesületek és sportolók játéklehetőségének biztosítása.

Válogatottak
Az MVLSZ egyik legfontosabb feladata, amely a szervezet éves költségvetésének átlagosan csaknem felét köti le, a nemzeti csapatok felkészítése, versenyeztetése. Szövetségünk nem kevesebb mint egy tucat férfi és női, felnőtt és utánpótláscsapat sikeres nemzetközi szereplésének érdekében biztosítja a lehető legszínvonalasabb feltételeket, legjobb szakembereket a munkához és a versenyeken való részvételhez. Válogatottjaink ezt egyedülálló éremtáblázattal hálálják meg.

Szakmai munka
A Magyar Vízilabda Szövetség feladata és kötelessége, hogy a sportág eredményességét és szakmai színvonalát fenntartsa. Ennek érdekében a szakszövetség szakmai fórumok folyamatos működtetésével, saját edzőképzésével, játékvezetői képzéssel, szakbizottságok munkájával és a hivatásos MVLSZ-apparátus foglalkoztatásával látja el sokszínű feladatát.

Férfi OB I

ZF-Eger - Racionet Honvéd

2018. jan. 27. 16:00

Férfi OB I

PannErgy-MVLC - ZF-Eger

2018. febr. 03. 20:00

Férfi OB I

ZF-Eger - A-HID OSC ÚJBUDA

2018. febr. 22. 17:30

Megható megemlékezés Gyarmati Dezsőre 2018.01.16. - Fotók: Madar Dávid
HUN-ESP férfi világliga 2018.01.16. (Fotó: Madar Dávid)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok